Digitaal testament

  • 18 juli 2023
  • Testament

Digitaal Testament

In een wereld waarin technologie steeds verder ontwikkelt is het niet alleen belangrijk om ons fysieke welzijn te overwegen, maar ook onze digitale nalatenschap. Stel je namelijk eens voor dat je er niet meer bent. Wat gebeurt er met je e-mails, sociale media-accounts, foto’s en andere waardevolle digitale bezittingen? Welkom in het tijdperk van het digitale testament, waar je jouw persoonlijke erfenis kunt vastleggen in de taal van bits en bytes.

 

Digitale Nalatenschap

Ontdek de essentiële onderdelen van een digitaal testament, inclusief het aanwijzen van een (digitale) executeur, het beheren van je digitale bezittingen en het delen van specifieke digitale wensen. We zullen je begeleiden door het doolhof van online accounts en toegangscodes, en je voorzien van handige tips om ervoor te zorgen dat jouw digitale erfenis wordt behandeld volgens jouw wensen. Of je nu een digitaal vaardig bent, of iemand die zich in deze nieuwe wereld begeeft, één ding is zeker: het digitale testament is de sleutel tot het bewaren van jouw digitale erfenis op een veilige en betekenisvolle manier. Ontdek hoe jij de controle kunt behouden over jouw erfenis, zelfs in de virtuele wereld.

 

Wat wordt er geregeld in een digitaal testament?

In 5 stappen leggen we je uit wat en hoe je het digitale testament kunt regelen.

Stap 1: Het aanwijzen van een digitale executeur

Het eerste belangrijke aspect van een digitaal testament is het aanwijzen van een digitale executeur. Deze persoon wordt verantwoordelijk voor het beheren en afhandelen van jouw digitale nalatenschap. Het is essentieel om iemand te kiezen die je vertrouwt en die bekend is met digitale technologieën. Bespreek je wensen en verwachtingen met de beoogde executeur en zorg ervoor dat de persoon bereid is om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen.

 

Stap 2: Inventariseer je digitale bezittingen

Om je digitale erfenis goed te kunnen beheren, is het belangrijk om een gedetailleerd overzicht te maken van al je digitale bezittingen. Denk hierbij aan online accounts, zoals e-mails, sociale media, bankrekeningen, beleggingsportefeuilles, cloudopslagdiensten en digitale creaties zoals foto’s en video’s. Maak een lijst van al deze accounts en bewaar deze veilig, bijvoorbeeld in een versleuteld bestand of met behulp van een wachtwoordmanager.

 

Stap 3: Documenteer toegangsinformatie

Om ervoor te zorgen dat je executeur toegang heeft tot je digitale bezittingen, is het van vitaal belang om toegangsinformatie te documenteren. Dit omvat gebruikersnamen, wachtwoorden, pincodes, antwoorden op beveiligingsvragen en andere relevante inloggegevens. Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager, die al je wachtwoorden veilig kan opslaan en versleutelen. Zorg ervoor dat je executeur op de hoogte is van de locatie en het wachtwoord van dit document.

 

Stap 4: Specificeer digitale wensen

Naast het beheren van je digitale bezittingen, kun je ook specifieke digitale wensen vastleggen in je testament. Bijvoorbeeld, je kunt bepalen of je wilt dat je sociale media-accounts worden verwijderd, gearchiveerd of voortgezet als een herdenkingspagina. Je kunt ook aangeven of je wilt dat bepaalde digitale bestanden worden bewaard, overgedragen aan specifieke personen of gedoneerd aan goede doelen. Het is belangrijk om deze wensen duidelijk te documenteren, zodat je executeur ze kan uitvoeren volgens jouw voorkeuren.

 

Stap 5: Houd je digitale nalatenschap up-to-date

Net als een traditioneel testament, is het belangrijk om je digitale testament regelmatig bij te werken. Na verloop van tijd kunnen je digitale bezittingen veranderen, nieuwe accounts kunnen worden gemaakt of bestaande accounts kunnen worden verwijderd. Zorg ervoor dat je je digitale testament regelmatig herziet en aanpast om ervoor te zorgen dat het up-to-date is en je wensen nauwkeurig weergeeft.

 

Vraag het digitaal testament gratis aan

Je kunt hier het digitale testament van Thuisnotaris downloaden en invullen naar uw eigen situatie. Er zijn veel partijen in de markt die je meteen laten betalen. Wij vinden het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Daarom kun je het digitale testament gratis downloaden.

 

Vergeet niet om een testament en levenstestament op te stellen

Bij Thuisnotaris geloven we dat het opstellen van een testament een belangrijke stap is om jouw nalatenschap te beschermen en ervoor te zorgen dat jouw bezittingen volgens jouw wensen worden verdeeld. Bezoek onze website en ontdek de verschillende opties die we bieden: het ontdek pakkethet doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Neem vandaag nog de eerste stap naar gemoedsrust en de zekerheid dat je nalatenschap goed is geregeld. Je kunt dit helemaal gratis ontdekken via ons platform, waar je gratis een persoonlijk testament verslag kunt downloaden.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest