Check je testament

 • 16 juli 2023

In dit artikel

Inleiding

Het regelen van je nalatenschap is een belangrijke en vaak over het hoofd geziene taak. Veel mensen stellen het opstellen van een testament uit vanwege de complexiteit en het ongemak dat het met zich meebrengt. Gelukkig zijn er tegenwoordig innovatieve platforms zoals Testamenttest die dit proces vereenvoudigen en moderniseren. Dit platform stelt mensen in staat om hun nalatenschap efficiënt te beheren en gemoedsrust te bieden.

Wat is Testamenttest?

Testamenttest is een online platform dat is ontworpen om individuen te helpen bij het oriënteren naar hun ideale testament. Het stelt gebruikers in staat om op een eenvoudige en gestructureerde manier hun wensen met betrekking tot hun nalatenschap vast te leggen. Testamenttest biedt daarnaast begeleidende tools die het hele proces vereenvoudigen en toegankelijk maken voor mensen zonder juridische achtergrond. Met Thuisnotaris kun je heel snel en eenvoudig je testament en levenstestament opstellen.

Voordelen van Testamenttest

Traditioneel gezien kan inzicht krijgen in de wereld van testamenten vaak tijdrovend en omslachtig zijn. Met Testamenttest kunnen gebruikers op basis van een aantal eenvoudige vragen meer duidelijkheid krijgen over hun eigen situatie en mogelijkheden, inclusief het nalaten aan goede doelen. Testamenttest bereidt gebruikers uitgebreid voor op het opstellen van hun ultieme testament. Het platform stelt relevante vragen en biedt suggesties om ervoor te zorgen dat belangrijke aspecten worden besproken. Dit helpt gebruikers om niets over het hoofd te zien en ervoor te zorgen dat hun situatie duidelijk in kaart gebracht kan worden.

Waarom is Testamenttest gratis?

Testamenttest gelooft in het belang van toegankelijkheid en wil ervoor zorgen dat iedereen in staat is om hun nalatenschap op een eenvoudige en gestructureerde manier te regelen, ongeacht hun financiële situatie. Door het gratis aan te bieden, wordt de drempel verlaagd en wordt het voor mensen gemakkelijker om het opstellen van een testament niet uit te stellen.

Welke vragen worden er gesteld in het stappenplan van Testamenttest?

Het stappenplan van Testamenttest is ontworpen om gebruikers stap voor stap door het proces van het opstellen van een testament te begeleiden. Het bevat een reeks relevante vragen die helpen bij het vastleggen van belangrijke aspecten van de nalatenschapsplanning.

 

In 8 vragen naar je persoonlijke resultaat:

 • Heeft u al een testament?
  • Van welke datum is uw testament?
 • Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap?
  • Heeft u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden gemaakt?
  • Woont u samen met een partne?
 • Heeft u kinderen?
  • Heeft u kleinkinderen?
  • Heeft u kinderen uit een eerdere relatie?
  • Heeft u stiefkinderen? (kinderen van uw partner)
  • Is er een bijzondere situatie van toepassing op een van uw kinderen?
 • Overweegt u een executeur te benoemen?
 • Overweegt u een volmacht te geven?
 • Zijn er personen of goede doelen aan wie u een geldbedrag of goederen wilt nalaten?
  • Aan welk goed doel / aandachtsgebied wilt u nalaten
 • Wilt u voorkomen dat aangetrouwde partners van uw erfgenamen ook recht krijgen op een deel van uw erfenis?
 • Bent u bekend met het opvullegaat?

Het doel van deze vragen is om ervoor te zorgen dat gebruikers alle relevante aspecten van hun nalatenschap in overweging nemen en hun wensen duidelijk en volledig kunnen vastleggen in hun testament. Het stappenplan van Testamenttest biedt hierbij de nodige structuur en begeleiding.

Waarom in een testament nalaten aan goede doelen?

Het opnemen van goede doelen in een testament is een keuze die steeds populairder wordt en voor veel mensen aantrekkelijk is. Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een deel van hun nalatenschap na te laten aan goede doelen:

 1. Het realiseren van persoonlijke waarden: Voor veel mensen is het nalaten aan goede doelen een manier om hun persoonlijke waarden en overtuigingen voort te zetten, zelfs na hun overlijden. Het stelt hen in staat om een blijvende impact te maken op kwesties die hen na aan het hart liggen, zoals armoedebestrijding, onderwijs, gezondheidszorg, milieubescherming of dierenwelzijn.
 2. Maatschappelijke betrokkenheid: Nalaten aan goede doelen biedt de mogelijkheid om iets terug te geven aan de samenleving en een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van anderen. Het stelt mensen in staat om betrokken te zijn bij het ondersteunen van organisaties en projecten die een verschil maken in de wereld.
 3. Fiscale voordelen: Goede doelen met een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) genieten niet alleen erkenning voor hun inzet voor het algemeen nut, maar bieden ook aantrekkelijke belastingvoordelen bij het nalaten van een erfenis.

Erfbelasting besparen

Wanneer je ervoor kiest om een deel van je nalatenschap aan een goed doel met een ANBI-status na te laten, kan dit resulteren in diverse fiscale voordelen, met name op het gebied van erfbelasting. Erfbelasting wordt geheven op de waarde van de nalatenschap die wordt overgedragen aan erfgenamen. Goede doelen met een ANBI-status zijn geheel vrijgesteld zijn van het betalen van erfbelasting. Dit betekent dat het nalaten aan een dergelijk goed doel kan resulteren in aanzienlijke besparingen op erfbelasting, waardoor er meer middelen beschikbaar komen voor de doelen en projecten die het goede doel ondersteunt.

Naast het directe belastingvoordeel dat voortvloeit uit het nalaten aan een goed doel met een ANBI-status, kan dit ook indirect een gunstig effect hebben op de erfgenamen. Door het verlagen van de belastbare waarde van de nalatenschap kan de erfbelasting die erfgenamen moeten betalen eveneens verminderd worden. Hierdoor blijft er meer over voor de erfgenamen zelf of andere begunstigden van de nalatenschap.

 

Inspireren van anderen

Het nalaten aan goede doelen in een testament kan ook anderen inspireren om hetzelfde te doen. Het kan familieleden, vrienden en anderen aanmoedigen om na te denken over hun eigen nalatenschap en hoe ze een positieve impact kunnen hebben op de samenleving. Het is belangrijk om zorgvuldig onderzoek te doen naar goede doelen en hun werk voordat je besluit om een nalatenschap aan hen toe te wijzen. Het is ook raadzaam om je testament voor een goed doel op te stellen via Thuisnotaris. Zij weten exact hoe dit moet worden opgenomen in een testament. Ook hebben zijn de juiste informatie van het goede doel al voorgeprogrammeerd, zodat het opnemen in het testament altijd goed gaat.

Conclusie – doe de gratis TestamentTest

We kunnen vaststellen dat Testamenttest een waardevol platform is dat gebruikers begeleidt bij het opstellen van een testament op een toegankelijke en gestructureerde manier. Door het gratis aan te bieden, verlaagt Testamenttest de drempel voor mensen om hun nalatenschap te regelen en biedt het een gebruiksvriendelijke ervaring voor iedereen, ongeacht hun financiële situatie.

Het stappenplan van Testamenttest bevat relevante vragen die gebruikers helpen bij het vastleggen van belangrijke aspecten van hun nalatenschap. Het platform biedt ook de mogelijkheid om goede doelen op te nemen in het testament, wat fiscale voordelen kan opleveren, zoals vrijstelling of vermindering van erfbelasting. Het nalaten aan goede doelen stelt mensen in staat om hun persoonlijke waarden voort te zetten, maatschappelijke betrokkenheid te tonen en een blijvende erfenis na te laten.

Met Testamenttest en de mogelijkheid om goede doelen met een ANBI-status op te nemen in hun testament kunnen mensen een nalatenschap creëren die niet alleen hun dierbaren ondersteunt, maar ook een positieve impact heeft op de samenleving. Door vooruit te kijken en zorgvuldig hun nalatenschap te plannen, kunnen mensen hun wensen op een effectieve en doordachte manier vastleggen, waardoor ze gemoedsrust hebben en hun nalatenschap in overeenstemming is met hun waarden en overtuigingen. Het opstellen van een testament is een belangrijke stap in het beheer van onze nalatenschap en het waarborgen van de toekomstige verdeling van onze bezittingen. Testamenttest speelt een waardevolle rol in dit proces door gebruikers te begeleiden en te ondersteunen.

Waarom online je testament opstellen?

Als je zelf naar een notaris gaat moet je alles zelf uitzoeken en onderhandelen. Je bent voor 4 testamenten tussen de 1200-1600 euro kwijt. Dit schrijft de consumentenbond in haar consumentengids van september 2023. Als je zelf naar de notaris gaat moet je:

 1. Zelf contact opnemen met de notaris
 2. Zelf over de prijs onderhandelen
 3. Hogere tarieven betalen. veel notarissen geven niet op voorhand een tarief af
 4. Notarissen hebben. nemen vaak weinig tijd om alles uitgebreid uit te leggen

Bron: consumentengids september 2023 “testament opstellen”

Jouw voordelen van Thuisnotaris

 1. Vaste lage prijs per testament (€ 275,- per testament incl tekenen bij de notaris). Dus geen vanaf prijzen of lokkertjes met lage instap kosten.
 2. We hanteren een uitgebreid keuze testament/ flex testament. Partners hoeven dus geen gelijkluidend testament te maken en maken eigen individuele keuzes (maatwerk).
 3. Via Thuisnotaris kunnen er, ten opzichte van andere online dienstverleners, aanmerkelijk meer bijzondere situaties goed geregeld worden (bijv. samengestelde gezinnen, kinderen met een beperking)
 4. Er is gratis de mogelijkheid tot livechat met een expert. Ook kun je als klant een gratis korte afspraak inplannen om een korte vraag te bespreken met onze experts.
 5. Een klant heeft altijd een gratis persoonlijk gesprek met onze expert van 30 min. om de keuzes te bespreken en te valideren. Zo weten wij, de klant en de notaris dat het goed is.
 6. Wil een klant een langer persoonlijk gesprek hebben? Dan kunnen wij ook samen met de klant in 60 minuten een testament en/of levenstestament geheel doorspreken.
 7. Je zit bij Thuisnotaris nergens aan vast en kunt altijd gratis stoppen. Ook na het 30 min gesprek. Is er toch iets fout gegaan, we herstellen het snel en zonder meerkosten.
 8. We hebben landelijke dekking om de testamenten te ondertekenen bij de notaris in de eigen regio.
 9. Je ontvangt naast je testamenten altijd een verslag waarin je persoonsgegevens, keuzes en wensen overzichtelijk staan weergegeven.
 10. Je kunt onze tooling ook gebruiken als voorbereiding voor de gang naar je eigen notaris.
Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest