Kan ik ook zelf een testament maken?

  • 8 november 2022
  • Testament

Testament zelf maken; hoe doe ik dat?

Een testament zelf maken, is dat mogelijk? Ik heb zelf op papier gezet wie mijn erfenis zal krijgen. Is dat ook rechtsgeldig zonder notaris? Als dit vragen zijn die spelen bij jou, dan is het heel waardevol om dit artikel te lezen.

Testament zelf opstellen

Een rechtsgeldig testament kan volgens de Nederlandse wet alleen gemaakt worden bij de notaris. Het is wel mogelijk om voor bepaalde spullen zelf een soort testament te schrijven, dit wordt een ‘codicil’ genoemd. In dit handgeschreven codicil kun je sieraden, kleding of inboedel aan iemand nalaten. Er gelden wel strenge regels voor het maken van een codicil. De volgende punten zijn hierbij van belang.

  • Voor je codicil neem je papier dat lang houdbaar is. Denk ook aan een pen waarvan de inkt niet vervaagt, balpen inkt is vaak wel geschikt. Het codicil moet lang houdbaar kunnen zijn, namelijk tot na je overlijden;
  • Het codicil moet helemaal handgeschreven zijn. In het codicil kun je legaten opnemen. Dit betekent dat je aan een bepaalde persoon iets toekent;
  • Onder het codicil moet een handtekening staan; ook moet je er de datum op zetten. Kleren en ‘lijfstoebehoren’ kunnen in hun geheel worden beschreven. Sieraden, boeken, schilderijen moeten stuk voor stuk worden beschreven. Dat laatste geldt ook voor de inboedelgoederen.

Wat kun je wel en niet legateren in een codicil?

Het is overigens niet helemaal duidelijk welke spullen je wel en welke je niet in een codicil kunt legateren. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of een telefoon of een laptop in een codicil kunnen worden nagelaten. Bij twijfel kunt je het beste bij de notaris een testament laten maken en dit laten beschrijven.

Als je je codicil klaar hebt, bewaar het dan goed op een plek waar je nabestaanden het na je dood gemakkelijk kunnen vinden. Je zou je nabestaanden ook kunnen informeren dat je een codicil hebt. Wil je je codicil veranderen? Je vernietigt dan je eerdere codicil en maakt weer een nieuwe.

Testament zelf opstellen bij Thuisnotaris

Wil je zelf jouw testament opstellen? Dit kun je heel eenvoudig regelen bij Thuisnotaris. Je kunt het testament geheel samenstellen naar eigen wens. Wij bieden je drie pakketten aan: Een ontdek-pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen.Het testament kun je vervolgens laten tekenen bij een notaris bij jou in de buurt, zodat het geheel rechtsgeldig is. Heb je vragen over onze diensten? Neem dan contact op door te mailen naar info@thuisnotaris.nl.

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Wil je geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen de TestamentTest op je eigen website plaatsen? klik hier voor meer informatie

Doe de TestamentTest