De sociale notaris

 • 10 oktober 2023
 • Testament

Inleiding

In een wereld waar maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid steeds belangrijker worden, vinden we een opmerkelijke verschuiving in diverse sectoren. Bedrijven en professionals streven niet langer alleen naar winst, maar ook naar het creëren van positieve veranderingen in de samenleving. Een domein waarin deze verschuiving duidelijk naar voren komt, is het notariaat.

Klassieke notarissen

Traditioneel gezien staat het notariaat bekend om zijn formele en soms als afstandelijk ervaren karakter. Echter, te midden van deze evolutie naar meer maatschappelijk bewuste praktijken, komt het concept van de “sociale notaris” naar voren. Binnen het kader van de sociale notaris wordt tariefvriendelijkheid een belangrijk element. Het aanbieden van betaalbare tarieven gaat verder dan alleen het financiële aspect. Het is een bewuste stap in de richting van het creëren van een positieve impact op de gemeenschap en het versterken van relaties met cliënten.

Het sociale aspect van de sociale notaris

Het begrip “sociale notaris” gaat verder dan louter de formele taken van notariële dienstverlening. Het omarmt een breder perspectief van maatschappelijke betrokkenheid en het streven naar een positieve impact op de samenleving. In essentie verwijst de term naar notariskantoren en professionals die hun verantwoordelijkheid erkennen om naast hun kernactiviteiten ook bij te dragen aan het welzijn van de gemeenschap waarin ze opereren.

Een sleutelcomponent van de sociale notaris is het belang van maatschappelijke betrokkenheid. Dit betekent niet alleen het vervullen van de juridische verplichtingen, maar ook het proactief zoeken naar manieren om een verschil te maken in de levens van individuen en groepen binnen de samenleving. Deze verschuiving in denken is ingegeven door de groeiende erkenning van de impact die notariskantoren kunnen hebben op diverse aspecten van het dagelijks leven.

Een vast, goedkoop tarief

Een van de opvallende kenmerken van de sociale notaris is het aanbieden van toegankelijke en betaalbare diensten. Door tariefvriendelijkheid na te streven, wordt de drempel om juridische diensten te verkrijgen verlaagd, vooral voor individuen en groepen die anders mogelijk niet in staat zouden zijn om deze diensten te betalen. Het gaat hierbij niet alleen om het financiële aspect, maar ook om het creëren van een gevoel van inclusiviteit en rechtvaardigheid binnen de juridische sfeer. Thuisnotaris is hiermee met zijn vaste prijs per testament, levenstestament en samenlevingscontract een echt voorbeeld van het aanbieden van notarisdiensten op een sociale manier.

De positieve impact van betaalbaarheid

Het hanteren van betaalbare tarieven binnen de notariële dienstverlening gaat verder dan slechts het verlagen van kosten. Het heeft een tastbare en diepgaande impact op zowel de cliënten als de bredere gemeenschap. Laten we eens dieper ingaan op hoe deze tariefvriendelijkheid een positieve invloed heeft op verschillende niveaus.

Hoe betaalbare tarieven de drempel voor cliënten kunnen verlagen

De notariële wereld kan soms complex en intimiderend lijken voor individuen die geen ervaring hebben met juridische procedures. Betaalbare tarieven vormen een sleutel om deze drempel te verlagen. Door tariefvriendelijke opties aan te bieden, krijgen mensen die voorheen terughoudend waren om notariële diensten te zoeken, de kans om essentiële documenten te verkrijgen zonder dat ze zich financieel overbelast voelen. Dit heeft vooral een positieve invloed op groepen met beperkte financiële middelen, zoals jonge stellen die willen trouwen, pas beginnende ondernemers die juridische adviezen nodig hebben, of ouderen die hun nalatenschap willen regelen. Het aanbieden van betaalbare tarieven betekent niet dat er wordt ingeboet aan kwaliteit; het is eerder een uiting van een toewijding aan de bredere gemeenschap en het vergroten van toegankelijkheid.

Opbouw van vertrouwen en langetermijnrelaties met klanten

Het aanbieden van betaalbare tarieven gaat niet alleen over het voltooien van een transactie; het gaat ook over het opbouwen van vertrouwen en het smeden van langdurige relaties. Wanneer notariskantoren zich inspannen om tariefvriendelijkheid te implementeren, stralen ze uit dat ze begrijpen dat juridische behoeften en budgetten kunnen variëren. Deze focus op de klant creëert een positieve indruk en wekt het gevoel van partnerschap op. Klanten zien notariskantoren niet alleen als leveranciers van diensten, maar als partners die begrijpen en zorg dragen voor hun behoeften. Dit vertrouwen en gevoel van zorgzaamheid kunnen leiden tot herhalingszaken en mond-tot-mondreclame, wat op zijn beurt kan bijdragen aan de groei van het notariskantoor op de lange termijn.

Dit zegt De Consumentenbond over Thuisnotaris.nl

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

“Zelf aan de slag met je testament. In het rijtje van digitale diensten is het opstellen van een testament niet meer weg te denken”.  Dit schreef de Consumentenbond over Thuisnotaris: In oktober 2023 is er een artikel verschenen in de geldgids van de Consumentenbond. Thuisnotaris wordt met 3 andere online notarisdiensten vergeleken. Thuisnotaris heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor-en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige partij met een 30 minuten persoonlijk controlegesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden, ook voor bijzondere klantsituaties. Met Thuisnotaris ben je het goedkoopste uit om een testament op te stellen (€ 245,-).

Voor- en nadelen op een rij Thuisnotaris.nl

+ Overzichtelijke website met 30 minuten gesprek en chatfunctie

+ Geschikt voor bijzondere situaties, zoals samengesteld gezin of kind met beperking

+ Mogelijkheid om iemand te onterven

+ Veel mogelijkheden voor legaten, executeur en bewindvoering

+ Veel standaardclausules, zoals echtscheidingsclausule en rampenclausule

+ Maatwerk zonder meerprijs mogelijk

Nadelen:

– Geen

 

Conclusie

De opkomst van de sociale notaris heeft het notariaat getransformeerd van een formele instelling naar een maatschappelijk betrokken partner. Binnen dit nieuwe paradigma spelen betaalbare tarieven een centrale rol. Ze verlagen niet alleen de financiële drempel voor cliënten, maar dragen ook bij aan bredere maatschappelijke betrokkenheid. Betaalbare tarieven maken notariële diensten toegankelijker voor diverse groepen, waardoor een inclusievere samenleving ontstaat. Bovendien bouwen notariskantoren hiermee vertrouwen op en smeden ze langetermijnrelaties met klanten. Dit versterkt hun reputatie en kan leiden tot duurzame groei.

Desalniettemin is het vinden van een balans tussen maatschappelijke betrokkenheid en zakelijke groei essentieel. Notariskantoren moeten zorgvuldig navigeren om positieve impact te creëren zonder hun eigen stabiliteit in gevaar te brengen. Kortom, de focus op betaalbare tarieven binnen het sociale notarisconcept illustreert de evolutie van het notariaat naar een partner die niet alleen juridische diensten levert, maar ook waarde en verbinding toevoegt aan de gemeenschap. Dit model nodigt de hele notariële sector uit om zichzelf opnieuw uit te vinden en een bredere, positieve invloed uit te oefenen.

 

Thuisnotaris.nl de sociaalste notaris van Nederland

De 10 voordelen van Thuisnotaris.nl voor jou

 1. Vaste lage prijs per testament (€ 245,- per testament, levenstestament of samenlevinsgcontract incl tekenen bij de notaris). Dus geen vanaf prijzen of lokkertjes met lage instap kosten.
 2. Wij hanteren een uitgebreid keuze testament/ flex testament. Partners hoeven dus geen gelijkluidend testament te maken en maken eigen individuele keuzes (maatwerk).
 3. Via Thuisnotaris kunnen er, ten opzichte van andere online dienstverleners, aanmerkelijk meer bijzondere situaties goed geregeld worden (bijv. samengestelde gezinnen, kinderen met een beperking)
 4. Er is gratis de mogelijkheid tot livechat met een expert. Ook kun je als klant een gratis korte afspraak inplannen om een korte vraag te bespreken met onze experts.
 5. Je hebt altijd een gratis persoonlijk gesprek met onze expert van 30 min. om de keuzes te bespreken en te valideren. Zo weten wij, jij als klant en de notaris dat het goed is.
 6. Wil een klant een langer persoonlijk gesprek hebben? Dan kunnen wij ook samen met de klant in 60 minuten een testament geheel doorspreken.
 7. Je zit bij Thuisnotaris nergens aan vast en kunt altijd gratis stoppen. Ook na het 30 min gesprek. Is er toch iets fout gegaan, we herstellen het snel en zonder meerkosten.
 8. Wij hebben landelijke dekking om de testamenten te ondertekenen bij de notaris in de eigen regio.
 9. Je ontvangt naast je testamenten altijd een verslag waarin je persoonsgegevens, keuzes en wensen overzichtelijk staan weergegeven.
 10. Je kunt onze tooling ook gebruiken als voorbereiding voor de gang naar je eigen notaris.

Testament vastleggen bij Thuisnotaris.nl

Wil je een testament (bijv. voor twee personen) vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een uitgebreid en passend testament opstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Bezoek nu onze TestamentHulp en stel jouw eigen testamenten samen! Het is heel verstandig om ook te kiezen voor een Testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €245

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €245
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest