Wat is een opvullegaat en wat kun je er mee?

  • 20 mei 2023

In dit artikel

Inleiding

Een testament opstellen is niet iets waar de meeste mensen graag over nadenken. Toch kan het opstellen van een testament of een levenstestament van groot belang zijn. Thuisnotaris is een bedrijf dat mensen helpt bij het opstellen van een testament en een levenstestament. In dit artikel zal de focus liggen op het begrip “opvullegaat” en wat dit betekent voor het opstellen van een testament. We bespreken ook andere gerelateerde begrippen, zoals het tweetrapslegaat en het afvullegaat. We kijken naar de kosten van een testament met opvullegaat en we vertellen waarom Thuisnotaris een goede optie is als je op zoek bent naar het regelen van een testament.

Wat is een testament en waarom is het belangrijk?

Een testament is een document waarin je vastlegt wat er met jouw nalatenschap moet gebeuren na jouw overlijden. Met een testament kun je ervoor zorgen dat jouw bezittingen en geld op de juiste manier verdeeld worden onder jouw erfgenamen. Het opstellen van een testament is vooral belangrijk als je bepaalde wensen hebt over hoe jouw nalatenschap verdeeld moet worden en je wilt voorkomen dat er onenigheid ontstaat tussen jouw erfgenamen.

Maar een testament is niet alleen belangrijk voor het verdelen van jouw nalatenschap. Als je bijvoorbeeld minderjarige kinderen hebt, kun je in een testament ook vastleggen wie de voogdij krijgt als jij er niet meer bent. Ook kun je in een testament regelen wie er verantwoordelijk wordt voor jouw huisdieren.

Kortom, het opstellen van een testament is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat jouw wensen na jouw overlijden worden gerespecteerd en dat er geen onnodige onenigheid ontstaat tussen jouw erfgenamen.

Wat is een opvullegaat?

Een opvullegaat is een clausule in een testament waarmee veel erfbelasting kan worden bespaard. Het zorgt ervoor dat je kunt afwijken van de wettelijke verdeling. Deze verdeling houdt in dat zowel de langstlevende partner als de kinderen een gelijk deel van de erfenis ontvangen. Hierdoor moet de langstlevende al bij het overlijden van de eerste ouder erfbelasting betalen over het deel van de kinderen.

Door het opvullegaat kan de langstlevende partner kiezen voor een andere verdeling. Hij of zij vult met het opvullegaat de eigen erfenis aan ten koste van de erfenis van de kinderen. Hierdoor hoeft er over het deel van de kinderen nog geen erfbelasting worden betaald. Het biedt dus een stukje flexibiliteit aan het testament. Een opvullegaat is pas zinvol als de erfdelen van de kinderen groter zijn dan de vrijstelling voor de erfbelasting. Deze vrijstelling hangt onder meer af van leeftijd en vermogen.

Het is belangrijk om te weten dat een Opvullegaat niet hetzelfde is als een Tweetrapslegaat. Een Tweetrapslegaat is een andere manier om jouw erfenis te verdelen, waarbij je de erfenis eerst aan een bepaalde persoon of organisatie schenkt en deze persoon of organisatie de erfenis vervolgens doorgeeft aan een andere persoon of organisatie.

Wat zijn de kosten van een testament met een Opvullegaat?

De kosten van een testament met een Opvullegaat kunnen verschillen per notaris of dienstverlener. Bij Thuisnotaris betaal je bijvoorbeeld een vast bedrag voor het opstellen van een testament met een Opvullegaat.

Bij het doe-het-zelf pakket betaal je €245 per testament. Hierbij krijg je alle tools om zelf een testament op te stellen en een persoonlijk controlegesprek met een erfrechtspecialist. Bij het laat je helpen pakket betaal je ook €245 per testament en éénmalig €99. Hierbij wordt het testament voor jou opgesteld en krijg je hulp van een erfrechtspecialist.

Bij sommige notarissen betaal je een uurtarief of een tarief per akte. Bij Thuisnotaris kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Bij Thuisnotaris betaal je nooit extra voor maatwerk. Dit zit bij de prijs inbegrepen.

Wat is een Tweetrapslegaat en hoe verhoudt het zich tot een Opvullegaat?

Een andere veelgebruikte techniek in estate planning is het Tweetrapslegaat. Dit is een legaat dat in twee trappen verloopt. In de eerste trap wordt het gehele vermogen nagelaten aan de partner. Bij het overlijden van de partner gaat het nagelaten vermogen niet naar de erfgenamen van de partner, maar naar de erfgenamen van de oorspronkelijke erflater.

Het Tweetrapslegaat kan interessant zijn in situaties waarin de langstlevende partner nog niet volledig zeker weet welke erfgenamen hij of zij wil aanwijzen. Het kan ook nuttig zijn om erfbelasting te besparen, omdat het vermogen maar één keer wordt belast. Echter, het nadeel van een Tweetrapslegaat is dat het vermogen bij het overlijden van de partner volledig naar de erfgenamen van de oorspronkelijke erflater gaat, en niet naar de erfgenamen van de partner. Dit kan een nadeel zijn als de partner andere erfgenamen wenst aan te wijzen.

Een Opvullegaat kan in sommige situaties een alternatief zijn voor een Tweetrapslegaat. Bij een Opvullegaat wordt namelijk niet het gehele vermogen aan de partner nagelaten, maar slechts een deel van het vermogen. Het resterende deel wordt nagelaten aan andere erfgenamen. Dit biedt meer flexibiliteit in het aanwijzen van erfgenamen dan een Tweetrapslegaat, maar kan wel gepaard gaan met hogere kosten.

Het is dus belangrijk om te overwegen welke techniek het beste past bij de specifieke situatie van de erflater. Het is daarom raadzaam om hierover advies in te winnen bij een erfrechtspecialist.

Waarom zou je voor Thuisnotaris kiezen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor Thuisnotaris bij het opstellen van je testament of levenstestament.

Ten eerste biedt Thuisnotaris de meest uitgebreide testamenten op de markt aan, waarbij er ruimte is voor maatwerk en persoonlijke wensen. Dit is belangrijk omdat iedere situatie anders is en een standaard testament niet altijd voldoet.

Daarnaast hanteert Thuisnotaris zeer scherpe tarieven in vergelijking met andere notarissen. Bij Thuisnotaris betaal je slechts €245 voor een testament, terwijl andere notarissen vaak tarieven hanteren vanaf €500.

Bij Thuisnotaris staat persoonlijke aandacht en goede communicatie met de klant hoog in het vaandel. Naast het online invullen van het testament, is er ook altijd een persoonlijk controlegesprek met een erfrechtspecialist om de kwaliteit te waarborgen en vragen te beantwoorden. Daarnaast ontvangt de klant altijd een duidelijk gespreksverslag en kan er altijd een gratis korte vraag gesteld worden.

Samenwerking met Thuisnotaris.nl

Thuisnotaris heeft ook belangrijke samenwerkingen met onder andere Goede Doelen Nederland en TestamentTest.nl. Hierdoor is Thuisnotaris niet alleen een goede keuze voor het opstellen van een testament, maar draag je ook bij aan het goede doel.

Ten slotte is het gemakkelijk en efficiënt om een testament op te stellen bij Thuisnotaris. Er zijn drie verschillende opties op de website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Zo is er voor iedereen een geschikte optie. En mocht je vragen hebben, dan kun je altijd contact opnemen met Thuisnotaris via info@thuisnotaris.nl.

 

Kortom, Thuisnotaris biedt een goede balans tussen persoonlijke aandacht, scherpe tarieven, uitgebreide opties en goede doelen samenwerkingen. Dit maakt Thuisnotaris een uitstekende keuze bij het opstellen van een testament of levenstestament.

Conclusie

In dit artikel hebben we het gehad over de belangrijkheid van het opstellen van een testament en waarom het verstandig kan zijn om een Opvullegaat op te nemen in je testament. We hebben gezien dat een Opvullegaat ervoor kan zorgen dat je nalatenschap op een slimme manier wordt verdeeld, en dat dit kan leiden tot een belastingbesparing voor je erfgenamen.

Daarnaast hebben we het verschil besproken tussen een Opvullegaat en een Tweetrapslegaat, waarbij het voornaamste verschil is dat bij een Tweetrapslegaat de erfenis niet direct naar de erfgenamen gaat, maar eerst naar een tussenpersoon.

Tot slot hebben we gekeken naar Thuisnotaris, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opstellen van testamenten en levenstestamenten. Thuisnotaris onderscheidt zich door het aanbieden van de meest uitgebreide testamenten in de markt tegen scherpe tarieven, met altijd een persoonlijk controlegesprek en maatwerk voor de klant.

Als je op zoek bent naar een manier om je nalatenschap op een slimme manier te verdelen en belastingbesparingen te realiseren, dan kan een Opvullegaat een goede optie zijn. En als je op zoek bent naar een betrouwbare partner om je testament of levenstestament op te stellen, dan is Thuisnotaris zeker het overwegen waard.

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €245

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €245
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest