Testament opstellen voor kind

  • 1 juli 2023

In dit artikel

Testament opstellen voor je kind: Alles wat je moet weten

Het opstellen van een testament is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat jouw wensen en belangen na jouw overlijden worden gerespecteerd. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor ouders die een testament willen opstellen voor hun kinderen. Het vastleggen van een testament voor een kind kan cruciaal zijn om de financiële toekomst en zorg van het kind te waarborgen.

Bij Thuisnotaris begrijpen we het belang van het opstellen van een testament voor een kind. We bieden een unieke dienstverlening waarmee ouders zelf een testament kunnen samenstellen voor hun kind, met de ondersteuning van ervaren erfrechtspecialisten indien gewenst. Ons doel is om ouders volledige controle en gemoedsrust te geven bij het plannen van de nalatenschap voor hun kinderen.

Bij Thuisnotaris geloven we dat het belangrijk is dat ouders goed geïnformeerd zijn voordat ze besluiten een testament voor hun kinderen op te stellen. Daarom hebben we geen kleine lettertjes, geen additionele kosten voor bijvoorbeeld extra clausules en bieden we altijd een persoonlijk controlegesprek met een duidelijk gespreksverslag. We staan klaar om jou te helpen bij het opstellen van een testament dat voldoet aan jouw specifieke behoeften en de toekomst van jouw kinderen veiligstelt.

Lees verder om antwoorden te vinden op veelg estelde vragen en om meer te weten te komen over het opstellen van een testament voor een kind. Als je vragen hebt of meer informatie wilt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Vanaf welke leeftijd kan je een testament laten opmaken?

Een veel gestelde vraag is op welke leeftijd iemand een testament kan laten opmaken. In Nederland is de wettelijke leeftijdsgrens hiervoor vastgesteld op 16 jaar. Vanaf deze leeftijd wordt een persoon juridisch bekwaam geacht om zijn of haar wil met betrekking tot een testament uit te drukken. Dit betekent dat zowel ouders als individuen vanaf 16 jaar een testament kunnen laten opstellen. lees hier meer over het financieel wegwijs maken van je kinderen.

Waarom een testament voor een kind nodig kan zijn?

Het opstellen van een testament voor een kind is van essentieel belang, zelfs als je maar één kind hebt. Een testament biedt verschillende voordelen en waarborgt dat jouw specifieke wensen en belangen worden gerespecteerd, zelfs na jouw overlijden. Hieronder leggen we uit waarom het opstellen van een testament voor een kind noodzakelijk kan zijn:

Het opstellen van een testament voor een kind biedt gemoedsrust en zorgt ervoor dat jouw specifieke wensen en belangen worden nageleefd. Zelfs bij één kind kan een testament van onschatbare waarde zijn in het beschermen van de financiële toekomst en het waarborgen van de zorg voor jouw kind. Bij Thuisnotaris staan we klaar om je te begeleiden bij het opstellen van een testament dat aansluit bij jouw individuele behoeften en de toekomst van jouw kinderen veiligstelt.

Kosten van een testament voor één persoon

Bij Thuisnotaris begrijpen we dat transparantie en betaalbaarheid belangrijk zijn bij het opstellen van een testament. Daarom bieden wij scherpe tarieven in de markt, zodat het opstellen van een testament toegankelijk is voor iedereen. We geloven in eerlijke prijzen zonder verborgen kosten. Bij ons betaal je een vast tarief van €275,- per testament, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Stel je een testament en een levenstestament op, dan bedragen de kosten € 550,-. Stel je voor zowel jezelf als je partner een testament en levenstestament op, dan bedragen de kosten € 1100,-.

  • Vaste prijs zonder bijkomende kosten
  • Jij en je partner krijgen een individueel testament met daarin eigen keuzes
  • Je bespreekt je keuzes ter controle altijd nog een keer door met een van onze experts
  • Je ontvangt een verslag in begrijpelijke taal.

Wat vast te leggen bij de notaris voor je kind?

Bij het opstellen van een testament voor je kind zijn er belangrijke zaken die je kunt vastleggen bij de notaris. Hieronder bespreken we enkele van deze aspecten:

Voogdijregelingen: Een van de meest cruciale zaken om vast te leggen is de voogdijregeling voor je kind. Door een testament op te stellen, kun je bepalen wie de voogdij over je kind zal krijgen in het geval dat beide ouders komen te overlijden. Het is essentieel om zorgvuldig na te denken over de keuze van een voogd en ervoor te zorgen dat deze persoon jouw vertrouwen heeft en in staat is om de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Het opstellen van een testament biedt je de mogelijkheid om je kinderen onder te brengen bij iemand die je goed kent en die dezelfde waarden deelt.

Specifieke wensen vastleggen: Naast voogdijregelingen kun je bij de notaris ook specifieke instructies vastleggen met betrekking tot de nalatenschap van je kind. Dit omvat zaken zoals financiële aspecten, zoals erfelijk vermogen en eventuele schenkingen, maar ook persoonlijke bezittingen die je aan je kind wilt nalaten. Door deze instructies duidelijk te formuleren, voorkom je mogelijke misverstanden en kun je ervoor zorgen dat je kind de erfenis ontvangt zoals jij dat hebt bedoeld.

Erfbelasting optimaliseren: Door een testament op te stellen, kun je mogelijke belastingbesparingen realiseren voor jouw kinderen. Een goed doordacht testament kan bijvoorbeeld gebruikmaken van fiscale vrijstellingen en gunstige regelingen, waardoor de erfbelastinglast voor jouw kind wordt verminderd.

Bescherming bij samengestelde gezinnen: In samengestelde gezinnen kan het opstellen van een testament voor een kind van extra belang zijn. Hiermee kun je de rechten en aanspraken van jouw kind beschermen, met name in situaties waarin er stiefouders of halfbroers- en zussen zijn. Een testament zorgt ervoor dat jouw kinderen een rechtvaardig deel van jouw nalatenschap ontvangen, conform jouw wensen.

Bij Thuisnotaris begrijpen we dat het opstellen van een testament een belangrijke stap is en dat je de hoogste kwaliteit wilt waarborgen. Daarom bieden we altijd een persoonlijk controlegesprek aan met een ervaren erfrechtspecialist. Dit gesprek stelt je in staat om jouw specifieke wensen en behoeften te bespreken en eventuele vragen te stellen. Het zorgt ervoor dat het testament volledig aansluit bij jouw intenties en dat er geen ruimte is voor onduidelijkheden.

Belastingvrijstellingen en erfrecht

Bij het opstellen van een testament voor je kind is het ook belangrijk om rekening te houden met belastingvrijstellingen en de regels omtrent erfrecht. Hieronder geven we een korte uitleg over belastingvrijstellingen en erfrecht:

Belastingvrijstellingen: In Nederland gelden er vrijstellingen voor de erfbelasting, wat betekent dat een bepaald bedrag aan geërfde nalatenschap belastingvrij is. Deze vrijstellingen kunnen verschillen, afhankelijk van de relatie tussen de erfgenaam en de overledene. Voor kinderen is de vrijstelling €22.918,- en voor partners zelfs €723.526,-. De hoogte van de vrijstellingen wijzigt jaarlijks. lees hier alles over hoe erfbelasting werkt.

Erfrecht: Het erfrecht regelt wie recht heeft op welk deel van de nalatenschap en onder welke voorwaarden. In Nederland zijn er wettelijke regels die bepalen hoe de erfenis wordt verdeeld als er geen testament is opgesteld. Bij het opstellen van een testament kun je echter afwijken van deze standaardverdeling en specifieke wensen vastleggen.

Bij Thuisnotaris begrijpen we dat belastingvraagstukken en erfrecht complex kunnen zijn. Daarom bieden we professioneel advies en begeleiding om je te helpen bij het navigeren door deze zaken. Onze ervaren erfrechtspecialisten kunnen je inzicht geven in de belastingvrijstellingen die van toepassing zijn op jouw situatie en kunnen je adviseren over de juridische aspecten van het opstellen van een testament voor je kind. We streven ernaar om je te voorzien van duidelijk en betrouwbaar advies, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Wie erft als één van de ouders sterft?

Als één van de ouders komt te overlijden, roept dit vaak vragen op over hoe de erfenis verdeeld wordt. In Nederland gelden er wettelijke regels die bepalen hoe de nalatenschap verdeeld wordt als er geen testament is opgesteld. Over het algemeen geldt het volgende: Bij het overlijden van één van de ouders erft de langstlevende echtgenoot/partner vaak de gehele nalatenschap. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van de overledene overgaan naar de langstlevende. Pas bij het overlijden van de langstlevende ouder erven de kinderen de nalatenschap. De erfenis wordt dan verdeeld onder de kinderen. In de meeste gevallen erven de kinderen een gelijk deel van de nalatenschap.

Het is belangrijk op te merken dat een testament specifieke instructies kan bevatten met betrekking tot de verdeling van de erfenis. Met een testament kun je afwijken van de wettelijke regelingen en je wensen vastleggen. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat bepaalde bezittingen naar een specifiek kind gaan of dat een kind een groter of kleiner deel erft dan de andere kinderen. Door het opstellen van een testament kun je de verdeling van je nalatenschap naar eigen inzicht regelen.

Voorkom ellende en gedoe, bespaar erfbelasting

Het opstellen van een testament voor je kind is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat jouw wensen en instructies worden nageleefd na je overlijden. Zelfs als je maar één kind hebt, kan een testament van onschatbare waarde zijn. Het stelt je in staat om specifieke regelingen te treffen, zoals het benoemen van een voogd en het vastleggen van je nalatenschap, zodat je kinderen goed verzorgd achterblijven.

Bij Thuisnotaris begrijpen we het belang van een zorgvuldig opgesteld testament en bieden we jou de mogelijkheid om helemaal zelf een testament samen te stellen. We onderscheiden ons door de meest uitgebreide testamenten aan te bieden tegen scherpe tarieven in de markt. Bovendien waarborgen we de kwaliteit door altijd een persoonlijk controlegesprek te voeren en een duidelijk gespreksverslag aan te leveren. We streven ernaar om jou goed geïnformeerd te laten zijn, zonder kleine lettertjes of additionele kosten.

Bescherm de toekomst van je kinderen door vandaag nog actie te ondernemen. Leg je wensen vast in een testament of levenstestament! Kies voor Thuisnotaris en laat je testament opstellen op een eenvoudige, betrouwbare en voordelige manier, precies volgens jouw wensen.

Er zijn drie verschillende opties op de website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Zo is er voor iedereen een geschikte optie. En mocht je vragen hebben, dan kun je altijd contact opnemen met Thuisnotaris via info@thuisnotaris.nl.

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest