Wat is schenken? 

  • 16 december 2022

In dit artikel

Wat is schenken? Hetzelfde als schenken op papier?

Veel personen vinden het fijn om aan bepaalde mensen geld te schenken. Dit kan aan kinderen, maar ook aan andere personen in hun leven. Voor het gemak gaan we er hier vanuit dat er geschonken wordt aan de kinderen. Er is een verschil tussen belastingvrij schenken bij leven en schenken op papier. Bij een schenking bij leven betaal je een bepaald bedrag direct aan je kind. Hiervoor ga je niet naar de notaris.

Bij een schenking op papier betaal je het bedrag niet direct, maar leg je vast dat je kind over een bepaalde tijd pas het bedrag krijgt. Formeel gezien schenk je het bedrag en je kind leent het bedrag aan je terug. Je kind heeft dus een vordering die pas geïnd kan worden op het moment dat je overlijdt. Hierdoor bespaar je flink op erfbelasting.

Aan wie kan je belastingvrij schenken?

In principe kan je schenken aan iedereen. Het schenken op papier aan een kind heeft echter de meeste belastingvoordelen. Voor schenken aan een kind gelden namelijk de hoogste vrijstellingen (hoeveel belastingvrij schenken), zowel voor schenkbelasting als voor erfbelasting. Je kunt dus ook schenken aan andere personen dan aan kinderen, alleen dan zullen de belastingvoordelen niet zo groot zijn.

Hoe regel je schenken op papier?

Je kunt schenken op papier regelen bij de notaris. Schenken op papier wordt namelijk vastgelegd in een notariële akte. In deze akte leg je vast welk bedrag je aan wie schenkt. Doordat een schenking op papier geregeld wordt bij de notaris moet je hier helaas wel notariskosten betalen.

Wat zijn de voordelen van schenken op papier?

Een schenking bij leven is voordeliger dan een schenking door middel van een erfenis. Bij de schenking bij leven kan er gebruik gemaakt worden van de geldende vrijstellingen. Op eenzelfde soort bedrag, maar dan via een erfenis, moet er veel meer erfbelasting betaald worden. Deze erfbelasting kan deels omzeild worden door een schenking op papier. Met de schenking op papier schenk je bij leven, alleen wordt het geld pas daadwerkelijk uitgekeerd op het moment dat je overlijdt. Op deze manier hoeft er geen erfbelasting betaald te worden over het bedrag en kan er gebruik gemaakt worden van de vrijstellingen.

Een ander voordeel aan schenken op papier is dat je het geld niet contant hoeft te hebben. Op het moment dat het grootste deel van je vermogen zit in beleggingen, je huis of ander onroerend goed, kan een schenking op papier dus handig zijn. Door middel van een schenking op papier verkrijgt je kind namelijk een vordering op jou. Deze vordering kan pas geïnd worden op het moment dat je overlijdt. Op dat moment kan de vordering ook betaald worden door geld dat oorspronkelijk vast zat in aandelen, je huis of andere waardevolle spullen.

Je moet de schenking op papier aangeven op de aangifte inkomstenbelasting. Dit moet je kind ook. Doordat het bedrag van de schenking van je vermogen in box 3 af wordt gehaald, betaal je minder belasting over je vermogen in box 3.

Een schenking op papier kan ook voordelig zijn, kijkend naar de eigen bijdrage voor de zorg die volgt uit de Wet Langdurige Zorg. Deze bijdrage wordt berekend op basis van je inkomen en je vermogen. Door de schenking is het vermogen verminderd en zal hoogstwaarschijnlijk ook de eigen bijdrage verminderen. Ook met het oog op de toekomst en je gezondheid kan een schenking op papier dus voordelig zijn.

Wat zijn de nadelen van schenken op papier?

Een schenking op papier moet plaatsvinden bij de notaris. Hierdoor moeten er helaas wel notariskosten betaald worden. Dit kost tussen de €300,- en €600,-. Bij een gewone schenking bij leven is de notaris niet nodig.

Over het geschonken bedrag moet je elk jaar minstens 6% rente betalen aan de ontvanger. Je moet deze rente betalen, omdat de belastingdienst het geschonken bedrag beschouwt als een schuld. Dit nadeel is tevens ook een voordeel. Doordat je rente betaalt aan de ontvanger, word je armer. Dit is later gunstig voor de erfbelasting die je erfgenamen moeten betalen. Ook is deze rente belastingvrij. Het is dus ook een manier om je begunstigde meer belastingvrij te kunnen schenken dan de jaarlijkse vrijstelling.

Ook moet degene aan wie je schenkt op papier een aangifte schenkbelasting doen, als het bedrag hoger is dan de geldende vrijstelling. Bij schenken aan kind is de vrijstelling €6.035,- en voor andere personen is dit € 2.418,- Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Het bedrag dat je schenkt wordt opgeteld bij het vermogen van je kind. De schenking komt in box 3 terecht. Hierover moeten zij dus belasting betalen. Deze kunnen zij echter betalen van de 6% rente die je jaarlijks aan hen betaalt. Echter, als je kind een toeslag of uitkering krijgt waarvoor het vermogen uit box 3 van belang is, kan de schenking gevolgen hebben voor de hoogte van die toeslag of uitkering.

Hoeveel belastingvrij schenken?

Bij schenken op papier kan je gebruik maken van de schenkingsvrijstellingen. Kinderen hebben een jaarlijkse vrijstelling van €6.035,- en andere personen hebben een vrijstelling van €2.418,-. Als je kind nog geen 40 is, kan je ook gebruik maken van de eenmalige extra vrijstelling van €28.947. Je kunt echter ook schenken boven de schenkingsvrijstelling. De begunstigde moet dan wel belasting betalen over het bedrag dat boven de vrijstelling valt.

Tarieven schenkbelasting 2023

Waarde erfenis (bedrag boven vrijstelling) Partner en (pleeg- of stief)kinderen Kleinkinderen of verdere afstammelingen Overige personen
€ 0 – € 138.642 10% 18% 30%
€ 138.642 en meer 20% 36% 40%

Wanneer wel schenken op papier en wanneer niet?

Op het moment dat je kinderen later meer erfbelasting zouden moeten betalen dan de schenkbelasting die ze nu zouden moeten betalen, kan schenken op papier de moeite waard zijn. Kinderen kunnen €28.947 belastingvrij erven. Als het er nu naar uitziet dat je hen minder zal nalaten dan dit bedrag, dan zitten er dus geen belastingvoordelen aan een schenking op papier. Een schenking op papier is dus verstandig als je jouw kinderen meer wil nalaten dan dit bedrag.

Ook moet je rekening houden met de jaarlijkse rente die je moet betalen aan de ontvanger. Schenken op papier kan dus een uitkomst zijn als veel van je vermogen in vaste middelen zit, maar daarnaast is het ook handig als je wel voldoende contant geld hebt voor het betalen van de jaarlijkse rente. Ook als je het geld wel contant hebt kan het toch beangstigend zijn om verplicht te zijn om levenslang ieder jaar een bepaald bedrag te moeten betalen.

Samenvattend: Drie manieren om je (klein)kinderen een bedrag te schenken

Soms is het fijn om je (klein)kinderen een bedrag te schenken voor de koop van een eerste woning of het volgen van een studie. Schenken met ‘de warme hand’ is vaak gunstiger dan je kinderen iets nalaten. Er zijn drie manieren om geld te schenken:

1. Eenmalige schenking aan kind

Ouders mogen hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een bedrag tot € 28.947,- belastingvrij schenken. Is de schenking bedoeld voor het volgen van een dure studie of voor de verbouwing van een huis, dan is dit bedrag hoger.

Wil je weten hoe het zit met een schenking voor een kind boven 50 jaar (schenking kind boven 50 jaar)? Neem dan contact met ons op!

 

2. Jaarlijks schenken aan kind

Je kunt er als ouder ook voor kiezen om jaarlijks een bedrag aan je kinderen te schenken. Je mag elk jaar gebruik maken van de vrijstelling voor schenkbelasting. In 2023 gaat het om een bedrag tot € 6.035,-. Schenk je een hoger bedrag, dan moet je kind dit bedrag opgeven bij de belastingaangifte. Je mag als ouder aanbieden om de schenkbelasting zelf te betalen.

 

3. Schenken op papier

Bij een schenking op papier zet je letterlijk op papier welk bedrag uw (klein)kind na jouw overlijden ontvangt. Op die manier heb je als het ware een schuld bij je (klein)kind waarover je elk jaar zes procent rente moet aflossen. Een reden om te schenken op papier is om je nalatenschap te verkleinen, waardoor er na jouw overlijden minder erfbelasting betaald hoeft te worden. Bij een schenking op papier moet wel een notariële akte worden opgemaakt.

Koude kant uitsluiten bij schenken

Als je het goed aanpakt, profiteert jouw (klein)kind in de meeste gevallen van een fiscaal voordeel doordat het minder of geen erfbelasting hoeft te betalen. Wil je alleen je eigen kinderen een bedrag schenken en niet hun partners, maar zijn jouw kinderen in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan kun je de ‘koude kant’ uitsluiten door middel van een uitsluitingsclausule in jouw testament.

Zelf een testament samenstellen bij Thuisnotaris.nl

Wil je een testament maken om jouw erfenis vast te leggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een uitgebreid en passend testament opstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu onze TestamentHulp en stel jouw eigen testamenten samen! Het is heel verstandig om ook te kiezen voor een Testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest
Kopen Viagra pillen voor mannen, bestellen online in Nederland Kopen Cialis erectiepillen 10 mg, 20 mg, bestellen online