Ben ik aansprakelijk voor schulden in een erfenis?

  • 13 juni 2022
  • Testament

Ik ben erfgenaam in een erfenis waarin veel schulden blijken zitten. Dit hadden we niet verwacht en zijn hierdoor behoorlijk geschrokken. Wat moet ik doen?

Je bent als erfgenaam niet verplicht om de erfenis te aanvaarden. Je hoeft een erfenis niet te aanvaarden als de overledene bijvoorbeeld veel schulden heeft of als je om andere redenen geen erfgenaam wilt zijn. Als erfgenaam heb je in principe drie keuzes: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden en verwerpen.

Als je een erfenis zuiver aanvaardt, ben je met je eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden uit de erfenis. Dit betekent dat, als er in de erfenis meer schulden dan bezittingen zijn, het tekort uit je eigen portemonnee moet betalen.

Als je een erfenis beneficiair aanvaardt, hoef je als erfgenaam niet met je eigen geld de schulden uit de erfenis te betalen. Er wordt dan een optelsom gemaakt van de bezittingen en schulden. Zijn er meer schulden dan geld, dan moeten de schuldeisers samen het geld delen dat er is. Is er meer geld dan schulden, dan krijgen de erfgenamen wat overblijft na het betalen van de schulden. De erfenis moet bij beneficiaire aanvaarding volgens de formele regels uit de wet met betrokkenheid van de rechter worden afgewikkeld. Dit wordt ‘vereffening’ genoemd.

Als je niets uit de erfenis wilt hebben, kun je de erfenis verwerpen. In dat geval doe je definitief afstand van al je aanspraken op de erfenis en heb je bijvoorbeeld ook geen recht meer op spullen van emotionele waarde zoals een fotoalbum of een bepaald kledingstuk. Verder ben je ook niet aansprakelijk voor de schulden van de overledene. Houd er rekening mee dat in sommige gevallen je kinderen in jouw plaats de erfenis krijgen.

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, kun je hier in principe niet meer op terugkomen. Het is daarom belangrijk om eerst te onderzoeken of de overledene schulden heeft voordat je een erfenis aanvaardt.

De erfwet kent één ontsnapping. Je kunt als erfgenaam de rechter vragen of je de erfenis alsnog beneficiair mag aanvaarden als de overledene schulden had die niet uit zijn administratie blijken, zodat je deze schulden niet uit eigen zak hoeven te betalen. Deze schulden worden ‘onverwachte schulden’ genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een schuld bij een online account, zoals een PayPal-rekening die je niet in de administratie van de overledene kunt terugvinden.

In deze rubriek kunnen lezers (anoniem) vragen voorleggen aan notaris Mr. Bart Lever van Het Notarieel. Heb je ook een vraag? Stuur deze dan naar info@thuisnotaris.nl

 

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament nodig hebt. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie en mogelijkheden. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Vul hier je testamentest in