Nalaten en schenken aan goede doelen vastleggen in testament

  • 27 maart 2023
  • Testament

Nalaten en schenken aan goede doelen vastleggen in testament

Voel jij je nauw verbonden met een goed doel? Ben je alleenstaand en wil je zorgen dat jouw erfenis op een goede manier besteed wordt? Bij leven zou je ervoor kunnen kiezen om geld te schenken, na overlijden kun jij jouw erfenis nalaten aan een goed doel. Kun je nalaten en schenken aan goede doelen vastleggen in een testament? Hoe werkt het en wat zijn de regels? In dit artikel kun je er meer over lezen.

Schenken aan goede doelen vastleggen in testament; wat zijn de mogelijkheden?

Het schenken aan een goed doel hoef je niet vast te leggen, dat is iets wat je bij leven kunt doen. Je bepaalt dit helemaal zelf. Als jij jouw erfenis (of een deel) wilt nalaten aan een goed doel, dan kun je dat vastleggen in jouw testament. Er bestaan hier twee mogelijkheden voor:

  • Legaat: Het goede doel wordt legataris. Dit goede doel ontvangt dan een specifiek geldbedrag of een bepaald eigendom (legaat) uit jouw nalatenschap;
  • Erfstelling: Het goede doel wordt (mede-) erfgenaam en ontvangt (een deel van) het bezit uit jouw nalatenschap.

Een legaat heeft als voordeel dat de begunstigde dit altijd kan aannemen of afwijzen. Er zitten geen verplichtingen aan verbonden. Het legaat gaat bovendien voor op de erfdelen van eventuele andere erfgenamen.

Hoeveel mag je belastingvrij schenken aan een goed doel?

Heeft het goede doel waar jij aan wilt schenken een ANBI status? Dan zijn ze volledig vrijgesteld van het betalen van erfbelasting. Het goede doel kan dan het bedrag voor de volledige 100% inzetten voor het doel wat ze dienen.

ANBI betekent Algemeen Nut Beogende Instelling. De instelling krijgt deze status als het zich voor minstens 90% inzet voor algemeen belang.

Tips en aandachtspunten om een erfenis achter te laten voor goede doelen

Vind jij het belangrijk dat een bepaald goed doel financieel gesteund wordt? Dan zou je altijd een schenking kunnen doen. Je kunt er echter ook voor kiezen om jouw erfenis, of een deel daarvan, na jouw overlijden na te laten aan het goede doel. Je kunt dit het best vastleggen in een testament, een handgeschreven brief is namelijk niet rechtsgeldig.
Kies je voor een schenken, dan is het belangrijk om de schenking persoonlijk te maken. Kies voor een instelling of stichting die jou echt na aan het hart ligt. Misschien heb je zelf een bepaalde ziekte gehad of een naaste van je? Dan zou je het goede doel kunnen steunen die zich richt op het bestrijden van deze ziekte. Er bestaan natuurlijk nog vele andere goede doelen. Denk aan goede doelen die opkomen voor bepaalde minderheden, dieren en idealen.

Erfenis nalaten aan goede doelen vastleggen

Wil jij het nalaten van jouw erfenis vastleggen? Heb je een bepaald goed doel voor ogen die je jouw erfenis of een deel van jouw erfenis wilt achterlaten? Laat dit dan vastleggen in een testament! Bij Thuisnotaris kun je helemaal zelf een passend en goed testament samenstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu onze website en stel jouw eigen testament samen! Het is heel verstandig om te kiezen voor een testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Wil je geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen de TestamentTest op je eigen website plaatsen? klik hier voor meer informatie

Doe de TestamentTest