Hoe testament opstellen Thuisnotaris

  • 1 juli 2023

In dit artikel

Hoe testament opstellen Thuisnotaris

Een testament of levenstestament opstellen is een belangrijke juridische stap om ervoor te zorgen dat uw wensen en belangen worden beschermd, zelfs als u er niet meer bent of niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen. Thuisnotaris is een innovatieve dienstverlener die notarisdiensten aanbiedt op afstand, waardoor u gemakkelijk en efficiënt uw testament of levenstestament kunt regelen. In dit artikel zullen we bespreken welke gemakkelijke stappen u moet doorlopen om eenvoudig uw (levens)testament op te stellen.

Unieke tooling van Thuisnotaris

Als je besluit om zelf een levenstestament op te stellen, biedt Thuisnotaris verschillende opties op de website. Hieronder worden de drie opties kort beschreven:

  1. Ontdek pakket: Met het ontdek pakket kun je gratis kennismaken met de online tool van Thuisnotaris en kun je een aantal vragen beantwoorden om erachter te komen of een levenstestament iets voor jou is.
  2. Doe-het-zelf pakket: Met het doe-het-zelf pakket kun je zelf stap voor stap jouw testament en levenstestament opstellen met behulp van de online tool. Je kunt zelf de verschillende onderdelen van het testament en levenstestament kiezen en invullen.
  3. Laat je helpen pakket: Met het laat je helpen pakket krijg je persoonlijke hulp van een erfrechtspecialist van Thuisnotaris bij het opstellen van jouw testament en levenstestament. Je hebt dan een persoonlijk telefonisch gesprek waarbij de specialist jou helpt bij het maken van de juiste keuzes en het invullen van het levenstestament.

Starten met je testament en levensttestament

Om het proces van het opstellen van een testament en/ of levenstestament bij Thuisnotaris te beginnen, ga je naar https://testamenttool.thuisnotaris.nl/. Deze online tool stelt je in staat om op een eenvoudige en gestructureerde manier de nodige informatie te verstrekken.

Starten met je levenstestament?

Om het proces van het opstellen van levenstestament bij Thuisnotaris te beginnen, ga je naar https://testamenttool.thuisnotaris.nl/link/levenstestament . Deze online tool stelt je in staat om op een eenvoudige en gestructureerde manier de nodige informatie te verstrekken.

In 6 stappen je testament en levenstestament opgesteld

Stap 1: Beantwoord de vragen en plan je afspraak

De testamenttool zal je begeleiden door middel van vragen en keuzemogelijkheden. Deze vragen hebben betrekking op belangrijke aspecten van je testament of levenstestament, zoals de verdeling van je bezittingen, de benoeming van erfgenamen, executeurs of gemachtigden, en andere specifieke wensen of bepalingen die je wilt opnemen. Nadat je alle vragen hebt beantwoord en je keuzes hebt gemaakt, zal de testamenttool je begeleiden naar de afronding van je aanvraag. Dit omvat onder andere het invullen van je persoonlijke gegevens en het controleren van de door jou verstrekte informatie. Zorg ervoor dat je alle gegevens nauwkeurig en volledig invult.

 

Stap 2: Vul je persoonsgegevens in in jouw klantportaal

Na het plannen van de afspraak met Thuisnotaris, ontvang je toegang tot jouw klantportaal. In het klantportaal dien je je persoonsgegevens in te vullen. Dit zijn gegevens zoals je volledige namen, geboortedata en geboorteplaatsen. Deze gegevens zijn essentieel voor het opstellen van je testament of levenstestament en zorgen ervoor dat de documenten correct en op maat worden opgesteld.

 

Stap 3: Telefonisch controlegesprek

Na het invullen van je persoonsgegevens in het klantportaal zal Thuisnotaris op het afgesproken tijdstip telefonisch contact opnemen. Tijdens dit gesprek zal een erfrechtspecialist samen met jou controleren of je de juiste keuzes hebt gemaakt en of alle persoonsgegevens correct zijn doorgevoerd. Als je tijdens het gesprek beseft dat je bepaalde keuzes wilt aanpassen of extra informatie wilt verstrekken, is dit het moment om het aan te geven. Het telefonische controlegesprek biedt een belangrijke gelegenheid om ervoor te zorgen dat alles correct is doorgegeven voordat je testament of levenstestament definitief wordt opgesteld. Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek open en eerlijk communiceert en eventuele vragen stelt die je hebt. De duur van dit gesprek is ongeveer 30 minuten.

 

Stap 4: Ontvang je verslag en conceptaktes

Na het telefonische controlegesprek zal Thuisnotaris aan de slag gaan met het opstellen van je testament of levenstestament op basis van de gemaakte keuzes en ingevulde persoonsgegevens. Thuisnotaris zal een verslag opstellen waarin je keuzes en eventuele wijzigingen in begrijpelijke taal worden samengevat. Dit verslag dient als leidraad en referentie voor de opgestelde aktes. Daarnaast worden de conceptaktes opgesteld door Thuisnotaris. Deze aktes bevatten de juridische formulering van je testament of levenstestament, inclusief alle clausules, bepalingen en instructies die je hebt aangegeven.

Na enkele werkdagen zal Thuisnotaris je per e-mail op de hoogte stellen dat het verslag en de conceptaktes klaarstaan in het klantportaal. In dit portaal heb je eerder de persoonsgegevens al ingevuld. Hierin kan je de documenten downloaden en bekijken. Neem de tijd om de verslagen en aktes nauwkeurig door te nemen. Controleer of alle gemaakte keuzes correct zijn opgenomen en of de aktes overeenkomen met je intenties. Als je tijdens het doornemen van de documenten nog vragen hebt of als er wijzigingen nodig zijn, kan je dit via het klantportaal of via de mail doorgeven. Vervolgens zullen wij de wijzigingen verwerken en de vernieuwde versie klaarzetten in uw klantportaal.

 

Stap 5: Geef zelf akkoord op je testament

Na het doornemen van de verslagen en conceptaktes is het tijd om akkoord te geven op je testament. Als je tevreden bent met de verslagen en conceptaktes, en alle gemaakte keuzes en ingevulde gegevens kloppen, geef je akkoord in het klantportaal. Nadat je akkoord hebt gegeven, zal Thuisnotaris uw aktes doorsturen naar een notaris bij u in de buurt. Na een paar weken zal de notaris met u contact opnemen om een afspraak te maken voor het passeren van de aktes.

 

Stap 6: Tekenen bij de notaris

Na het geven van akkoord op je testament en het plannen van een afspraak bij een notaris in je buurt, is het tijd om je testamenten officieel te ondertekenen. Op de afgesproken datum en tijd ga je naar de notaris in je buurt. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent en het eerder gecommuniceerde identiteitsbewijs bij je hebt. Bij de notaris zal je worden ontvangen en begeleid door het tekenproces. De notaris zal de definitieve versies van je testamenten voorleggen en uitleggen wat je precies moet tekenen. Lees de documenten zorgvuldig door voordat je ze ondertekent. Als je vragen hebt over bepaalde bepalingen of clausules, aarzel dan niet om de notaris om verduidelijking te vragen. Het is belangrijk dat je volledig begrijpt wat je ondertekent. Zodra je tevreden bent en alle vragen zijn beantwoord, onderteken je de testamenten in aanwezigheid van de notaris.

De notaris zal ervoor zorgen dat de aktes rechtsgeldig zijn en zal de nodige stappen ondernemen om de aktes in te schrijven bij het Centraal Testamenten Register (CTR). Het CTR is een register waarin testamenten worden geregistreerd, zodat ze kunnen worden geraadpleegd na overlijden. Na het ondertekenen van de testamenten en het inschrijven bij het CTR, ontvang je een afschrift of een bewijs van de getekende aktes. Bewaar deze documenten op een veilige plaats, zoals bij je belangrijke persoonlijke documenten.

 

Kijk hier voor het aanvraag proces

De andere voordelen van Thuisnotaris.nl

Veel mensen vinden een levenstestament niet zo belangrijk. Niets is echter minder waar, een levenstestament opstellen kan een hoop ellende schelen voor jezelf en je naasten. Een ander voordeel dat wij bieden is dat wij een vaste prijs rekenen, geen vanaf prijs zoals veel andere aanbieders. Deze partijen laten je bovendien meteen betalen. Wij vinden het belangrijk dat je goed geïnformeerd ben voordat je daadwerkelijk besluit een testament te laten opmaken. Bij ons vind je dan ook geen kleine lettertjes of extra kosten voor bijvoorbeeld extra clausules.

De kosten van een testament op maat verschilt veel per notaris en situatie. Er zijn aanbieders die gebruik maken van de kleine lettertjes. Dit kan negatieve gevolgen voor jou hebben, zoals extra kosten of uitsluitende clausules, bijvoorbeeld in geval van een samengesteld gezin.

Testamenten regelen via Thuisnotaris?

Thuisnotaris.nl biedt het meest uitgebreide maatwerk testament tegen een vaste lage prijs. Dit is inclusief passeren van de akte bij de notaris. Wij kunnen deze scherpe prijs rekenen, omdat jij zelf een stukje van het werk overneemt. Bovendien hebben wij het opstellen van een testament goed geautomatiseerd. Iedereen kan het daarom zelf doen. We hebben daarnaast een nauwe samenwerking met notariskantoren, hierdoor kun je op veel plekken om de akte te ondertekenen.

Wil je een testament en een levenstestament voor bijvoorbeeld twee personen vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een uitgebreid en passend testament en levenstestament opstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu onze website en stel jouw eigen testament samen! Het is heel verstandig om te kiezen voor een testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest