Kinderen financieel wegwijs maken

  • 13 juni 2022
  • Testament

Leer kinderen met geld omgaan

Bij veel ouders bestaat de vrees dat de kinderen de erfenis gaan uitgeven aan niet duurzame zaken. Het kan voor kinderen heel lastig zijn als zij op jonge leeftijd een erfenis in handen krijgen. Jonge kinderen hebben vaak geen enkele notie van waarde of verantwoordelijkheid. Hoe kun je hiermee omgaan? Wat kun je er zelf aan doen om het goed te regelen? Hier bestaan verschillende oplossingen voor.

Het aanwijzen van een bewindvoerder

In jouw testament kun je daarvoor een bewindvoerder aanwijzen. Deze krijgt het beheer van de erfenis; je kunt zelf bepalen tot welke leeftijd van de kinderen dat is. De bewindvoerder bepaalt dan hoe het vermogen tot deze datum wordt belegd. Als het kind geld nodig heeft voor studie en levensonderhoud krijgt deze dat sowieso van de bewindvoerder. In het testament kun je vastleggen voor welke uitgaven de bewindvoerder een deel van de erfenis kan vrijgeven. Je kunt het ook aan de bewindvoerder zelf overlaten.

Ouder kiezen er vaak voor om het bewind tot een leeftijd van 23 tot 25 jaar door te laten gaan. Is er iets bijzonders aan de hand met je kind, dan kun je ook voor een latere leeftijd kiezen. Dat er een bewindvoerder is benoemd in het testament kan in sommige gevallen bij de rechter door het kind worden aangevochten. Dit kind zal dan aannemelijk moeten maken dat hij/zij zelf prima in staat is om met het geld van de erfenis om te gaan.

Manieren om kinderen financieel wegwijs te maken

We adviseren ouders met een groter vermogen soms ook de kinderen alvast te laten oefenen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van schenkingen. Door te schenken krijgen kinderen beschikking over een bepaald vermogen. Bovendien ben je er dan zelf nog bij om de kinderen financieel wegwijs te maken. Als je een schenking doet kun je dat laten vastleggen in een notariële akte en ook die besteding van de schenking vastleggen.

Er zijn ook mogelijkheden om als familie samen te gaan beleggen, voor sommigen is dit de beste vorm om het te leren van de ouders. Het is dan wel handig om hier een bepaalde vorm voor te kiezen en ieders verantwoordelijkheden daarbij goed vast te leggen. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden.

Zelf een testament samenstellen bij Thuisnotaris

Heb je nog geen testament en wil je vastleggen wat er met jouw vermogen gebeurt? Je kunt dit zelf eenvoudig regelen bij Thuisnotaris. Het testament kun je via onze website geheel naar eigen wens samenstellen. Wij bieden je drie pakketten aan: Een gratis ontdek pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen.

Heb je vragen over onze diensten? Neem dan contact op door te mailen naar info@thuisnotaris.nl.

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €245

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €245
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest