Inleiding

In dit artikel zullen we de betekenis en voordelen van het kleinkindlegaat bespreken, evenals de belastingimplicaties en mogelijke belastingbesparende strategieën. We zullen ook benadrukken waarom het opnemen van een kleinkindlegaat in een testament belangrijk kan zijn voor zowel erflaters als kleinkinderen.

Wat is een Kleinkindlegaat?

Een kleinkindlegaat is een bepaling in een testament waarbij de erflater specifieke delen van zijn of haar nalatenschap toekent aan zijn of haar kleinkinderen. Het is een manier om ervoor te zorgen dat de kleinkinderen rechtstreeks en op een gecontroleerde manier een deel van de erfenis ontvangen.

Met een kleinkindlegaat kan de erflater bepalen welke bezittingen, zoals geld, goederen of andere activa, direct naar de kleinkinderen gaan bij overlijden. Dit kan worden gedaan door specifieke bedragen, percentages of specifieke goederen toe te wijzen aan elk kleinkind.

Het kleinkindlegaat kan ook worden opgesteld met bepaalde voorwaarden, zoals de leeftijd waarop het legaat wordt uitgekeerd aan het kleinkind. Dit zorgt ervoor dat de erflater controle heeft over hoe en wanneer het kleinkindlegaat wordt ontvangen.

Voordelen van een Kleinkindlegaat

Het kleinkindlegaat biedt verschillende voordelen als een manier om kleinkinderen te begunstigen in een testament.

 • Directe ondersteuning: Het kleinkindlegaat stelt de erflater in staat om zijn of haar kleinkinderen direct te ondersteunen en financiële stabiliteit te bieden. Het kan helpen bij het financieren van onderwijs, het opstarten van een bedrijf, het kopen van een huis of andere belangrijke levensdoelen.
 • Bescherming tegen onvoorziene omstandigheden: Door een kleinkindlegaat op te nemen, kan de erflater ervoor zorgen dat zijn of haar kleinkinderen een deel van de erfenis ontvangen, zelfs als er andere erfgenamen zijn of als de erfenis later wordt verdeeld. Dit biedt een extra laag van bescherming en zekerheid voor de kleinkinderen.
 • Belastingplanning: Het kleinkindlegaat kan ook gunstig zijn op het gebied van belastingplanning. Het kan helpen bij het optimaliseren van de verdeling van de nalatenschap en het verminderen van erfbelasting die mogelijk van toepassing is op de erfenis.

Het kleinkindlegaat is een krachtig instrument dat de erflater de mogelijkheid biedt om zijn of haar kleinkinderen op een persoonlijke en betekenisvolle manier te begunstigen. Het kan zorgen voor financiële stabiliteit en bescherming in de toekomst. Lees er hier meer over hoe je dit kunt regelen met een testament.

 

Een kleinkindlegaat biedt ook voordelen voor de erflater zelf:

 • Controle over de erfenis: Met een kleinkindlegaat behoudt de erflater controle over hoe een deel van de erfenis wordt verdeeld. Het stelt de erflater in staat om specifieke bedragen of goederen toe te wijzen aan kleinkinderen, wat resulteert in een zorgvuldige en persoonlijke verdeling van het vermogen.
 • Bescherming van het vermogen: Een kleinkindlegaat kan helpen bij het beschermen van het vermogen voor toekomstige generaties. Door een deel van de erfenis rechtstreeks aan kleinkinderen toe te kennen, wordt voorkomen dat het vermogen in de handen van andere erfgenamen terechtkomt. Dit kan vooral nuttig zijn als de erflater zich zorgen maakt over de besteding of het behoud van het vermogen in latere generaties.

 

Conclusie: Een kleinkindlegaat biedt dus zowel kleinkinderen als erfgenamen belangrijke voordelen. Het zorgt voor financiële ondersteuning, ervaringsopbouw en bescherming van het vermogen.

Hoe een Kleinkindlegaat op te nemen in een Testament

Het opnemen van een kleinkindlegaat in een testament vereist zorgvuldige planning en het volgen van bepaalde stappen. Hier zijn de belangrijkste stappen die je kunt nemen:

 • Overweeg je wensen: Denk na over hoe je de erfenis wilt verdelen onder je kleinkinderen. Bepaal welke specifieke bedragen, goederen of percentages je aan elk kleinkind wilt toekennen.
 • Raadpleeg Thuisnotaris: Het is sterk aanbevolen om een erfrechtspecialist te raadplegen bij het opstellen van een testament met een kleinkindlegaat. Zij kunnen je adviseren over de wettelijke vereisten, de formulering van de bepalingen en andere belangrijke aspecten.
 • Stel een testament op: Werk samen met een lokale notaris of maak gebruik van online diensten zoals Thuisnotaris om een testament op te stellen dat jouw wensen weerspiegelt. Zorg ervoor dat het kleinkindlegaat duidelijk en nauwkeurig wordt beschreven.
 • Laat het testament registreren: Nadat het testament is opgesteld, moet het worden geregistreerd volgens de geldende wetgeving. Dit zorgt ervoor dat het testament rechtsgeldig is en dat jouw wensen worden nageleefd bij overlijden. Bij Thuisnotaris worden testamenten altijd opgenomen in het CTR Centraal Testamenten Register

 

Conclusie: Het opnemen van een kleinkindlegaat in een testament is een juridisch proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Het is sterk aanbevolen om een erfrechtspecialist van Thuisnotaris te raadplegen. Zij hebben de kennis en ervaring om je te begeleiden bij het opstellen van een testament dat voldoet aan alle wettelijke vereisten en jouw specifieke wensen.

Belasting en het Kleinkindlegaat

Bij het ontvangen van een kleinkindlegaat kunnen er erfbelastingimplicaties zijn waar kleinkinderen rekening mee moeten houden. Erfbelasting is de belasting die wordt geheven op de waarde van een erfenis die wordt ontvangen door erfgenamen. In veel landen gelden er specifieke tarieven en vrijstellingen voor erfbelasting die van toepassing zijn op kleinkinderen. Deze tarieven en vrijstellingen kunnen gunstiger zijn dan die voor andere erfgenamen. Ze kunnen variëren op basis van factoren zoals de verwantschapsgraad en het bedrag. bekijk dan ook altijd het wettelijk erfrecht.

 

Bij het opnemen van een kleinkindlegaat in een testament kunnen er mogelijke belastingbesparende strategieën zijn die kunnen worden overwogen. Deze strategieën kunnen helpen om de erfbelastinglast te verminderen voor kleinkinderen. Enkele mogelijke strategieën zijn:

 • Schenkingen bij leven: In sommige gevallen kunnen schenkingen aan kleinkinderen tijdens het leven van de erflater belastingvoordelen bieden. Door vermogen over te dragen aan kleinkinderen voordat het overlijden plaatsvindt, kan de erflater de belastingdruk mogelijk verlagen.
 • Gebruikmaken van vrijstellingen: Kleinkinderen kunnen in aanmerking komen voor specifieke vrijstellingen van erfbelasting. Het benutten van deze vrijstellingen kan helpen om het belastbare bedrag te verlagen.

Conclusie

Het opnemen van een kleinkindlegaat in een testament is een belangrijke beslissing die verschillende voordelen biedt. Door kleinkinderen direct toegang te geven tot een deel van de erfenis, kunnen ze financiële ondersteuning ontvangen. Voor de erflater biedt het kleinkindlegaat controle over de verdeling van het vermogen en de bescherming van het vermogen voor toekomstige generaties. Bovendien kunnen kleinkinderen mogelijk profiteren van belastingvoordelen bij het ontvangen van een kleinkindlegaat.

Als je overweegt om een kleinkindlegaat op te nemen in jouw testament, nodigen we je uit om contact op te nemen met Thuisnotaris. In een paar stappen stel je eenvoudig en goedkoop zelf je testament op. Het team staat klaar om je te voorzien van gedegen advies en begeleiding bij het opstellen van een testament dat aan al jouw wensen voldoet. Of je nu vragen hebt, persoonlijk advies nodig hebt of gebruik wilt maken van onze gebruiksvriendelijke online diensten, wij zijn er om jou te helpen. Bezoek ook onze website voor meer informatie en ontdek hoe Thuisnotaris jou kan ondersteunen bij het opstellen van een testament met een kleinkindlegaat. Met het pakket doe het zelf kun je eenvoudig zelf aan de slag.

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest