Huis erven en erfbelasting

 • 21 mei 2023

In dit artikel

Inleiding

Als je een huis erft, komt er veel op je af. Niet alleen moet je beslissen wat je met het huis wilt doen, maar ook krijg je te maken met erfbelasting. Hoeveel belasting moet je betalen als je een huis erft? Wat als je een afbetaald huis erft? Kan je een huis erven zonder belasting te betalen? En welke waarde van de woning is bepalend voor de erfbelasting? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het erven van een huis en de bijbehorende erfbelasting.

Hoeveel erfbelasting moet je ongeveer betalen als je een huis erft?

Als je een huis erft, betaal je erfbelasting over de waarde van het huis. De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van de waarde van het huis en de relatie tussen de erfgenamen en de overledene. Hoe hoger de waarde van het huis, hoe meer erfbelasting je betaalt. De hoogte van de erfbelasting verschilt per situatie. Lees hier alles over hoe erfbelasting werkt.

Wat als je een afbetaald huis erft?

Als je een afbetaald huis erft, hoef je geen rekening te houden met hypotheekschulden. De waarde van het huis is dan namelijk hoger dan de schulden, waardoor er geen negatief saldo is. Wel moet je nog steeds erfbelasting betalen over de waarde van het huis.

Kan je een huis erven zonder belasting te betalen?

Alleen als de waarde van het huis onder de vrijstelling van de belasting zit, kan je een huis erven zonder belasting te betalen. Wil je exact weten hoe je erfbelasting kunt ontwijken? Lees dat dit artikel over ontwijken erfbelasting

Welke waarde van de woning is bepalend voor de erfbelasting?

De waarde van het huis op het moment van overlijden is bepalend voor de erfbelasting. Dit wordt ook wel de WOZ-waarde genoemd. Van de WOZ-waarde wordt de hypotheekschuld afgetrokken. Het bedrag dat hier uit komt is bepalend voor de hoogte van de erfbelasting. Als het huis dus al is afbetaald, dan is er geen sprake meer van een hypotheekschuld en wordt er geen rekening gehouden met de restschuld.

Ondersteuning afwikkeling nalatenschap

Als een familielid overlijdt moet je van alles regelen en er komt veel op je af. Ook de nalatenschap (erfenis) moet worden geregeld. Dit is een formele en complexe aangelegenheid, waar de regels en keuzes van het erfrecht gelden.

 • Wat moet ik regelen? De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap en voor de verdeling van de erfenis. Er moet aangifte erfbelasting & inkomstenbelasting worden gedaan. Totaal duurt dit traject al gauw 11 maanden en is het best complex.
 • Wie moet dit regelen? Het regelwerk ligt meestal in handen van 1 persoon. Dit kan een executeur zijn, een van de erfgenamen of iemand anders. We zien echter vaak dat mensen het spannend vinden om de afwikkeling voor alle erfgenamen goed en volledig uit te voeren.
 • Wat zijn de kosten? Een overlijden brengt altijd kosten met zich mee. Bijv. de kosten van de uitvaart, Verklaring van Erfrecht, erfbelasting, de notaris of een adviseur. Je wilt zo laag mogelijke kosten, maar wel dat het goed wordt uitgevoerd.

Thuisnotaris kan helpen met ondersteuning

Bespreek samen met Thuisnotaris je situatie, gebruik de opzegdienst en maak de juiste keuzes voor de erfbelasting, regel  je nalatenschap goed en volledig. Thuisnotaris biedt voor € 995,- volledige ondersteuning op afstand. Wat doet Thuisnotaris?

 • In het oriëntatie gesprek bespreken we met je wat er nodig is voor de afwikkeling van een nalatenschap
 • We plannen samen met je een online afspraak om de gehele nalatenschap in kaart te brengen
 • We bespreken de ’testamentaire mogelijkheden’ om de te betalen erfbelasting zo laag mogelijk te houden
 • Je ontvangt een uitgebreid verslag waarin alles wat besproken is staat weergegeven en uitgelegd
 • Wij vullen het belastingformulier aangifte erfbelasting in, welke je controleert en opstuurt naar de belastingdienst
 • Indien nodig helpen we met aanvragen van Verklaring van Erfrecht en de keuze wel/ niet aanvaarden van de erfenis
 • We kunnen een extra controle op de WOZ waarde van de woning doen, met mogelijk een verlaging tot gevolg
 • Je kunt gebruik maken van de opzegdienst om lopende abonnementen en accounts op te heffen

Plan zelf een gratis oriëntatiegesprek in en bespreek samen met de specialist je wensen, mogelijkheden en aanpak. Bespaar je als erfgenamen veel ellende, geregel en erfbelasting. Laat je vanuit uw eigen huis ondersteunen bij de afwikkeling nalatenschap.

Conclusie

Een erfenis kan een emotionele aangelegenheid zijn, maar het is ook belangrijk om de financiële aspecten goed te regelen. Het betalen van erfbelasting is daarbij vaak onvermijdelijk, maar er zijn wel manieren om deze kosten te beperken. Het is daarom verstandig om op tijd na te denken over hoe je jouw erfenis wilt regelen en hierbij gebruik te maken van de diensten van een notaris.

Bij Thuisnotaris regel je online je samenlevingscontract, testament en levenstestament tegen een vaste lage prijs. Je kunt in onze tool eenvoudig gratis zelf ontdekken hoe je testament er uit zou moeten zien. Wil je dit vervolgens rechtsgeldig maken? Dan biedt Thuisnotaris het meest uitgebreide testament tegen de scherpste prijs.

Onze werkwijze onderscheidt zich doordat we altijd een persoonlijk controle gesprek met je hebben om de kwaliteit te waarborgen. Na afloop van het gesprek ontvangt je een gespreksverslag in duidelijke en begrijpelijke taal.

Wil je liever een uitgebreid gesprek met een van onze experts? Dat kan ook. Kies dan voor een begeleidingsgesprek

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest