samenlevingscontract voor ongehuwde stellen

  • 10 oktober 2023

In dit artikel

Inleiding

In de hedendaagse samenleving kiezen steeds meer stellen ervoor om samen te leven zonder een formele huwelijksverbintenis aan te gaan. Deze beslissing biedt vaak een unieke vrijheid en flexibiliteit, maar kan ook enkele uitdagingen met zich meebrengen, met name op juridisch gebied. Het ontbreken van een wettelijk kader kan onzekerheden creëren en stellen kwetsbaar maken voor mogelijke conflicten en financiële risico’s. Hier komt het belang van een samenlevingscontract om de hoek kijken.

Een samenlevingscontract biedt ongehuwde stellen de mogelijkheid om op een gestructureerde en juridisch bindende manier hun rechten, verantwoordelijkheden en financiële regelingen vast te leggen. Dit document fungeert als een waardevolle leidraad die helpt om mogelijke geschillen te voorkomen en de relatie te beschermen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de voordelen van samenlevingscontracten voor ongehuwde stellen, en waarom het opstellen ervan van groot belang kan zijn voor een stabiele en zekere toekomst.

Juridische bescherming en financiële zekerheid

In situaties waarbij stellen geen samenlevingscontract hebben, kan het lastig zijn om rechten en verantwoordelijkheden vast te stellen. Bijvoorbeeld, wat gebeurt er met gedeelde eigendommen als de relatie eindigt? Wie draagt welke financiële lasten tijdens het samenleven? Het gebrek aan formele afspraken kan leiden tot verwarring en zelfs tot geschillen tussen de partners.

Door duidelijke clausules en afspraken vast te leggen, biedt een samenlevingscontract essentiële zekerheid over de juridische aspecten van de relatie. Het contract definieert rechten en verantwoordelijkheden van elk individu binnen de relatie, waardoor onduidelijkheden worden verminderd en mogelijke conflicten worden voorkomen. Bovendien regelt het contract financiële zaken zoals kostenverdeling en bezittingen bij een scheiding, wat een geruststellende zekerheid biedt voor beide partners.

Voordelen van een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract brengt tal van voordelen met zich mee voor ongehuwde stellen die ervoor kiezen om samen te leven zonder formele huwelijksverbintenis. Dit document biedt een gestructureerd kader om cruciale aspecten van de relatie te regelen en zorgt voor gemoedsrust en stabiliteit. Hier zijn enkele specifieke voordelen van een samenlevingscontract:

  • Het contract legt duidelijk vast hoe gezamenlijke eigendommen worden beheerd, zowel tijdens de relatie als in geval van een scheiding. Dit voorkomt onenigheid en verwarring over wie welk eigendom bezit.
  • Een samenlevingscontract regelt de financiële verantwoordelijkheden van elk individu binnen de relatie. Het definieert wie welke kosten draagt en hoe gezamenlijke uitgaven worden verdeeld, waardoor mogelijke conflicten worden voorkomen. Door financiële verplichtingen duidelijk vast te leggen, zoals huur, hypotheek en rekeningen, helpt het contract om toekomstige financiële conflicten te verminderen en bevordert het een gezonde financiële samenwerking.
  • In het geval van een scheiding biedt het contract een duidelijke en eerlijke verdeling van eigendommen en financiën. Dit voorkomt financiële benadeling van een van beide partners en draagt bij aan een vlottere scheidingssituatie.
  • Voor stellen die gezamenlijke bezittingen, zoals een huis of een auto, aanschaffen, kan het contract bepalen wat er met deze bezittingen gebeurt als de relatie eindigt.

Toegang tot extra rechten en voordelen

Een samenlevingscontract reikt verder dan alleen juridische bescherming. Het kan deuren openen naar rechten en voordelen die anders exclusief voor gehuwde stellen zouden zijn. Dit is van bijzonder belang in situaties zoals:

  • Een samenlevingscontract kan partners in staat stellen om gezamenlijke leningen aan te vragen, zoals hypotheken, met een sterker juridisch fundament.
  • In sommige rechtsgebieden kunnen ongehuwde stellen met een samenlevingscontract profiteren van belastingvoordelen die anders voor gehuwde stellen zijn gereserveerd.
  • Het contract kan partners in staat stellen om elkaars pensioenen en andere financiële regelingen te betrekken.

Het samenlevingscontract fungeert niet alleen als een beschermende maatregel, maar opent tevens deuren naar gunstige regelingen die anders niet toegankelijk zouden zijn voor ongehuwde stellen. Dit versterkt niet alleen hun juridische positie, maar kan ook financiële voordelen bieden die bijdragen aan een stabiele toekomst.

Conclusie

Een samenlevingscontract is een dus krachtig instrument dat ongehuwde stellen aanzienlijke voordelen biedt. Het biedt duidelijkheid over eigendommen, financiën en scheidingssituaties, terwijl het tevens toegang opent tot extra rechten en voordelen die anders aan gehuwde stellen zijn voorbehouden. Met dit contract kunnen stellen met vertrouwen naar de toekomst kijken, wetende dat hun belangen juridisch beschermd zijn en dat ze financiële zekerheid genieten.

Thuisnotaris biedt samenlevingscontracten tegen een vaste lage prijs, waardoor het opstellen van het contract eenvoudig en betaalbaar wordt. Bezoek onze website om meer te weten te komen over onze diensten en hoe we je kunnen helpen bij het opstellen van een juridisch geldig samenlevingscontract. Wij hanteren een vaste prijs per samenlevingscontract en werken niet met een vanaf prijs of lokkertjes met lage instap kosten. Je betaalt als klant een vast bedrag van 275,- per samenlevingscontract ongeacht het aantal clausules. Er komen dus geen toeslagen bij wanneer jullie een extra regeling of legaat willen opnemen.

Wil je een samenlevingscontract vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een uitgebreid en passend samenlevingscontract opstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu de online samenlevingscontract van Thuisnotaris en stel jullie eigen samenlevingscontract samen! Het is heel verstandig daarnaast om ook te kiezen voor een Testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest