Combinatieregel

  • 17 augustus 2023

In dit artikel

Inleiding

Het opstellen van een testament is een belangrijk onderdeel van het plannen van je nalatenschap. Je wil er zeker van zijn dat je bezittingen op de juiste manier worden verdeeld en dat je geliefden goed worden verzorgd na ons overlijden. Een van de mogelijkheden om de verdeling van een erfenis vorm te geven, is het gebruik van de combinatieregel in een testament.

De combinatieregel biedt een alternatieve benadering ten opzichte van de wettelijke verdeling, waarbij de langstlevende partner alle bezittingen en schulden erft. Met de combinatieregel kan de langstlevende partner ervoor kiezen om specifieke bezittingen, zoals een woning, door de kinderen te laten erven. Dit concept van bloot eigendom en vruchtgebruik kan verschillende voordelen en nadelen met zich meebrengen.

Het begrijpen van de combinatieregel en de mogelijke voordelen en nadelen is essentieel voor iedereen die zijn of haar nalatenschap wil optimaliseren. In dit artikel leggen we uit wat de combinatieregel precies inhoudt, welke voordelen het kan bieden, maar ook welke nadelen en overwegingen ermee gepaard gaan.

Wat is de Combinatieregel?

De combinatieregel houdt in dat de langstlevende partner ervoor kan kiezen om bepaalde bezittingen, zoals bijvoorbeeld een woning, door de kinderen te laten erven. In dit geval behoudt de langstlevende partner het vruchtgebruik van de woning, wat betekent dat hij of zij het recht heeft om in de woning te blijven wonen en de vruchten ervan te genieten. Tegelijkertijd worden de kinderen eigenaar van het bloot eigendom van de woning.

Voor het gebruik van de combinatieregel is het essentieel om een testament op te stellen waarin de specifieke verdeling van de bezittingen wordt vastgelegd. Het testament moet voldoen aan alle wettelijke vereisten en duidelijk aangeven welke bezittingen onder het vruchtgebruik van de langstlevende partner vallen en welke bezittingen het bloot eigendom van de kinderen worden.

Voordelen van de Combinatieregel

1) Erfbelastingbesparing

  • Een van de belangrijkste voordelen van de combinatieregel is dat het kan leiden tot erfbelastingbesparing. Doordat de langstlevende partner het vruchtgebruik behoudt en het bloot eigendom naar de kinderen gaat, wordt het vermogen van de langstlevende partner verminderd. Hierdoor kan een lagere belastingaanslag ontstaan wanneer de langstlevende partner uiteindelijk overlijdt. Lees hier verder over hoe erfbelasting werkt.

 

2) Verlaging eigen bijdrage in de zorg

  • Een ander belangrijk voordeel van de combinatieregel is dat het verminderen van het vermogen van de langstlevende partner invloed kan hebben op de eigen bijdrage in de zorg. De eigen bijdrage in de zorg wordt berekend op basis van het vermogen en het inkomen van de zorgbehoevende persoon. Door de combinatieregel toe te passen en het vermogen van de langstlevende partner te verminderen, kan dit leiden tot een lagere eigen bijdrage in de zorg. Dit kan vooral gunstig zijn in situaties waarin de langstlevende partner mogelijk langdurige zorg nodig heeft, zoals verpleeghuiszorg. In dit artikel leest u meer over vermogen en opname verzorgingshuis.

Nadelen van de Combinatieregel

1) Verlies van zeggenschap

  • Hoewel de combinatieregel voordelen kan bieden, gaat het ook gepaard met een potentieel nadeel: het verlies van zeggenschap voor de langstlevende partner over bepaalde bezittingen. Wanneer de langstlevende partner het vruchtgebruik behoudt en het bloot eigendom naar de kinderen gaat, hebben de kinderen zeggenschap over het eigendom.

 

2) Complexiteit en juridische kosten

  • Een ander nadeel van de combinatieregel is de complexiteit en mogelijke juridische kosten die ermee gepaard gaan. Het opstellen van een testament met de combinatieregel vereist specifieke kennis van het erfrecht en de regels die van toepassing zijn op bloot eigendom en vruchtgebruik.
  • Daarnaast moet er binnen 3 maanden na het eerste overlijden de beslissing worden gemaakt over het wel of niet toepassen van de combinatieregel. Thuisnotaris helpt hier in met de afwikkeling nalatenschap

 

3) Voldoende liquide middelen beschikbaar

  • Indien de combinatieregel wordt toegepast, en bijvoorbeeld de woning alvast vererfd wordt aan de kinderen, moet er op dat moment ook erfbelasting worden betaald. Vooral bij het vererven van een woning kan dit bedrag hoog oplopen. Bij toepassing van de combinatieregel moeten er dus voldoende liquide middelen beschikbaar zijn om deze belasting te kunnen betalen. Lees hier alles over een huis erven en erfbelasting

Conclusie

De combinatieregel in een testament biedt dus voordelen zoals erfbelastingbesparing en verlaging van de eigen bijdrage in de zorg. Het heeft echter ook nadelen, zoals het verlies van zeggenschap en complexiteit bij het opstellen van een testament. Het is essentieel om deskundig advies in te winnen om een weloverwogen beslissing te nemen en de combinatieregel effectief te benutten.

 

Wat zijn de kosten van een testament?

Een testament laten maken is een verstandige beslissing. De voordelen wegen zeker op tegen de kosten van een testament. Zoals je hierboven kunt lezen kan je het je dierbaren flink wat geld kosten wanneer je het niet goed geregeld hebt. Veel marktpartijen vragen daarom aanzienlijke bedragen om een testament op te stellen: Denk aan zo’n €300-€500. Bij Thuisnotaris kan je eenvoudig zelf je testament maken voor €275. De kosten voor de notaris die het testament ondertekent zitten daarbij in. Je beantwoordt de vragen in de tool, wij controleren je input, spreken het nog een keer met je door en we begeleiden je naar de notaris. Een testament online zelf samenstellen: Eenvoudiger, beter en goedkoper kan niet.

 

Testament vastleggen bij Thuisnotaris.nl

Wil je een testament (bijv. voor twee personen) vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een uitgebreid en passend testament opstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu onze TestamentHulp en stel jouw eigen testamenten samen! Het is heel verstandig om ook te kiezen voor een Testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest