Waarom een levenstestament?

  • 13 juni 2022

In dit artikel

Wat is een levenstestament?

Wie maakt belangrijke beslissingen over jouw leven wanneer jij het niet meer kan? Het is belangrijk om je te beseffen dat het leven zoals het nu is niet altijd zo zal blijven. In een levenstestament leg je belangrijke informatie en beslissingen omtrent financiën en medische en persoonlijke zaken vast. Waarom zou je kiezen voor een levenstestament, wat zijn de levenstestament kosten, wat is het verschil met een gewoon testament en hoe kun je zo’n testament over je leven opstellen? Hieronder vind je de uitleg op belangrijke vragen over het levenstestament.

Een levenstestament is een schriftelijke verklaring waarin je aangeeft wie belangrijke beslissingen over je leven mag nemen wanneer jij dat niet meer kan. Je wijst een vertrouwenspersoon aan die de volmacht krijgt om je belangen te behartigen als jij daar door ziekte niet toe in staat bent. Een levenstestament bij dementie is bijvoorbeeld erg belangrijk. Zo’n gemachtigde persoon mag in een dergelijke situatie namens jou belangrijke beslissingen nemen over je medische, financiële of persoonlijke situatie. Je legt zelf vast wie dit is en in welke mate je dit uit handen geeft. Je kunt voor je financiële beslissingen bovendien iemand anders aanstellen dan voor bijvoorbeeld je medische of persoonlijke situaties.

Voor wie is een levenstestament geschikt?

Een levenstestament is voor iedereen geschikt om te maken die nu nog in een gezondheid leeft. Het is een belangrijke manier om je wensen kenbaar te maken over jouw voorkeuren omtrent het maken van beslissingen voor zowel jouw directe omgeving als de rechter. Zo is een levenstestament erg prettig om al geregeld te hebben alvorens iemand begint te dementeren. Dit voorkomt overhaaste beslissingen en paniek.

Waarom een levenstestament?

Het is niet het leukste onderwerp om over na te denken, maar het is verstandig om een levenstestament te maken op basis van je wensen die je hebt voor jouw laatste levensfase. Door een levenstestament online op te stellen gelden ze al nu je nog gezond bent. Leg je het te laat vast, dan kunnen de afspraken nietig worden verklaard, omdat je door afnemende gezondheid handelingsonbekwaam kan worden verklaard.

Wat is het verschil tussen een testament en een levenstestament?

In zowel het levenstestament als het gewone testament zet jij je wensen in een schriftelijke verklaring. Het grootste verschil tussen de twee zit in het doel van de testamenten. Zo is het levenstestament bedoeld om tijdens je leven aan te geven wat je wensen zijn wanneer jij geen eigen keuzes meer kan maken. Anderzijds is een gewoon testament bedoeld voor je nalatenschap. De wensen van dit testament gaan pas in wanneer jij overleden bent.

Wat regel je in een levenstestament?

Inhoudelijk gezien kunnen verschillende soorten financiële, medische of persoonlijke wensen in een levenstestament worden gezet. Je kan het zo kort of uitgebreid maken als je zelf wilt. Het ligt er maar net aan wat jij vast wil leggen. Waar je aan kan denken? Veel mensen kiezen ervoor enkele van de volgende zaken in het testament op te nemen:

Financiële zaken: denk aan wie je bewindvoerder wordt, wie er wat met jouw geld en spaargeld mag doen, wie jouw vermogen mag beleggen, schenkingen mag doen, of in jouw naam je woning mag verkopen. Je kunt ook vastleggen wat er met je meubels moet gebeuren wanneer je naar een verpleeghuis gaat (wat gaat er mee en wat wordt er verkocht).

Medische zaken: denk aan jouw wensen omtrent reanimatie en levensbeëindiging, maar ook toegang tot medische dossiers en wie de volmacht krijgt om met een behandelend arts te praten.

Persoonlijke zaken: denk aan jouw wensen voor de uitvaart, maar ook wie er voor jouw huisdieren zorgt als jij daar niet meer toe in staat bent, wensen rond religie, het regelen van je verzekeringen of abonnementen en verwijderen van profielen op social media.

Zelf online aanvragen?

Welke informatie moet er in een levenstestament staan?

Wil je een levenstestament opstellen? Dan zullen er enkele belangrijke gegevens in moeten staan. Naast inhoudelijke wensen is er concrete informatie nodig over jou en jouw gemachtigde om het geldig te laten verklaren. Denk aan je gegevens, de ingangsdatum, concrete omschrijving van gemachtigde, opties om de toezichthouder te wijzigen en of degene een vergoeding krijgt. Door je levenstestament zo concreet mogelijk te maken voorkom je in de toekomst onduidelijkheden. Een notaris kan je helpen alles zo goed en duidelijk mogelijk op papier te zetten, zodat je een goed levenstestament krijgt waar later geen problemen mee zullen ontstaan.

De voordelen van een levenstestament

Eén van de grote voordelen van een levenstestament is dat jij zelf belangrijke beslissingen hebt vastgelegd. Daarnaast is het praktisch gezien een goed document om te hebben (denk aan een levenstestament bij dementie). Het beschermt niet alleen jou tegen gedoe, maar ook je dierbaren. Stel, je koopt een huis samen met je partner. Op het moment dat jullie oud zijn en je partner naar een verzorgingstehuis gaat vanwege dementie, mag jij niet zomaar het huis verkopen zonder zijn handtekening. Tenzij je op papier hebt geregeld dat jij de beslissingen mag maken wanneer je partner handelingsonbekwaam is geworden. Op dat moment mag jij namens hem of haar de handtekening zetten en de koop officieel maken.

De nadelen van een levenstestament

Het grootste nadeel van een levenstestament zit hem vooral in de prijs. De investering vraagt om een paar honderd euro. Daarnaast is er geen toezicht of wordt er niet gecontroleerd of de persoon die jij volmacht geeft over dit belangrijke stadium van je leven te vertrouwen is.

Hoe kun je een levenstestament opstellen?

Voor sommige eenvoudige afspraken volstaat een verklaring met jouw handtekening. Dit is echter niet in alle gevallen genoeg. Je zult dan naar de notaris moeten gaan om alles goed te regelen. Het is verstandig dit goed uit te zoeken om je dierbaren niet met nare verrassingen op te zadelen. Wanneer je een levenstestament zelf – zonder notaris – maakt en deze blijkt niet geldig te worden verklaard door de rechter, dan kunnen jullie alsnog geen belangrijke beslissingen maken. In dat geval wordt er een externe curator aangesteld en dit kost jullie alleen maar meer tijd en geld. Het vastleggen van een testamant is tegenwoordig niet moeilijk meer, bij Thuisnotaris kun je zelf een levenstestament online maken.

Kosten levenstestament

De investering van een levenstestament weegt meer dan op tegen de kosten. Wie wil er nu niet zelf de regie over zijn of haar eigen leven houden? Veel marktpartijen vragen daarom aanzienlijke bedragen om een levenstestament op te stellen: Denk aan zo’n €300-€500. Bij ons kan je eenvoudig zelf je levenstestament opstellen voor €245 (inclusief het ondertekenen bij de notaris). Je beantwoordt de vragen in de tool, wij controleren je input, we spreken het nog een keer met je door en we begeleiden je naar de notaris. Een levenstestament online samenstellen: Eenvoudiger, beter en goedkoper kan niet.

Levenstestament vastleggen bij Thuisnotaris.nl

Wil je een levenstestament (bijv. voor twee personen) vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een uitgebreid en passend levenstestament opstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu onze TestamentHulp en stel jouw eigen (levens)testamenten samen! Het is heel verstandig om ook te kiezen voor een Testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest