Voorbeeld levenstestament

  • 11 mei 2023

In dit artikel

Inleiding

Als het gaat om het opstellen van een levenstestament, biedt Thuisnotaris een eenvoudige en gemakkelijke oplossing. Thuisnotaris is een online platform dat samenwerkt met het grootste Notariskantoor van Nederland en belangrijke partnerschappen heeft met onder andere Goede Doelen Nederland, TestamentTest.nl In dit artikel zullen we belangrijke vragen over een voorbeeld levenstestament beantwoorden, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat er allemaal komt kijken bij het opstellen van een levenstestament. Of je nu al bekend bent met levenstestamenten of er net over hoort, Thuisnotaris staat voor je klaar om je te helpen bij het maken van weloverwogen keuzes voor de toekomst.

Wat staat er in een levenstestament?

Een levenstestament is een notariële akte waarin je vooraf vastlegt wie namens jou beslissingen mag nemen en handelingen mag verrichten als je zelf niet meer in staat bent om dit te doen. Het is een belangrijk document om regie te houden over je eigen leven in het geval je wilsonbekwaam bent. Hier zijn enkele zaken die kunnen worden opgenomen in een voorbeeld levenstestament:

  • Volmacht en vertegenwoordiging: In een levenstestament kun je een volmacht opnemen, waarin je iemand aanwijst om namens jou beslissingen te nemen en handelingen te verrichten op financieel, juridisch en zakelijk gebied. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het beheren van je bankzaken, het afhandelen van belastingzaken, en het regelen van je onroerend goed.
  • Medische wensen: Je kunt in een levenstestament ook je medische wensen vastleggen, zoals welke medische behandelingen je wel of niet wilt ondergaan, wie namens jou mag beslissen over medische behandelingen, en of je donor wilt zijn.
  • Zorg en welzijn: Met een levenstestament kun je aangeven hoe je wilt dat jouw zorg en welzijn wordt geregeld als je wilsonbekwaam wordt. Dit kan bijvoorbeeld gaan over waar je wilt wonen, welke zorgverleners je voorkeur hebben, en hoe je wilt dat er met je persoonlijke bezittingen wordt omgegaan.
  • Levensbeschouwelijke en persoonlijke wensen: Daarnaast kun je in een levenstestament ook je levensbeschouwelijke en persoonlijke wensen vastleggen, zoals je wensen rondom je uitvaart, de zorg voor je huisdieren, en andere persoonlijke zaken die voor jou belangrijk zijn.

Het is belangrijk om te realiseren dat een levenstestament maatwerk is en afgestemd moet worden op jouw persoonlijke situatie en wensen. Thuisnotaris kan je hierbij helpen door een op maat gemaakt levenstestament aan te bieden dat voldoet aan jouw specifieke behoeften.

Wat is een goed levenstestament?

Het opstellen van een goed levenstestament is van groot belang om ervoor te zorgen dat jouw wensen en belangen op de juiste manier worden behartigd. Hier zijn enkele tips en advies om een goed levenstestament op te stellen:

Maatwerk is belangrijk: Een levenstestament is persoonlijk en moet aansluiten bij jouw specifieke wensen en situatie. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over wat je wilt opnemen in jouw levenstestament en dit zorgvuldig in te vullen.

Schakel professionele hulp in indien nodig: Het opstellen van een levenstestament kan complex zijn en juridische kennis vereisen. Als je twijfels hebt of vragen, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen, zoals een notaris of een erfrechtspecialist. Thuisnotaris kan hierbij uitkomst bieden.

Waar moet je opletten bij een levenstestament?

Bij het opstellen van een levenstestament zijn er belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat jouw wensen en belangen goed worden vastgelegd. Hier zijn enkele aandachtspunten om in gedachten te houden:

Betrouwbare gevolmachtigde: Kies zorgvuldig een gevolmachtigde die je vertrouwt en die in staat is om jouw belangen op een integere en verantwoordelijke wijze te behartigen. Zorg ervoor dat de taken en verantwoordelijkheden van de gevolmachtigde duidelijk worden vastgelegd in het levenstestament.

Medische wensen: Leg duidelijk vast welke medische wensen je hebt, zoals wel of geen euthanasie, orgaandonatie, of andere medische behandelingen. Zorg ervoor dat jouw gevolmachtigde en andere betrokkenen op de hoogte zijn van jouw medische wensen. Twijfel je over bepaalde zaken? Bespreek dit dan met een arts.

Up-to-date houden: Een levenstestament blijft gedurende een langere periode geldig, maar het is belangrijk om regelmatig te controleren of jouw wensen en keuzes nog steeds actueel zijn. Zorg ervoor dat je jouw levenstestament up-to-date houdt en bijwerkt indien nodig.

Daarnaast is het van belang om te vermelden dat Thuisnotaris de mogelijkheid biedt om vragen te stellen voor advies en ondersteuning bij het opstellen van een levenstestament. Het team van Thuisnotaris staat klaar om te helpen en je te voorzien van de nodige informatie en begeleiding om een goed levenstestament op te stellen.

Hoe maak ik zelf een levenstestament?

Als je besluit om zelf een levenstestament op te stellen, biedt Thuisnotaris verschillende opties op de website. Hieronder worden de drie opties kort beschreven:

  1. Ontdek pakket: Met het ontdek pakket kun je gratis kennismaken met de online tool van Thuisnotaris en kun je een aantal vragen beantwoorden om erachter te komen of een levenstestament iets voor jou is.
  2. Doe-het-zelf pakket: Met het doe-het-zelf pakket kun je zelf stap voor stap jouw levenstestament opstellen met behulp van de online tool. Je kunt zelf de verschillende onderdelen van het levenstestament kiezen en invullen.
  3. Laat je helpen pakket: Met het laat je helpen pakket krijg je persoonlijke hulp van een erfrechtspecialist van Thuisnotaris bij het opstellen van jouw levenstestament. Je hebt dan een persoonlijk telefonisch gesprek waarbij de specialist jou helpt bij het maken van de juiste keuzes en het invullen van het levenstestament.

Wil je zelf een levenstestament opstellen?

Ga dan naar Thuisnotaris, het online platform dat samenwerkt met het grootste Notariskantoor van Nederland. Met Thuisnotaris kun je eenvoudig en snel jouw eigen levenstestament opstellen met behulp van de online tool. Kies uit het Ontdek pakket, Doe-het-zelf pakket of Laat je helpen pakket en stel jouw wensen en belangen op een professionele en betrouwbare manier vast.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Thuisnotaris. Het team van Thuisnotaris staat klaar om jou te helpen en te voorzien van advies en ondersteuning bij het opstellen van jouw levenstestament. Zorg voor gemoedsrust en regel jouw wensen voor de toekomst met Thuisnotaris, het betrouwbare online platform voor het opstellen van levenstestamenten.

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest