Wat kan ik regelen voor mijn kleinkinderen in een testament?

  • 13 juni 2022
  • Testament

Graag zou ik ook wat willen nalaten aan mijn kleinkinderen. Welke mogelijkheden zijn hiervoor?

Kleinkinderen komen steeds vaker voor in een testament. Ik zie in de praktijk dat vaker dan voorheen de kleinkinderen in het testament worden opgenomen. Deze ontwikkeling is al langer aan de gang. Sinds 2010 is het stukken gunstiger om je kleinkind ook een bedrag na te laten. In de praktijk zien we nu terug dat er ook flink gebruik gemaakt wordt van deze vrijstelling voor de erfbelasting.

De bevoordeling van kleinkinderen in het testament gaat af van hetgeen de ouders van deze kleinkinderen krijgen: die kinderen krijgen daardoor dus wat minder uit de erfenis van hun ouder. Hierdoor ondervinden kinderloze kinderen geen last van de meedelende kleinkinderen van de andere kinderen.

Grootouders vinden het ook vaak leuk om wat geld na te laten aan hun kleinkinderen. Bovendien kunnen kleinkinderen het vaak beter gebruiken dan de kinderen van opa en oma. Maar de belangrijkste reden is het besparen van erfbelasting. Het is bijna altijd fiscaal gunstig om naast de kinderen ook de kleinkinderen te laten erven. Een kleinkind kan van een grootouder ruim 20.000 euro erven zonder dat daar belasting over moet worden betaald. In de praktijk krijgen de kleinkinderen dan een geldbedrag (legaat) in het testament toegekend.

Het komt ook wel voor dat de kleinkinderen niet ten laste van de kinderen meedelen, maar zelfs helemaal in de plaats van de kinderen erven. De belangrijkste reden die ik daarbij hoor is de slechte band met de kinderen die daardoor weleens worden onterfd. Maar ook financiële problemen bij de ouders zorgen ervoor dat opa’s en oma’s voor de kleinkinderen kiezen in hun testament in plaats van de kinderen. Vaak vrezen mensen die een testament maken dat hun erfenis in een bodemloze put van schulden valt. De erfwet biedt veel oplossingsmogelijkheden en testamenten maken we steeds vaker op maat omdat het persoonlijke leven steeds ingewikkelder wordt.

In deze rubriek kunnen lezers (anoniem) vragen voorleggen aan notaris Mr. Bart Lever van Het Notarieel. Heb je ook een vraag? Stuur deze dan naar info@thuisnotaris.nl

 

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament nodig hebt. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie en mogelijkheden. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Vul hier je testamentest in