Wat is je kindsdeel opeisen?

  • 11 mei 2023

In dit artikel

Introductie

Het kindsdeel bij een erfenis is een onderwerp waar veel mensen mee te maken krijgen bij het verdelen van een nalatenschap. Maar wat is het kindsdeel precies en wat zijn de mogelijkheden om het op te eisen? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en ook bespreken wat het minimale kindsdeel is bij een erfenis. Het is belangrijk om deze informatie te weten, omdat het kan helpen om een eerlijke verdeling van de erfenis te realiseren en mogelijke conflicten te voorkomen. Daarnaast zullen we ook beschrijven hoe Thuisnotaris kan helpen bij het opstellen van een testament om een erfenis op de juiste manier vast te leggen.

Wat is het kindsdeel bij een erfenis?

Het kindsdeel is het deel van de erfenis waarop een kind van de overledene altijd recht heeft. Het is een gedeelte van de nalatenschap dat is bedoeld om te voorkomen dat kinderen bij een erfenis benadeeld worden. Het kindsdeel kan bestaan uit geld, goederen of andere waardevolle zaken.

Het wettelijk erfrecht bepaalt dat een kind in beginsel recht heeft op de helft van het erfdeel van een ouder. Dit betekent dat als er één kind is, dit kind de gehele erfenis erft en dus ook recht heeft op het volledige kindsdeel. Zijn er twee of meer kinderen, dan wordt de erfenis verdeeld over deze kinderen en hebben zij ieder recht op hun eigen kindsdeel.

Het kindsdeel wordt berekend door de nalatenschap te verdelen in gelijke delen en het deel van het kind hieruit te halen. Dit deel is de waarde waarop het kind altijd recht heeft, ongeacht de inhoud van het testament van de overledene. Het kindsdeel kan dus niet zomaar worden ontnomen door een testament.

Kan je altijd je kindsdeel opeisen?

Het is niet altijd mogelijk om direct je kindsdeel op te eisen. In de meeste gevallen moet de erfenis eerst verdeeld worden voordat je aanspraak kunt maken op je kindsdeel.

Wanneer kan je je kindsdeel opeisen?

Je kunt je kindsdeel opeisen als er sprake is van een wettelijke verdeling of als er geen testament is opgesteld. Bij een wettelijke verdeling erft de langstlevende partner automatisch alle bezittingen en schulden en ontvangen de kinderen hun kindsdeel in de vorm van een geldvordering. De langstlevende ouder is verplicht deze geldvordering uit te betalen aan de kinderen.

Wat zijn de voorwaarden om je kindsdeel op te eisen?

Om aanspraak te maken op je kindsdeel moet je in sommige gevallen eerst afstand doen van de nalatenschap. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er meer schulden dan bezittingen zijn. Het is dan verstandig om juridisch advies in te winnen om de beste keuze te maken.

Uitleg over de mogelijkheden om je kindsdeel op te eisen

Er zijn verschillende manieren om je kindsdeel op te eisen. Zo kun je bijvoorbeeld een verzoekschrift indienen bij de rechtbank waarin je vraagt om de verdeling van de nalatenschap. Ook kun je een beroep doen op de legitieme portie. Dit is het wettelijke minimum waar je als kind recht op hebt als je onterfd bent. De legitieme portie bedraagt de helft van het wettelijk erfdeel.

Wat is het minimale kindsdeel bij een erfenis?

Het minimale kindsdeel is vastgelegd in de wet en bedraagt de helft van het erfdeel waar de kinderen volgens de wet recht op hebben. Het minimale kindsdeel wordt dus berekend op basis van de omvang van de erfenis en het aantal kinderen dat de overledene heeft.

Bij de wettelijke verdeling van een erfenis krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner de hele erfenis. De kinderen krijgen dan een vordering op de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner ter hoogte van hun erfdeel. Het minimale kindsdeel is dan de helft van het erfdeel waar de kinderen volgens de wet recht op hebben.

  • Stel dat een echtpaar samen een vermogen heeft van €500.000,- en zij hebben twee kinderen. Bij overlijden van de eerste ouder gaat de helft van het vermogen naar de langstlevende echtgenoot. De kinderen hebben dan een vordering op de langstlevende echtgenoot ter hoogte van €125.000,- per kind (25% van €250.000,-). Het minimale kindsdeel bedraagt dan €62.500,- per kind (50% van €125.000,-).

Het is belangrijk om te weten dat het minimale kindsdeel alleen geldt in de situatie waarin er geen testament is opgesteld. Als de overledene bij testament afwijkt van de wettelijke verdeling en het minimale kindsdeel, kan het minimale kindsdeel dus afwijken van de hierboven genoemde bedragen.

Conclusie: Bij de wettelijke verdeling is er sprake van een minimaal kindsdeel dat is vastgelegd in de wet.

Het kindsdeel is het deel van de erfenis waar een kind recht op heeft bij het overlijden van een ouder. Het kan belangrijk zijn om te weten hoe het kindsdeel wordt berekend en onder welke voorwaarden het kan worden opgeëist. Bij de wettelijke verdeling is er sprake van een minimaal kindsdeel dat is vastgelegd in de wet.

Hoe kan Thuisnotaris helpen bij het opstellen van een testament?

Thuisnotaris kan helpen bij het opstellen van een testament waarin het kindsdeel goed wordt geregeld. Met de samenwerking tussen Thuisnotaris en het grootste Notariskantoor van Nederland en de verschillende opties die Thuisnotaris biedt, kan iedereen een testament opstellen dat helemaal op maat is gemaakt. Bezoek de website van Thuisnotaris voor meer informatie en om je eigen testament samen te stellen. Het is verstandig om hier tijdig over na te denken en eventueel actie te ondernemen om ongewenste situaties in de toekomst te voorkomen.

Bij Thuisnotaris heb je verschillende opties om een testament op te stellen:

  • Ontdek pakket: in dit pakket krijg je een duidelijk overzicht van de mogelijkheden en wat er allemaal bij komt kijken om een testament op te stellen.
  • Doe-het-zelf pakket: in dit pakket kun je helemaal zelf een testament samenstellen met behulp van de online tool van Thuisnotaris. De tool begeleidt je stap voor stap door het proces en zorgt ervoor dat je alle belangrijke zaken opneemt in je testament.
  • Laat-je-helpen pakket: dit pakket biedt persoonlijke hulp van een erfrechtspecialist. Je kunt vragen stellen en je krijgt advies op maat.

Bij Thuisnotaris is er altijd een persoonlijk controlegesprek met de klant om de kwaliteit te waarborgen en ontvangt de klant een duidelijk gespreksverslag. Ook is het mogelijk om bij Thuisnotaris een levenstestament op te stellen. Wil je een testament of een levenstestament laten vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris. Bezoek nu onze website en stel jouw eigen testament en levenstestament samen! Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest