Nalaten en schenken aan goede doelen vastleggen in testament

  • 27 maart 2023
  • Testament

Nalaten en schenken aan goede doelen vastleggen in testament

Voel jij je nauw verbonden met een goed doel? Ben je bijvoorbeeld alleenstaand en wil je zorgen dat jouw erfenis op een goede manier besteed wordt? Bij leven zou je ervoor kunnen kiezen om geld te schenken, na overlijden kun jij jouw erfenis nalaten aan een goed doel. Kun je nalaten en schenken aan goede doelen vastleggen in een testament? Hoe werkt het en wat zijn de regels? In dit artikel kun je er meer over lezen.

 

Nalaten aan een goed doel

Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Misschien overweeg je dat ook wel. Hoe maak je jouw idealen onderdeel van je nalatenschap? Toegift inspireert en informeert je over de mogelijkheden en helpt je het bespreekbaar te maken met je naasten. Zo helpen we je bouwen aan een betere wereld voor volgende generaties.

 

Schenken aan goede doelen vastleggen in testament; wat zijn de mogelijkheden?

Het schenken aan een goed doel hoef je niet vast te leggen, dat is iets wat je bij leven kunt doen. Je bepaalt dit helemaal zelf. Als jij jouw erfenis (of een deel) wilt nalaten aan een goed doel, dan kun je dat vastleggen in jouw testament. Er bestaan hier twee mogelijkheden voor:

  • Legaat: Het goede doel wordt legataris. Dit goede doel ontvangt dan een specifiek geldbedrag of een bepaald eigendom (legaat) uit jouw nalatenschap;
  • Erfstelling: Het goede doel wordt (mede-) erfgenaam en ontvangt (een deel van) het bezit uit jouw nalatenschap.

Een legaat heeft als voordeel dat de begunstigde dit altijd kan aannemen of afwijzen. Er zitten geen verplichtingen aan verbonden. Het legaat gaat bovendien voor op de erfdelen van eventuele andere erfgenamen.

 

Hoeveel mag je belastingvrij schenken aan een goed doel?

Heeft het goede doel waar jij aan wilt schenken een ANBI status? Dan zijn ze volledig vrijgesteld van het betalen van erfbelasting. Het goede doel kan dan het bedrag voor de volledige 100% inzetten voor het doel wat ze dienen. ANBI betekent Algemeen Nut Beogende Instelling. De instelling krijgt deze status als het zich voor minstens 90% inzet voor algemeen belang.

 

Tips en aandachtspunten om een erfenis achter te laten voor goede doelen

Vind jij het belangrijk dat een bepaald goed doel financieel gesteund wordt? Dan zou je altijd een schenking kunnen doen. Je kunt er echter ook voor kiezen om jouw erfenis, of een deel daarvan, na jouw overlijden na te laten aan het goede doel. Je kunt dit het best vastleggen in een testament, een handgeschreven brief is namelijk niet rechtsgeldig.

Kies je voor een schenken, dan is het belangrijk om de schenking persoonlijk te maken. Kies voor een instelling of stichting die jou echt na aan het hart ligt. Misschien heb je zelf een bepaalde ziekte gehad of een naaste van je? Dan zou je het goede doel kunnen steunen die zich richt op het bestrijden van deze ziekte. Er bestaan natuurlijk nog vele andere goede doelen. Denk aan goede doelen die opkomen voor bepaalde minderheden, dieren en idealen.

 

Erfenis nalaten aan goede doelen vastleggen

Wil jij het nalaten van jouw erfenis vastleggen? Heb je een bepaald goed doel voor ogen die je jouw erfenis of een deel van jouw erfenis wilt achterlaten? Laat dit dan vastleggen in een testament! Bij Thuisnotaris kun je helemaal zelf een passend en goed testament samenstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Wil je eerst oriënteren? Beatwoord dan de vragen in onze software en download op het einde een gratis persoonlijk testament verslag.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest