Waarom een levenstestament?

 • 13 juni 2022

In dit artikel

Wat is een levenstestament en waarom belangrijk?

Wie maakt belangrijke beslissingen over jouw leven wanneer jij het niet meer kan? Waarom moet je een levenstestament opstellen en wat zijn de voordelen? Het is belangrijk om je te beseffen dat het leven zoals het nu is niet altijd zo zal blijven. In een levenstestament leg je belangrijke informatie en beslissingen omtrent financiën en medische en persoonlijke zaken vast. Waarom zou je kiezen voor een levenstestament, wat zijn de levenstestament kosten, wat is het verschil met een gewoon testament en hoe kun je zo’n testament over je leven opstellen? Hieronder vind je de uitleg op belangrijke vragen over het levenstestament.

Een levenstestament is een schriftelijke verklaring waarin je aangeeft wie belangrijke beslissingen over je leven mag nemen wanneer jij dat niet meer kan. Je wijst een vertrouwenspersoon aan die de volmacht krijgt om je belangen te behartigen als jij daar door ziekte niet toe in staat bent. Een levenstestament bij dementie is bijvoorbeeld erg belangrijk. Zo’n gemachtigde persoon mag in een dergelijke situatie namens jou belangrijke beslissingen nemen over je medische, financiële of persoonlijke situatie. Je legt zelf vast wie dit is en in welke mate je dit uit handen geeft. Je kunt voor je financiële beslissingen bovendien iemand anders aanstellen dan voor bijvoorbeeld je medische of persoonlijke situaties.

Voor wie is een levenstestament geschikt?

Een levenstestament is voor iedereen geschikt om te maken die nu nog in een gezondheid leeft (wilsbekwaam). Het is een belangrijke manier om je wensen kenbaar te maken over jouw voorkeuren omtrent het maken van beslissingen voor zowel jouw directe omgeving als de rechter. Zo is een levenstestament erg prettig om al geregeld te hebben alvorens iemand begint te dementeren. Als dit het geval is spreekt men van wilsonbekwaam. Regel het daarom in goede gezondheid, dit voorkomt overhaaste beslissingen en paniek.

Waarom een levenstestament?

Het is niet het leukste onderwerp om over na te denken, maar het is verstandig om een levenstestament te maken op basis van je wensen die je hebt voor jouw laatste levensfase. Door een levenstestament online op te stellen gelden ze al nu je nog gezond bent. Leg je het te laat vast, dan kunnen de afspraken nietig worden verklaard, omdat je door afnemende gezondheid handelingsonbekwaam kan worden verklaard.

Wat is het verschil tussen een testament en een levenstestament?

In zowel het levenstestament als het gewone testament zet jij je wensen in een schriftelijke verklaring. Het grootste verschil tussen de twee zit in het doel van de testamenten. Zo is het levenstestament bedoeld om tijdens je leven aan te geven wat je wensen zijn wanneer jij geen eigen keuzes meer kan maken. Anderzijds is een gewoon testament bedoeld voor je nalatenschap. De wensen van dit testament gaan pas in wanneer jij overleden bent.

Waarom naast een testament ook een levenstestament?

Veel mensen kiezen ervoor om naast een testament een levenstestament op te stellen. Dit om te voorkomen dat hun naasten de gang naar de kantonrechter moeten maken om zaken voor je te regelen als je dit zelf niet meer kan, wil of mag. (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte). Denk hierbij aan bankzaken, verzekeringen, belastingdienst en sociale verzekeringsbank. Als je geen levenstestament hebt en er overkomt je iets, dan moet je naar de kantonrechter om zaken te regelen. Voor “grote uitgave” (boven de € 1500,-) moet vooraf toestemming worden gevraagd. Ook moet er bij de kantonrechter jaarlijks rekening en verantwoording afgelegd worden. Om dit te voorkomen maak je ook een levenstestament op.

Wat regel je in een levenstestament?

Inhoudelijk gezien kunnen verschillende soorten financiële, medische of persoonlijke wensen in een levenstestament worden gezet. Je kan het zo kort of uitgebreid maken als je zelf wilt. Het ligt er maar net aan wat jij vast wil leggen in een levenstestament. Waar je aan kan denken? Veel mensen kiezen ervoor enkele van de volgende zaken in het testament op te nemen:

Financiële zaken: denk aan wie je bewindvoerder wordt, wie er wat met jouw geld en spaargeld mag doen, wie jouw vermogen mag beleggen, schenkingen mag doen, of in jouw naam je woning mag verkopen. Je kunt ook vastleggen wat er met je meubels moet gebeuren wanneer je naar een verpleeghuis gaat (wat gaat er mee en wat wordt er verkocht).

Medische zaken: denk aan jouw wensen omtrent reanimatie en levensbeëindiging, maar ook toegang tot medische dossiers en wie de volmacht krijgt om met een behandelend arts te praten. Lees hier alles over de medische volmacht.

Persoonlijke zaken: denk aan jouw wensen voor de uitvaart, maar ook wie er voor jouw huisdieren zorgt als jij daar niet meer toe in staat bent, wensen rond religie, het regelen van je verzekeringen of abonnementen en verwijderen van profielen op social media.

Zelf online aanvragen?

Welke informatie moet er in een levenstestament staan?

Wil je een levenstestament opstellen? Dan zullen er enkele belangrijke gegevens in moeten staan. Naast inhoudelijke wensen is er concrete informatie nodig over jou en jouw gemachtigde om het geldig te laten verklaren. Denk aan je gegevens, de ingangsdatum, concrete omschrijving van gemachtigde, opties om de toezichthouder te wijzigen en of degene een vergoeding krijgt. Door je levenstestament zo concreet mogelijk te maken voorkom je in de toekomst onduidelijkheden. Een notaris kan je helpen alles zo goed en duidelijk mogelijk op papier te zetten, zodat je een goed levenstestament krijgt waar later geen problemen mee zullen ontstaan. Klik hier voor een voorbeeld levenstestament.

Wat kun je vastleggen in een levenstestament via Thuisnotaris?

Wij hanteren een vaste prijs per levenstestament en werken niet met een vanaf prijs of lokkertjes met lage instap kosten. De term standaard testament kennen wij dan ook niet. Partners maken hun eigen individuele keuzes. We hanteren een vaste prijs van 275,- per levenstestament incl. ondertekenen bij de notaris en alle overige kosten. Wat kun je vastleggen in een levenstestament via Thuisnotaris:

 1. Gevolmachtigde (eerste, tweede en derde)
 2. Medische volmacht
 3. Niet-reanimatie verklaring
 4. Behandelverbod
 5. Euthanasieverklaring

De voordelen van een levenstestament

Eén van de grote voordelen van een levenstestament is dat jij zelf belangrijke beslissingen hebt vastgelegd. Daarnaast is het praktisch gezien een goed document om te hebben (denk aan een levenstestament bij dementie). Het beschermt niet alleen jou tegen gedoe, maar ook je dierbaren. Stel, je koopt een huis samen met je partner. Op het moment dat jullie oud zijn en je partner naar een verzorgingstehuis gaat vanwege dementie, mag jij niet zomaar het huis verkopen zonder zijn handtekening. Tenzij je op papier hebt geregeld dat jij de beslissingen mag maken wanneer je partner handelingsonbekwaam is geworden. Op dat moment mag jij namens hem of haar de handtekening zetten en de koop officieel maken.

De nadelen van een levenstestament

Het grootste nadeel van een levenstestament zit hem vooral in de prijs. De investering vraagt om een paar honderd euro. Daarnaast is er geen toezicht of wordt er niet gecontroleerd of de persoon die jij volmacht geeft over dit belangrijke stadium van je leven te vertrouwen is.

Hoe kun je een levenstestament opstellen?

Voor sommige eenvoudige afspraken volstaat een verklaring met jouw handtekening. Dit is echter niet in alle gevallen genoeg. Je zult dan naar de notaris moeten gaan om alles goed te regelen. Het is verstandig dit goed uit te zoeken om je dierbaren niet met nare verrassingen op te zadelen. Wanneer je een levenstestament zelf – zonder notaris – maakt en deze blijkt niet geldig te worden verklaard door de rechter, dan kunnen jullie alsnog geen belangrijke beslissingen maken. In dat geval wordt er een externe curator aangesteld en dit kost jullie alleen maar meer tijd en geld. Het vastleggen van een testamant is tegenwoordig niet moeilijk meer, bij Thuisnotaris kun je zelf een levenstestament online maken. Je beantwoord de vragen in de tool plant zelf  een 30 min gesprek in. Dit gesprek is altijd gratis. De erfrechtspecialist neemt in dit gesprek alle keuzes met je door en valideert of deze volledig en juist zijn. Vervolgens wordt het dossier gecontroleerd en worden de concepttestamenten en opdrachtbevestiging opgemaakt en beschikbaar gesteld. Na akkoord van de klant wordt het dossier doorgestuurd naar de notaris en wordt de afspraak om te ondertekenen ingepland.

Kosten levenstestament

De investering van een levenstestament weegt meer dan op tegen de kosten van een levenstestament. Wie wil er nu niet zelf de regie over zijn of haar eigen leven houden? Veel marktpartijen vragen daarom aanzienlijke bedragen om een levenstestament op te stellen: Bij de prijs van een levenstestament moet je denken aan zo’n €300-€500. Bij ons kan je eenvoudig zelf je levenstestament opstellen voor €275 (inclusief het ondertekenen bij de notaris). Je beantwoordt de vragen in de tool, wij controleren je input, we spreken het nog een keer met je door en we begeleiden je naar de notaris. Een levenstestament online samenstellen: Eenvoudiger, beter en goedkoper kan niet.

Levenstestament vastleggen bij Thuisnotaris.nl

Wil je een levenstestament vastleggen?

Bij Thuisnotaris regel je online je samenlevingscontract, testament en levenstestament tegen een vaste lage prijs. Je kunt in onze tool eenvoudig gratis zelf ontdekken hoe je levenstestament er uit zou moeten zien. Wil je dit vervolgens rechtsgeldig maken? Dan biedt Thuisnotaris het meest uitgebreide testament tegen de scherpste prijs.

Onze werkwijze onderscheidt zich doordat we altijd een persoonlijk controle gesprek met je hebben om de kwaliteit te waarborgen. Na afloop van het gesprek ontvangt je een gespreksverslag in duidelijke en begrijpelijke taal.

Wil je liever een uitgebreid gesprek met een van onze experts? Dat kan ook. Kies dan voor een begeleidingsgesprek

De 10 voordelen van Thuisnotaris

 1. Je krijgt een vaste lage prijs per testament (€ 275,- per testament incl tekenen bij de notaris). Dus geen vanaf prijzen of lokkertjes met lage instap kosten.
 2. We hanteren een uitgebreid keuze testament/ flex testament. Partners hoeven dus geen gelijkluidend testament te maken en maken eigen individuele keuzes (maatwerk).
 3. Via Thuisnotaris kunnen er, ten opzichte van andere online dienstverleners, aanmerkelijk meer bijzondere situaties goed geregeld worden.
 4. Er is gratis de mogelijkheid tot livechat met een expert. Ook kun je als klant een gratis korte afspraak inplannen om een korte vraag te bespreken met onze experts.
 5. Als je een aanvraag hebt gedaan, heb je altijd een gratis persoonlijk gesprek met onze expert van 30 min. om de keuzes te bespreken en te valideren. Zo weten wij, jijzelf en de notaris dat het goed is.
 6. Wil een klant een langer persoonlijk gesprek hebben? Dan kunnen wij ook samen met de klant in 60 minuten een testament geheel doorspreken.
 7. Je zit bij Thuisnotaris nergens aan vast en kunt altijd gratis stoppen. Ook na het 30 min gesprek. Is er toch iets fout gegaan, we herstellen het snel en zonder meerkosten.
 8. We hebben landelijke dekking om de testamenten te ondertekenen bij de notaris in de eigen regio.
 9. Je ontvangt naast je testamenten altijd een verslag waarin je persoonsgegevens, keuzes en wensen overzichtelijk staan weergegeven.
 10. Je kunt onze tooling ook gebruiken als voorbereiding voor de gang naar je eigen notaris.

Dit zegt De Consumentenbond over Thuisnotaris.nl

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

“Zelf aan de slag met je testament. In het rijtje van digitale diensten is het opstellen van een testament niet meer weg te denken”.  Dit schreef de Consumentenbond over Thuisnotaris: Thuisnotaris.nl heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor- en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige online partij met een 30 minuten controle gesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden (ook voor bijzondere klantsituaties). Met Thuisnotaris ben je het goedkoopste uit voor het opstellen van een testament.

Voor- en nadelen op een rij Thuisnotaris.nl

 • + Overzichtelijke website met 30 minuten gesprek en chatfunctie
 • + Geschikt voor bijzondere situaties, zoals samengesteld gezin of kind met beperking
 • + Mogelijkheid om iemand te onterven
 • + Veel mogelijkheden voor legaten, executeur en bewindvoering
 • + Veel standaardclausules, zoals echtscheidingsclausule en rampenclausule
 • + Maatwerk zonder meerprijs mogelijk
 • + Nadelen: Geen
Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest