Hoe werkt onterven?

  • 6 september 2022

In dit artikel

Als iemand overlijdt gaat zijn/haar erfenis naar de erfgenamen. Een erfenis bestaat uit alle bezittingen en schulden die een overleden persoon achterlaat. Bijvoorbeeld een geldbedrag, de overwaarde van een eigen woning of een kostbaar voorwerp. De erfenis wordt verdeeld over de wettelijke erfgenamen. Wie dat precies zijn lees je in dit artikel.

Het is mogelijk om in een testament wettelijke erfgenamen te onterven, bijvoorbeeld een kind onterven. De erfgenamen kunnen dan geen aanspraak maken op een erfenis. Je onterft iemand door in een testament andere erfgenamen aan te wijzen of door aan te geven dat iemand niet van je mag erven. We leggen hieronder uit hoe dit werkt.

Wat betekent onterven?

Onterven is het in een testament bepalen dat een wettelijke erfgenaam niet mag erven. Je kunt dus bijvoorbeeld je kind onterven of je broer onterven. Ben je onterfd, dan blijf je recht hebben op een legitieme portie.

Je kind onterven van huis; wat betekent dat dan? Als je je kind onterft heeft het nog steeds recht op de legitieme portie. Dit is altijd een geldbedrag. Jouw kind kan dus niet jouw woning of andere materiële spullen opeisen.

Waarom onterven?

Er zijn veel redenen te bedenken om iemand te onterven. Er kan een probleem in de relatie met de erfgenaam zijn, bijvoorbeeld ruzie of geen contact. Het kan soms ook om financiële redenen verstandig zijn om iemand te onterven. Bijvoorbeeld als iemands uitkering in gevaar zou komen door de erfenis of iemand door de erfenis een hogere eigen bijdrage voor de zorg moet gaan betalen. Tenslotte kan het ook zo zijn dat iemand anders de erfenis veel beter kan gebruiken.

Een kind onterven

In Nederland is het niet mogelijk om een kind volledig te onterven, maar je kunt de erfenis van het kind wel beperken door middel van een testament. In de wet is geregeld dat een kind altijd recht houdt op een deel van de erfenis; dit wordt ook wel de legitieme portie genoemd. Dit is de helft van wat je kind zou hebben gekregen zonder testament. Je kind moet hier binnen 5 jaar na jouw overlijden om vragen. Er is dus een actieve rol weggelegd voor het betreffende kind. Deze moet hier zelf aanspraak op maken. Als het kind dit niet op tijd doet vervalt het recht op de legitieme portie. Tenslotte is de legitieme portie altijd een geldbedrag. Jouw onterfde kind kan dus geen spullen of bezit opeisen.

Familieleden onterven of partner onterven

Het is in Nederland wel mogelijk om de andere wettelijke erfgenamen volledig te onterven. Zij houden geen recht op een deel van de erfenis. Om deze personen te onterven moet ook weer een testament worden opgesteld. Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Andere erfgenamen aanwijzen. In dit geval vervallen de wettelijke erfgenamen automatisch. Let op: als de nieuw aangewezen erfgenamen allemaal eerder overlijden als jijzelf, komen de oude wettelijke erfgenamen automatisch weer in beeld;
  2. Je wijst geen andere erfgenamen aan, maar je volgt de wettelijke verdeling en sluit hier expliciet personen van uit.

Een onterfde echtgenoot heeft geen recht op een legitieme portie, maar wel andere rechten. Als het noodzakelijk is voor zijn of haar verzorging, kan de onterfde de echtelijke woning en meubels gebruiken gedurende 6 maanden na het overlijden (recht op vruchtgebruik).

Koude kant onterven (aangetrouwde familie)

Op basis van de wettelijke verdeling kunnen alleen je eigen kinderen van jou erven. De aangetrouwde partners zijn geen erfgenaam. Je hoeft ‘de koude kant’ dus niet specifiek te onterven. Toch kan je (voormalige) schoondochter of schoonzoon via een omweg recht hebben op een deel van jouw erfenis. Als jouw kind in gemeenschap van goederen is getrouwd (of een geregistreerd partnerschap heeft), dan valt jouw erfenis in die gemeenschap van goederen en heeft de partner van jouw kind daardoor recht op de helft van de ontvangen nalatenschap.

Ook bij huwelijkse voorwaarden kan een partner van jouw kind recht hebben op een deel van jouw erfenis. Dit kan worden voorkomen door een testament op te stellen en hierin een uitsluitingsclausule op te nemen. Door deze clausule komt jouw erfenis uitsluitend ten goede aan jouw eigen kind. Het valt daardoor niet in de gemeenschap van goederen en hoeft dus niet gedeeld te worden met de aangetrouwde partner. Dit wordt ook wel de koude kant onterven genoemd, waarbij de koude kant de aangetrouwde familie betreft.

Alternatieven voor onterven kind

Het onterven van een kind is vaak een groot en zwaar besluit om te nemen. Het kan na je overlijden nog tot veel emoties leiden. Gelukkig zijn er ook andere manieren om de erfenis te verkleinen of hier meer controle over te houden. Lees hier welke 5 alternatieven er zijn voor het onterven van een kind.

Hoeveel kost onterven en hoe regel ik het?

Ben je benieuwd hoeveel onterven kost? Dit verschilt per notaris, maar je kunt uitgaan van een bedrag tussen de € 25 en € 100. Het wordt dan aangepast in een bestaand testament. Heb je nog geen testament, dan kun je deze laten opstellen door een notaris. Uiteraard zijn de kosten dan wel hoger.

Het onterven van personen (bijvoorbeeld onterven broer of onterven kind) vindt plaats door het opstellen van een testament. Dit document is alleen bekend bij de notaris en blijft tot je overlijden

geheim. De persoon die wordt onterfd hoort dit pas na het overlijden, tenzij je dit uiteraard zelf eerder deelt. Bij Thuisnotaris regel je eenvoudig zelf je testament en zorg je dat je maximaal bespaart op erfbelasting. Ook kun je eenvoudig goede doelen opnemen in je testament.

Zelf jouw testament opstellen?

Wil je zelf jouw testament opstellen? Dit kun je heel eenvoudig regelen bij Thuisnotaris. Je kunt het testament geheel samenstellen naar eigen wens. Wij bieden je drie pakketten aan: Een gratis ontdek pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen. Het testament kun je vervolgens laten tekenen bij een notaris bij jou in de buurt, zodat het geheel rechtsgeldig is. Heb je vragen over onze diensten? Neem dan contact op door te mailen naar info@thuisnotaris.nl.

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Doe de TestamentTest