vermogen opname verzorgingstehuis

  • 16 juli 2023

In dit artikel

Inleiding

Bij het naderen van onze oude dag is het van groot belang om na te denken over de toekomst en het waarborgen van onze financiële stabiliteit. Een van de situaties waar we rekening mee moeten houden, is de mogelijkheid van opname in een verzorgingstehuis. Het behoud van ons vermogen in dergelijke omstandigheden is van essentieel belang, zodat we een erfenis kunnen nalaten aan onze dierbaren en onze nalatenschap op de juiste manier kunnen afhandelen.

In dit artikel zullen we enkele vragen beantwoorden met betrekking tot vermogensbehoud bij opname in een verzorgingstehuis. We zullen bespreken wat er gebeurt met je spaargeld in deze situatie en hoe je kunt voorkomen dat je erfenis wordt aangetast door zorgkosten.

Wat gebeurt er met je spaargeld als je naar een verzorgingshuis moet?

Op het moment dat je naar een verzorgingshuis moet, kunnen zorgkosten een aanzienlijke impact hebben op je spaargeld. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over hoe deze kosten van invloed kunnen zijn op je financiële situatie. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  • Financiering van zorgkosten: De financiering van zorgkosten wordt doorgaans bepaald op basis van je vermogen en inkomen. Bij opname in een verzorgingstehuis wordt er gekeken naar je beschikbare financiële middelen om de zorgkosten te dekken. Dit kan onder andere je spaargeld, beleggingen en onroerend goed omvatten.
  • Eigen bijdrage: Een belangrijke factor bij het bepalen van de zorgkosten is de eigen bijdrage die je moet betalen. Deze eigen bijdrage is gebaseerd op je vermogen en inkomen. Hoe hoger je vermogen, hoe hoger de eigen bijdrage kan zijn.

Door jezelf goed te informeren over de impact van zorgkosten op je spaargeld en het kennen van de financieringsmogelijkheden, kun je proactief maatregelen nemen om je vermogen te beschermen. Het is raadzaam om tijdig advies in te winnen om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijke scenario’s en strategieën die je kunt volgen om je spaargeld te behouden bij opname in een verzorgingstehuis.

Hoe voorkom je dat de erfenis naar zorgkosten gaat?

Het is begrijpelijk dat je graag wilt voorkomen dat je hard verdiende erfenis wordt aangetast door hoge zorgkosten. Gelukkig zijn er enkele strategieën die je kunt overwegen om vermogensbehoud te waarborgen. In een testament kan een clausule worden opgenomen, dat de erfdelen van de kinderen bij opname van de langstlevende partner in een verzorgings- of verpleeghuis of bij zorg aan huis al opeisbaar worden. Vanaf dat moment tellen deze erfdelen niet meer mee voor het vermogen. Een effectieve aanpak is ook het opstellen van een levenstestament, waarin je specifieke instructies kunt opnemen met betrekking tot vermogensbeheer en -verdeling. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen:

  • Met een actueel en passend testament kun je hier zelf iets aan doen. in je testament kun je de zogenaamde AWBZ-clausule opnemen. Deze clausule regelt dat de kinderen hun erfenis mogen opeisen als de langstlevende ouder een beroep doet op langdurige zorg. Lees hier alles over de ontwikkelen van de AWBZ
  • Levenstestament: Een levenstestament is een juridisch document waarin je iemand aanwijst als gevolmachtigde om namens jou te handelen op financieel gebied en andere zaken, mocht je zelf niet meer in staat zijn om beslissingen te nemen. Dit biedt de mogelijkheid om specifieke instructies op te nemen met betrekking tot je vermogen en hoe dit beschermd moet worden tegen zorgkosten. Je kunt hierin ook aangeven wie er schenkingen uit je vermogen mag doen, en aan wie deze schenkingen mogen worden gedaan.
  • Instructies voor vermogensbeheer: In het levenstestament kun je specifieke instructies opnemen over hoe je vermogen beheerd en verdeeld moet worden in geval van opname in een verzorgingstehuis.
  • Professioneel advies: Het opstellen van een levenstestament en het nemen van maatregelen om vermogensbehoud te waarborgen, zijn complexe juridische aangelegenheden. Het is daarom van groot belang om professioneel advies in te winnen bij een ervaren erfrechtspecialist. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van een levenstestament dat aan je specifieke wensen en behoeften voldoet, en je adviseren over de mogelijkheden om je vermogen te beschermen tegen zorgkosten.

Testament en levenstestament opstellen

Een testament of een levenstestament stel je gemakkelijk op bij Thuisnotaris. Je kunt je gratis oriënteren en zelf ontdekken wat de mogelijkheden voor jou zijn. Andere partijen laten je direct betalen; wij vinden het belangrijk dat je eerst goed geïnformeerd bent voordat je besluit om een testament op te laten maken. Bij ons vind je geen kleine lettertjes en verborgen clausules.

Wil je een testament of een levenstestament laten vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een testament samenstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakkethet doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu onze website en stel jouw eigen testament samen! Het is heel verstandig om te kiezen voor een testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest