Wat kun je vastleggen in een levenstestament?

  • 6 februari 2023
  • Levenstestament

Wat leg je wel en niet vast in een levenstestament?

Van een gewoon testament hebben de meeste mensen wel gehoord. Dit is een testament waarin je vast laat leggen wat jij wilt dat er met jouw erfenis gebeurt na jouw overlijden. Je kunt echter ook een levenstestament opstellen. Er zitten verschillen tussen deze twee testamenten. Het grote verschil is dat een testament in werking treedt als iemand is overleden. Het levenstestament gaat al in werking tijdens het leven. Het bepaalt wie er bevoegd is om namens u te handelen op het moment dat u dat zelf niet meer kan. Maar wat kun je vastleggen in een levenstestament? In dit blog gaan we dieper in op die vraag.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament kun je zien als een officiële volmacht waarin jij een vertrouwenspersoon aanwijst die jou vertegenwoordigt wanneer je dat zelf niet meer kunt. Een ander woord voor een levenstestament is een notariële volmacht. De benaming levenstestament kan voor verwarring zorgen, hierdoor denken veel mensen dat het over de erfenis gaat. Een levenstestament heeft echter niets met erfrecht te maken. Een levenstestament stel je op als je nog leeft, maar om te zorgen dat jouw belangen goed behartigd worden als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Je weet namelijk nooit of en wanneer je door ziekte, een ongeval of ouderdom niet meer in staat bent om zelf jouw beslissingen te maken.

Wat kun je vastleggen in een levenstestament?

In een levenstestament laat je vastleggen wie jouw zaken regelt en wie de beslissingen maakt namens jou wanneer jij daartoe niet in staat bent. Je kunt zelf bepalen wie deze persoon wordt en in hoeverre de beslissingen genomen mogen worden door hem of haar. Jij kunt bijvoorbeeld jouw eigen medische wensen vastleggen, maar je mag ook vastleggen dat de gevolmachtigde de beslissingen mag maken. Je kunt bijvoorbeeld een behandelverbod in het levenstestament zetten of een euthanasieverzoek. In het levenstestament kun jij jouw vertegenwoordiger een tijdelijke of permanente volmacht geven. Twijfel je over je wensen? bespreek dit dan altijd met een arts.

Het opstellen van een levenstestament kan veel problematiek, stress en onrust voorkomen bij jou en jouw omgeving. Op het moment dat iemand daartoe zelf niet meer in staat is, geeft het aan wie voor hem of haar beslissingen mag nemen. Stel je levenstestament op nu je door de wet wordt gezien als wilsbekwaam.

Wat er moet opgenomen worden in een levenstestament?

Er zijn een aantal zaken die opgenomen moeten worden in een levenstestament. Ten eerste is het belangrijk om concrete informatie over jezelf en de gemachtigde vast te leggen. Je kunt dan denken aan jouw gegevens, de ingangsdatum van het levenstestament, exacte omschrijving van de gemachtigde, eventuele opties om de gemachtigde te wijzigen en of degene betaald wordt voor zijn of haar functie.

Daarnaast moeten al jouw wensen beschreven worden in het levenstestament. Door zo duidelijk mogelijk jouw wensen vast te leggen kun je onduidelijkheden in de toekomst vermijden. Bij Thuisnotaris kun je zelf een levenstestament vastleggen. Je wordt heel eenvoudig door een online tool geleid, hierdoor kun je een levenstestament geheel naar eigen wens opstellen.

Wat kan niet worden opgenomen in een levenstestament?

Een levenstestament gaat niet over erfrecht. Als jij jouw erfenis na overlijden wilt vastleggen, dan doe je dit in een ‘gewoon’ testament. Deze 2 documenten kunnen ook niet bij elkaar gevoegd worden. Het zijn 2 apart notariële aktes die persoonsgebonden zijn.

Levenstestament online vastleggen

Wat kun je vastleggen in een levenstestament? Je legt vast wie namens jou belangrijke beslissingen mag maken als jij daartoe niet meer in staat bent. Wil je zo’n levenstestament vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een levenstestament samenstellen tegen een vaste prijs. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Stel jouw eigen testament samen! Het is heel verstandig om te kiezen voor een levenstestament en een testament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Zelf oriënteren? Vul de vragen in bij Thuisnotaris en ontvang een gratis verslag.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest