Kleinkindlegaat

  • 16 juli 2023

In dit artikel

Kleinkindlegaat: uitleg filmpje

 

Wat is een Kleinkindlegaat?

Een kleinkindlegaat is een regeling in een testament waarbij specifieke delen de nalatenschap worden toegekend aan kleinkinderen. Het is een manier om ervoor te zorgen dat de kleinkinderen rechtstreeks en op een gecontroleerde manier een deel van de erfenis ontvangen.

Met een kleinkindlegaat kan worden bepaald welke bezittingen, zoals geld, goederen of andere activa, direct naar de kleinkinderen gaan bij overlijden. Dit kan worden gedaan door specifieke bedragen, percentages of specifieke goederen toe te wijzen aan elk kleinkind.

Het kleinkindlegaat kan ook worden opgesteld met bepaalde voorwaarden, zoals de leeftijd waarop het legaat wordt uitgekeerd aan het kleinkind. Dit zorgt ervoor dat de erflater controle heeft over hoe en wanneer het kleinkindlegaat wordt ontvangen.

Voordelen van een Kleinkindlegaat

Het kleinkindlegaat biedt verschillende voordelen.

  • Directe ondersteuning: Het kleinkindlegaat stelt de erflater in staat om zijn of haar kleinkinderen direct te ondersteunen en financiële stabiliteit te bieden. Het kan helpen bij het betalen voor onderwijs, het opstarten van een bedrijf, het kopen van een huis of andere belangrijke levensdoelen.
  • Zekerheid dat het geld goed terecht komt: Door een kleinkindlegaat op te nemen ben je er zeker van dat de kleinkinderen ook echt wat krijgen. Ook bepaal je met het kleinkind legaat wanneer of wat het kleinkind krijgt. Zonder kleinkindlegaat hangt het van de ouders van het klein kind af of zij ook iets van de erfenis ontvangen.
  • Belastingplanning: Het kleinkindlegaat kan ook gunstig zijn voor de te betalen erfbelasting. Ieder kleinkind heeft namelijk een vrijstelling voor de erfbelasting die net zo groot is als de vrijstelling van een kind. Lees hier meer over hoe erfbelasting werkt.

Het kleinkindlegaat is een krachtig instrument dat de erflater de mogelijkheid biedt om zijn of haar kleinkinderen op een persoonlijke en betekenisvolle manier te begunstigen.

Een kleinkindlegaat biedt ook voordelen voor de erflater zelf:

  • Controle over de erfenis: Met een kleinkindlegaat behoudt de erflater controle over hoe een deel van de erfenis wordt verdeeld. Het stelt de erflater in staat om specifieke bedragen of goederen toe te wijzen aan kleinkinderen, wat resulteert in een zorgvuldige en persoonlijke verdeling van het vermogen.
  • Bescherming van het vermogen: Een kleinkindlegaat kan helpen bij het beschermen van het vermogen voor toekomstige generaties. Door een deel van de erfenis rechtstreeks aan kleinkinderen toe te kennen, wordt voorkomen dat het vermogen in de handen van andere erfgenamen terechtkomt. Dit kan vooral nuttig zijn als de erflater zich zorgen maakt over de besteding of het behoud van het vermogen in latere generaties.

 

Conclusie: Een kleinkindlegaat biedt dus zowel kleinkinderen als erfgenamen belangrijke voordelen. Het zorgt voor financiële ondersteuning, ervaringsopbouw en bescherming van het vermogen.

Belasting en het Kleinkindlegaat

Bij het ontvangen van een kleinkindlegaat kunnen er erfbelastingimplicaties zijn waar kleinkinderen rekening mee moeten houden. Erfbelasting is de belasting die wordt geheven op de waarde van een erfenis die wordt ontvangen door erfgenamen. In veel landen gelden er specifieke tarieven en vrijstellingen voor erfbelasting die van toepassing zijn op kleinkinderen. Deze tarieven en vrijstellingen kunnen gunstiger zijn dan die voor andere erfgenamen. Ze kunnen variëren op basis van factoren zoals de verwantschapsgraad en het bedrag.

Bij het opnemen van een kleinkindlegaat in een testament kunnen er mogelijke belastingbesparende strategieën zijn die kunnen worden overwogen. Deze strategieën kunnen helpen om de erfbelastinglast te verminderen voor kleinkinderen. Enkele mogelijke strategieën zijn:

  • Schenkingen bij leven: In sommige gevallen kunnen schenkingen aan kleinkinderen tijdens het leven van de erflater belastingvoordelen bieden. Door vermogen over te dragen aan kleinkinderen voordat het overlijden plaatsvindt, kan de erflater de belastingdruk mogelijk verlagen.
  • Gebruikmaken van vrijstellingen: Kleinkinderen kunnen in aanmerking komen voor specifieke vrijstellingen van erfbelasting. Het benutten van deze vrijstellingen kan helpen om het belastbare bedrag te verlagen.

Conclusie

Het opnemen van een kleinkindlegaat in een testament is een belangrijke beslissing die verschillende voordelen biedt. Door kleinkinderen direct toegang te geven tot een deel van de erfenis, kunnen ze financiële ondersteuning ontvangen. Voor de erflater biedt het kleinkindlegaat controle over de verdeling van het vermogen en de bescherming van het vermogen voor toekomstige generaties. Bovendien kunnen kleinkinderen mogelijk profiteren van belastingvoordelen bij het ontvangen van een kleinkindlegaat.

Als je een kleinkindlegaat in je testament op wilt nemen kun je dat eenvoudig bij ons regelen.  In een paar stappen stel je eenvoudig en goedkoop zelf je testament op. Het team staat klaar om je te voorzien van gedegen advies en begeleiding bij het opstellen van een testament dat aan al jouw wensen voldoet. Of je nu vragen hebt, persoonlijk advies nodig hebt of gebruik wilt maken van onze gebruiksvriendelijke online diensten, wij zijn er om jou te helpen. Bezoek ook onze website voor meer informatie en ontdek hoe Thuisnotaris jou kan ondersteunen bij het opstellen van een testament met een kleinkindlegaat. Met het pakket doe het zelf kun je eenvoudig zelf aan de slag.

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest