Bescherming van ouderen tegen financieel misbruik

  • 13 juni 2022
  • Levenstestament

Financieel misbruik ouderen; wat kun je eraan doen?

Mijn vader is op leeftijd en ik merk dat hij niet meer zo scherp is met zijn financiën. Ik maak me er steeds meer zorgen over. Wat kun je doen tegen financieel misbruik van ouderen?

Financieel misbruik van ouderen

Als ouderen niet meer goed in staat zijn hun financiële belangen te behartigen, lopen zij risico vanwege ondoordachte beslissingen. Ze zouden zelfs slachtoffer kunnen worden van financieel misbruik van ouderen. Het is dan van belang ze daartegen te beschermen, maar hen tegelijk ook in hun waarde te laten. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat een handtekening niet meer wordt geaccepteerd als een persoon zijn wil niet langer meer kan bepalen (wilsonbekwaamheid).

Hoe kun je jezelf of jouw ouders beschermen?

Als je vermoedt dat er sprake is van misbruik, dan kan bijvoorbeeld de Lokale Alliantie Meppel je hierbij helpen. Dit is een samenwerkingsverband van organisaties in Meppel die veel met ouderen te maken hebben. Samen kan er veel beter naar een oplossing gezocht worden.

Als ouderen, bijvoorbeeld door dementie, hun financiële zaken niet meer goed kunnen overzien, dan is bewind de aangewezen oplossing. Kinderen kunnen de rechter verzoeken om het vermogen van de ouder(s) door de rechter onder bewind te laten stellen. Er wordt dan een betrouwbare persoon tot bewindvoerder benoemd die opkomt voor de financiële belangen.

Als ouderen nog wel wilsbekwaam zijn kunnen zij bij de notaris zelf bepalen en vastleggen wie hun financiële belangen zal behartigen als ze het zelf niet meer kunnen. Dat kan in een notariële volmacht, dit wordt ook wel levenstestament genoemd. In een levenstestament kunnen meer dan alleen financiële zaken geregeld worden. Bijvoorbeeld als zij willen vastleggen wat er met het huis en de spullen moet gebeuren of wie medische beslissingen mag nemen.

Financieel misbruik ouderen: Bereid je voor door middel van een testament

Uit de praktijk blijkt dat ouderen helaas nog vaak lang wachten om iets te gaan regelen. Bijvoorbeeld pas als men naar het verpleeghuis gaat en hun huis te koop wordt gezet door de kinderen. Als blijkt dat er nog niets geregeld was, dan moet er alsnog met spoed bij de rechter een bewind worden aangevraagd. Dit gaat vaak minder snel dan gehoopt. Het is daarom verstandig om op tijd financiële en praktische zaken te regelen. Een testament is daarbij erg belangrijk.

Wil je financieel misbruik van ouderen voorkomen? Kies dan voor een testament! Je kunt dit zelf eenvoudig regelen bij Thuisnotaris. Je kunt het testament geheel samenstellen naar eigen wens. Wij bieden je drie pakketten aan: Een gratis ontdek pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen.

Heb je vragen over onze diensten? Neem dan contact op door te mailen naar info@thuisnotaris.nl.

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament nodig hebt. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie en mogelijkheden. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Vul hier je testament in