Inleiding
Sinds 1 januari 2013 wordt de zorgbijdrage berekend over het vermogen. Voor ouderen betekent dit dat de zorgbijdrage veel hoger is geworden, wat kan leiden tot financiële problemen. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om dit probleem op te lossen. Tegenwoordig bestaat de AWBZ regeling niet meer. AWBZ staat voor Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Deze regeling is vervangen door de WLZ (Wet Langdurige Zorg) en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).
De hoogte van de zorgbijdrage wordt niet alleen bepaald door het inkomen, maar ook door het vermogen. Tegenwoordig moet er 4% van het vermogen opgeteld worden bij het inkomen. Komt één van de ouders te overlijden, dan wordt de eventuele erfenis van de kinderen tot het vermogen van de langstlevende berekend. Zit het vermogen bijvoorbeeld in het huis, en is er geen contant geld aanwezig om de zorgbijdrage te kunnen betalen, dan kan dit vervelende problemen tot gevolg hebben.
Gelukkig zijn er een aantal oplossingen voor dit probleem:
- Je kunt ervoor kiezen om het vermogen te verlagen door (papieren) schenkingen te doen;
- Je kunt een goed testament laten opstellen met opvullegaat en WLZ-clausule;
- Je kunt de WOZ-waarde van de woning verlagen (je dient hiervoor bezwaar te maken);
- Je kunt een levenstestament laten opstellen, waarbij je een volmacht geeft met de mogelijkheid tot schenken.
De WLZ clausule; wat is dit?
De WLZ clausule houdt in dat het voor de kinderen mogelijk wordt om de erfenis op te eisen wanneer de langstlevende ouder wordt opgenomen in een zorginstelling. Hiermee wordt voorkomen dat de erfenis van de kinderen op gaat aan de eigen bijdrage voor de zorgkosten. Als er geen WLZ clausule in het testament is opgenomen, dan is het voor de kinderen niet mogelijk om de erfenis op te eisen.
Een WLZ clausule heeft geen nut als er een tweetrapstestament is opgesteld. In dat geval zijn de kinderen bij het eerste overlijden onterfd. Een opvullegaat kan in dit soort situaties wel interessant zijn. Een opvullegaat zorgt ervoor dat de langstlevende kan beslissen over de grootte van de erfenis delen van de kinderen. Als de langstlevende een spoedige opname verwacht in een zorginstelling, dan kan het verstandig zijn om hier rekening mee te houden. Wil je meer informatie over de WLZ? Kijk dan op de website van het CAK.
Testament opstellen bij Thuisnotaris
Een testament of een levenstestament stel je gemakkelijk op bij Thuisnotaris. Je kunt je gratis oriënteren en zelf ontdekken wat de mogelijkheden voor jou zijn. Andere partijen laten je direct betalen; wij vinden het belangrijk dat je eerst goed geïnformeerd bent voordat je besluit om een testament op te laten maken. Bij ons vind je geen kleine lettertjes en verborgen clausules.
Wil je een testament of een levenstestament laten vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een testament samenstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.
Bezoek nu onze website en stel jouw eigen testament samen! Het is heel verstandig om te kiezen voor een testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!