Misbruik van volmacht: 4 tips om dit te voorkomen

  • 27 januari 2023
  • Testament

Voorkom misbruik van volmacht met deze tips

Het kan onverhoopt voorkomen: je wordt dement of krijgt een ongeval. Wanneer je vervolgens wilsonbekwaam wordt en niet zelf meer kunt beslissen over financiële-, of medische kwesties, is het belangrijk dat er iemand is die jouw belangen behartigt. Maar hoe voorkom je dat de persoon die je aanwijst als gevolmachtigde misbruik maakt van de situatie? In dit blog geven we je 4 tips om misbruik van volmacht te voorkomen.

 

1. Misbruik volmacht voorkomen: Kies iemand die je vertrouwt

Om misbruik van volmacht te voorkomen is het belangrijk dat je iemand kiest die je kunt vertrouwen, zoals je partner, je kind of een van je beste vrienden. Een gevolmachtigde heeft (zoals de naam al zegt) veel macht.

Misbruik van volmacht is strafbaar. Zo veroordeelde de rechtbank in Maastricht onlangs een vrouw die haar hoogbejaarde partner met een algehele volmacht voor € 195.236 had bestolen. De man wilde zijn vriendin machtigen om boodschappen voor hem te doen, maar de vrouw bleek enorme bedragen te hebben weggesluisd, voor onder andere een keuken en een buikwandcorrectie voor haar dochter. De louche praktijken werden opgemerkt door een neef van de bejaarde man, die het vreemd vond dat zijn oom geen bankafschriften meer ontving.

 

2. Misbruik volmacht voorkomen: Laat een administratie bijhouden

Spreek af dat de gevolmachtigde een administratie moet bijhouden en moet overleggen. Kies daarnaast voor meerdere gevolmachtigden of neem een toezichthouder in het levenstestament op. De gevolmachtigde moet dan verantwoording afleggen aan de toezichthouder of aan andere gevolmachtigden. Daarnaast kun je gebruik maken van een softwareprogramma dat de toezichthouder waarschuwt als onverwachte betalingen plaatsvinden. Hoe meer ogen meekijken, hoe beter.

 

3. Misbruik volmacht voorkomen: Open een aparte bankrekening

Geef de gevolmachtigde een aparte bankrekening (huishoudrekening) en bepaal een maximum bedrag dat maandelijks kan worden opgenomen.

 

4. Misbruik volmacht voorkomen: Alleen bij wilsonbekwaamheid

Bepaal dat de volmacht pas in werking treedt nadat je door een arts wilsonbekwaam bent verklaard. Dit maakt dat bij een plotseling probleem (bijvoorbeeld een hartaanval) er niemand gebruik kan maken van de volmacht, ook niet van de medische volmacht.

Misbruik volmacht erfenis: Hoe te voorkomen?

Wil je zelf graag iets regelen voor het moment dat je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? Wil je misbruik volmacht erfenis voorkomen? Een volmacht kun je helemaal zelf regelen, hiervoor hoef je in principe niet naar de notaris. Is sommige gevallen kan het wel verstandig zijn om een notaris in te schakelen, bijvoorbeeld bij de verkoop van een woning en het vestigen van een hypotheek.

Je kunt zelf iemand volmacht geven door een verklaring op te stellen. In deze verklaring geef je iemand de bevoegdheid voor het doen van bepaalde handelingen, zoals het regelen van financiële zaken. Heb je hulp nodig bij het opstellen van een volmacht of wil je een testament (laten) opstellen? Je kunt dit zelf eenvoudig zelf regelen bij Thuisnotaris. Je kunt het testament geheel samenstellen naar eigen wens. Wij bieden je drie pakketten aan: Een ontdek-pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen. Bekijk de diensten hieronder. Heb je vragen over onze diensten? Neem dan contact op door te mailen naar info@thuisnotaris.nl.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest