Waarom een testament?

 • 6 september 2022

In dit artikel

Inleiding

In een testament kan je vastleggen wat er met je bezittingen gebeurt als jij er niet meer bent. Het moment dat je komt te overlijden, en dan met name wat er daarna gebeurt, is vaak iets waar je niet elke dag bij stilstaat. Toch is het belangrijk om je nalatenschap zo goed mogelijk te regelen voor je nabestaanden. Waarom is een testament zo belangrijk? Hoe kan je je klein kinderen en stiefkinderen laten erven, hoe kun je een geldig testament maken en wat zijn de kosten van een testament? Lees verder en ontdek wat jij kunt doen om het moment van jouw overlijden zo goed mogelijk te regelen voor degene die je achterlaat.

 

Wat is een testament?

Een testament wordt ook wel een wilsbeschikking genoemd en is een document waarin je vastlegt wat er gebeurt met je nalatenschap wanneer jij overlijdt. Denk aan je (spaar)geld, huis, schulden, spullen, huisdieren, kinderen en bezittingen. In een testament leg je vast hoe je wilt dat de spullen verdeeld zullen worden en maak je helder aan je dierbaren wat je wens hierin is. Het is belangrijk dat een testament rechtsgeldig wordt verklaard om te voorkomen dat bezittingen in verkeerde handen komen.

Officieel mag je zelf op papier – voorzien van datum en handtekening – schrijven wat er gebeurt met de inboedel van je huis en sieraden. Ook mag je op deze wijze je wensen voor je uitvaart kenbaar maken. Zo’n document wordt een codicil genoemd. Belangrijk om te weten is dat een codicil alleen geldig is voor voorgenoemde zaken. Wanneer je geld nalaat of speciale erfgenamen aan wilt wijzen, zal je naar de notaris moeten stappen om een officieel testament te laten maken.

Waarom een testament?

Een testament heb je nodig om jouw wensen kenbaar te maken bij je overlijden. Heb je geen testament? Dan wordt je erfenis via de wettelijke verdeling verdeeld over vier nabije groepen: je echtgenoot/geregistreerd partner en kinderen, gevolgd door je ouders, broers en zussen, daarna komen je grootouders, gevolgd door je overgrootouders. Wanneer je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt en je wilt de zorg voor je kinderen of een goed doel vastleggen, dan is het verstandig om een testament te maken.

Ook wanneer je stief- of kleinkinderen wilt laten erven moet je dit in het testament opnemen en officieel via de notaris vastleggen. Zo kan je zelf bepalen wat er na je dood met je spullen en bezittingen gebeurt en geef je je dierbaren duidelijkheid over jouw wensen, zodat hier geen goedbedoelde discussies over kunnen ontstaan. Ook kan je via deze weg besparen op erfbelasting of juist bepaalde personen uitsluiten van erven. Denk aan partners van kinderen die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.

Wat regel je in een testament?

In een testament kan je verschillende zaken vastleggen, zoals:

 • Wat je wensen zijn voor de uitvaart;
 • Wie je erfgenamen zijn en wat zij erven;
 • Hoe je geld en bezittingen verdeeld worden;
 • Of je geld na wilt laten aan een goed doel;
 • Wie de zorg voor je kinderen of huisdieren op zich neemt;
 • Wat er met eventuele schulden gebeurt.

Vanuit je eigen huis je notaris zaken online regelen

Voor wie is een testament bedoeld?

Het testament is voor de nabestaanden die erin genoemd worden. De notaris heeft geheimhoudingsplicht en inzage tot het testament. Na je overlijden worden je wensen bekendgemaakt aan desbetreffende erfgenamen en kan een kopie worden verstrekt aan degene die daar recht op heeft. Je kunt ook bepaalde personen onterven en hiermee uitsluiten van inzage. Wanneer je een samengesteld gezin hebt en je wilt je stiefkinderen laten erven, je kleinkinderen of vrienden wat geven of iets schenken aan een goed doel, is het slim deze personen op te nemen in je testament en te benoemen tot erfgenamen. Doe je dit niet, dan zal de erfenis volgens de hierboven genoemde wettelijke erfelijke lijn worden verdeeld, waarin stiefkinderen niet zijn opgenomen.

Hoe regel je een testament?

Een testament stel je op samen met een notaris. Zoals hierboven besproken, kun je in sommige gevallen ook een codicil opstellen, maar wanneer je je wensen kenbaar wilt maken over geld, schulden of de zorg voor kinderen zal je dit officieel moeten vastleggen in een notarieel document. Zodra je een testament bij de notaris opstelt, zal het testament geldig zijn zodra jij overlijdt. Je kunt het testament wel altijd nog wijzigen of later vervangen door een geheel nieuw testament, mocht jij je bedenken over bepaalde zaken.

Hoe kun je een testament laten maken?

Samen met een notaris kun je testament laten maken. Zoals hierboven besproken, kun je in sommige gevallen ook een codicil opstellen, maar wanneer je je wensen kenbaar wilt maken over geld, schulden of de zorg voor kinderen zal je dit officieel moeten vastleggen in een notarieel document. Zodra je een testament bij de notaris opstelt, zal het testament geldig zijn zodra jij overlijdt. Je kunt het testament wel altijd nog wijzigen of later vervangen door een geheel nieuw testament, mocht jij je bedenken over bepaalde zaken. Bij Thuisnotaris kun je een testament online maken.

Wat zijn de voordelen van een testament?

De voordelen van het opstellen van een testament op een rij:

 • Je kunt je nalatenschap op je eigen gewenste manier verdelen na je overlijden;
 • Je kan een goed doel of een vriend tot erfgenaam benoemen;
 • Je kan iemand onterven;
 • Je kan je partner goed achterlaten (ook als je geen samenlevingscontract hebt of getrouwd bent);
 • Je bespaart erfbelasting;
 • Je kan je uitvaartwensen vastleggen;
 • Je bespaart je dierbaren een hoop gedoe wanneer niet duidelijk is wat jij wilt;
 • Je kunt een testament online samenstellen. Met Thuisnotaris kun je dit eenvoudig en snel regelen.

Wat zijn de nadelen van een testament?

Mits je je nalatenschap goed wilt regelen voor je dierbaren zijn er bijna geen nadelen te noemen voor het maken van een testament. Enkel de tijd die je erin stopt om hem goed op te stellen en de kosten voor het testament. Je betaalt namelijk kosten voor de notaris die het testament rechtsgeldig maakt. Hieronder vind je een indicatie waar je rekening mee kan houden.

Wat is het verschil tussen een testament en een levenstestament?

Je vraagt je misschien af wat er anders is aan een levenstestament. Het grootste verschil tussen een testament en levenstestament is dat je een testament maakt voor het moment dat je er niet meer bent, terwijl je in een levenstestament wensen kenbaar maakt voor wanneer je nog leeft, maar niet meer in staat bent zelf beslissingen te nemen. Denk aan wanneer je dement wordt of door een ongeluk in coma komt. Je wijst op dat moment iemand aan die belangrijke beslissingen voor jou mag maken in het ziekenhuis, voor je woning of de zorg van kinderen of huisdieren.

Wat zijn de kosten van een testament?

Een testament laten maken is een verstandige beslissing. De voordelen wegen zeker op tegen de kosten van een testament. Zoals je hierboven kunt lezen kan je het je dierbaren flink wat geld kosten wanneer je het niet goed geregeld hebt. Veel marktpartijen vragen daarom aanzienlijke bedragen om een testament op te stellen: Denk aan zo’n €300-€500. Bij Thuisnotaris kan je eenvoudig zelf je testament maken voor €245. De kosten voor de notaris die het testament ondertekent zitten daarbij in. Je beantwoordt de vragen in de tool, wij controleren je input, spreken het nog een keer met je door en we begeleiden je naar de notaris. Een testament online zelf samenstellen: Eenvoudiger, beter en goedkoper kan niet.

Testament vastleggen bij Thuisnotaris.nl

Wil je een testament (bijv. voor twee personen) vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een uitgebreid en passend testament opstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu onze TestamentHulp en stel jouw eigen testamenten samen! Het is heel verstandig om ook te kiezen voor een Testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Wil je geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen de TestamentTest op je eigen website plaatsen? klik hier voor meer informatie

Doe de TestamentTest