Tarieven en vrijstellingen erfbelasting 2024

  • 4 januari 2024

In dit artikel

Tarieven erfbelasting en vrijstellingen 2024

Ieder jaar veranderen de tarieven erfbelasting en vrijstelling. De tarieven en vrijstelling voor de erf- en schenkbelasting worden in december vastgesteld voor het volgende jaar. Zo kunt u belastingvrij 6.633 euro aan uw kinderen schenken. Komt een van uw (groot)ouders te overlijden? Dan hoeft u over de eerste 25.187 euro geen belasting te betalen. Daarboven geldt een erfbelastingtarief van 10 procent en bent u vaak erfbelasting verschuldigd. Vanaf 162.368 euro geldt een tarief van 20 procent. Dit klinkt als een hoog bedrag, maar veelal hangt de waarde van de erfenis af van de waarde van de woning. Hierdoor is de erfenis gelijk een stuk hoger en bepaalt dit in welk tarief u valt. Hoe u de erfbelasting precies berekent, kunt u in de onderstaande tarievenkaart lezen. Lees hieronder alle informatie hierover.

Waarde erfenis Partner
(Pleeg- of stief)kind
Kind met een beperking
Kleinkinderen en
verdere afstammelingen
Overige erfgenamen
zoals een broer, zus of ouders
€ 0 – € 152.368 10% 18% 30%
€ 152.368 en meer 20% 36% 40%

 

De vrijstelling hangt af van uw relatie met de overledene. Partners hebben voor de erfbelasting ene ruime vrijstelling. Maar mochten beide ouders komen te overlijden dan zijn de vrijstelling aanzienlijk lager. Als u een erfenis krijgt, is de kans dus groot dat u erfbelasting moet betalen. Maar alleen als het bedrag van de erfenis hoger is dan uw vrijstelling. We hebben dit voor u in een overzicht gezet.

U bent: Bedrag van uw vrijstelling in 2024
Echtgenoot, geregistreerd partner of samenwonend partner € 795.156
Kind, pleegkind of stiefkind € 25.187
Kleinkind € 25.187
Achterkleinkind € 2.658
Kind met een beperking € 75.546
Ouder € 59.643
Andere erfgenaam,
bijvoorbeeld een broer of zus
€ 2.658

 

Wat is belasting over uw erfenis en hoe werkt dit precies?

Als iemand overlijdt gaat zijn/haar erfenis naar de erfgenamen. Een erfenis bestaat uit alle bezittingen en schulden die een overleden persoon achterlaat. Bijvoorbeeld een geldbedrag, de overwaarde van een eigen woning of een kostbaar voorwerp. Zijn er meer bezittingen dan schulden? Dan moeten de erfgenamen, de personen die de erfenis ontvangen, hierover erfbelasting betalen. lees hier meer over hoe het precies werkt. Op de site van de belastingdienst kunt u er ook alles over vinden. Na ongeveer 4 maanden na het overlijden ontvangt u een brief voor de aangifte erfbelasting. Ook kunt u voor meer informatie op asr.nl kijken of op de website van notariskantoor rossenbaum.

Wilt u belasting besparen?

Om erfbelasting te besparen kunt u een aantal zaken doen:

1) Stel een testament op met een opvullegaat, zodat uw kinderen gebruik kunnen maken van hun vrijstellingen.

2) Een kleinkindlegaat in uw testament opnemen, zodat u de erfenis over meer personen kunt verdelen

3) Een renteclausule in uw testament opnemen, zodat u de waarde van de erfenis kunt verlagen.

4) Een testament met tweetrapsmaking opstellen, zodat uw partner uw enige erfgenaam wordt en de kinderen pas later erven.

5) Een goed doel laten erven, zodat u gebruik kunt maken van de vrijstelling voor ANBI’s

6) Schenken bij leven, zodat u uw vermogen kunt verkleinen en uw erfgenamen minder belasting hoeven te betalen.

Testament opstellen met Thuisnotaris

Thuisnotaris.nl is de online notaris die samenlevingscontracten, testamenten en levenstestamenten aanbiedt tegen een vaste lage prijs. Thuisnotaris biedt maatwerk en heeft de meest uitgebreide testamenten. Dit zegt ook de consumentenbond in haar artikel in oktober in oktober 2023 Partners hoeven bijvoorbeeld bij Thuisnotaris geen gelijkluidende testamenten te maken en maken hun eigen individuele keuzes. U betaalt € 245,- voor een testament of samenlevingscontract, wat nergens goedkoper of beter is. Dit is inclusief het gratis 30 minuten controlegesprek, ondertekenen bij de notaris en alle overige kosten. Met een testament van Thuisnotaris kunt u in heel veel gevallen erfbelasting besparen.

Online eenvoudig regelen?

Via Thuisnotaris kunnen er, ten opzichte van andere online dienstverleners, aanmerkelijk meer bijzondere situaties goed geregeld worden (bijv. samengestelde gezinnen, kinderen met een beperking). Naast het opstellen van een samenlevingscontract, testament of levenstestament, kun je bij Thuisnotaris ook terecht voor het regelen van een Verklaring van Erfrecht en ondersteuning bij de afwikkeling van een nalatenschap.

Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op via de live chat of via de email.

Dit zegt De Consumentenbond over Thuisnotaris.nl

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

“Zelf aan de slag met je testament. In het rijtje van digitale diensten is het opstellen van een testament niet meer weg te denken”.  Dit schreef de Consumentenbond over Thuisnotaris:

Thuisnotaris.nl heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor- en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige online partij met een 30 minuten controle gesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden (ook voor bijzondere klantsituaties). Met Thuisnotaris ben je het goedkoopste uit voor het opstellen van een testament (€ 245,-).

Voor- en nadelen op een rij Thuisnotaris.nl

+ Overzichtelijke website met 30 minuten gesprek en chatfunctie

+ Geschikt voor bijzondere situaties, zoals samengesteld gezin of kind met beperking

+ Mogelijkheid om iemand te onterven

+ Veel mogelijkheden voor legaten, executeur en bewindvoering

+ Veel standaardclausules, zoals echtscheidingsclausule en rampenclausule

+ Maatwerk zonder meerprijs mogelijk

Nadelen: Geen

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €245

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €245
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest