Schenken aan kleinkind: Waar moet je op letten?

  • 27 januari 2023
  • Schenken

Geld schenken aan kleinkinderen

Wil je als grootouder een schenking aan je kleinkinderen doen? Bijvoorbeeld om de studie of een woning te betalen? Waarschijnlijk weet je dan dat je niet onder erfbelasting uitkomt. Veel mensen denken de afdracht te kunnen beperken door bij leven te schenken, maar is dat altijd waar? En kun je belasting vrij schenken aan kleinkinderen? In dit blog leggen we het aan je uit.

Schenking aan kleinkinderen: 3 manieren om je geld te schenken

Wanneer je geld of andere bezittingen nalaat, moeten de erfgenamen daar belasting over betalen. Als grootouder is het daarom belangrijk om je af te vragen waarom en hoe je wilt schenken aan je kleinkinderen. Als je bijvoorbeeld belasting wilt besparen, is dat bepalend voor hoe je het geld gaat schenken. Er zijn drie manieren om te schenken aan je kleinkind:

1. Voorschot op de erfenis

Jaarlijks mag een grootouder € 2.418 belasting vrij schenken aan kleinkinderen. Voor ouders geldt een bedrag van € 6.035. Onder voorwaarden mogen ouders eenmalig € 60.298 schenken voor een studie en € 28.947 voor het kopen van een huis of verbouwing. Deze schenking bij leven kan gezien worden als een voorschot op de erfenis.

2. Rente uit ‘oma-en-opa bank’

De rente uit ‘oma-en-opa bank’ is een papieren schenking aan kleinkinderen waarbij een bepaald bedrag op papier gezet wordt dat het kleinkind na het overlijden van de grootouder gaat ontvangen. Hierdoor ontstaat een schuld aan het kleinkind waarover de grootouder jaarlijks 6 procent rente moet aflossen.

Bij een bedrag van bijvoorbeeld € 50.000 ‘schenk’ je jaarlijks € 3.000 aan je kleinkind. Hierover hoeft geen belasting betaald te worden. Dit is een handige manier voor grootouders om hun vermogen te laten krimpen, waardoor erfbelasting kan worden vermeden. De voorwaarden moeten worden vastgelegd in een notariële akte en de rente moet daadwerkelijk elk jaar betaald worden.

3. Voordeel uit verhuizen

Bij het schenken van een woning wordt gekeken naar de huidige WOZ waarde – dit is het bedrag waarover schenkbelasting betaald wordt. Bij een woningwaarde van € 270.000 en een WOZ waarde van € 250.000 mag de eerder genoemde eenmalige vrijstelling van € 28.947 worden afgetrokken. Zo mag het kleinkind het huis voor € 221.053 kopen. De schenkbelasting wordt ook kleiner door de eenmalige aftrekpost.

Hoeveel mag je schenken aan kleinkind?

Hoeveel mag je belasting vrij schenken aan kleinkinderen? Vrijwel alle experts op het gebied van geld schenken weten hoe je het betalen van belasting kunt voorkomen. Ook een snelle check op google laat een enorme hoeveelheid resultaten zien bij de term ‘belastingvrij schenken’. Of het ethisch verantwoord is om legale trucjes voor het vermijden van belasting te gebruiken moet iedereen natuurlijk voor zichzelf beslissen.

De wet biedt wel mogelijkheden om dubbele belasting te vermijden, door bijvoorbeeld het vermogen middels bovengenoemde mogelijkheden te laten krimpen. Toch is het een misverstand dat het altijd slim is om veel te schenken bij leven, zodat de kleinkinderen minder kwijt zijn aan erfbelasting. Elk kleinkind mag tot € 22.918 belastingvrij erven van elke grootouder, iets wat kan

worden vastgelegd in een testament. Als je je dat bedenkt, merk je dat schenken bij leven in veel gevallen geen belastingvoordelen met zich meebrengt.

Hulp nodig bij schenken aan kleinkind?

Heb je hulp nodig bij schenking aan kleinkinderen? Ben je benieuwd hoeveel je belasting vrij mag schenken aan je kleinkind? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag!

Wil je zelf een testament opstellen? Je kunt dit zelf eenvoudig zelf regelen bij Thuisnotaris. Je kunt het testament geheel samenstellen naar eigen wens. Wij bieden je drie pakketten aan: Een ontdek-pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen. Bekijk de diensten hieronder. Heb je vragen over onze diensten? Neem dan contact op door te mailen naar info@thuisnotaris.nl.

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Doe de TestamentTest