Langstlevende verkoopt het huis

  • 20 mei 2023

In dit artikel

Inleiding

Als langstlevende partner kan het verkopen van een huis na het overlijden van je partner ingewikkeld zijn. Wat zijn de regels hieromtrent en waar moet je rekening mee houden? En wat voor rechten hebben de kinderen hierbij? In dit artikel geven we je een overzicht van 7 verschillende situaties.

7 situatie van langstlevende verkoopt het huis: wat zijn de gevolgen?

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze verschillende scenario’s. Hieronder zetten we 7 voorbeeld situaties uiteen.

 

Overleden zonder testament onder oud erfrecht

Wanneer er geen testament is opgesteld en de overledene vóór 2003 is overleden, zijn alle erfgenamen eigenaar van het huis. De langstlevende echtgenoot heeft dan een handtekening van alle erfgenamen nodig om het huis te verkopen. Bovendien hebben alle erfgenamen recht op een deel van de opbrengst.

 

Overleden zonder testament onder nieuw erfrecht

Wanneer er geen testament is opgesteld en de overledene ná 2003 is overleden, is het huis automatisch voor de langstlevende echtgenoot. De kinderen krijgen in ruil daarvoor een “tegoedbon”, oftewel een vordering die ze pas kunnen opeisen als de langstlevende echtgenoot er niet meer is. De langstlevende echtgenoot mag dus zelf beslissen of hij of zij het huis wil verkopen.

 

Huis verkopen bij stilzwijgend vruchtgebruik

In het nieuwe erfrecht gaat het huis dus naar de langstlevende. Onder het oude erfrecht stond in een testament vaak dat de kinderen ook voor een deel eigenaar werden van het huis. De langstlevende had daarvan dan het vruchtgebruik. Wanneer het vruchtgebruik van het huis stilzwijgend is geregeld (niet ingeschreven in het kadaster), heeft de langstlevende echtgenoot een handtekening nodig van de kinderen om het huis te verkopen. De kinderen krijgen vanwege het vruchtgebruik nog geen geld.

 

Woning verkopen na vestigen vruchtgebruik

Wanneer het vruchtgebruik van het huis is vastgelegd bij het kadaster, mag de langstlevende echtgenoot de woning alleen verkopen. De kinderen zijn dan niet nodig bij de verkoop en krijgen nog geen geld vanwege het vruchtgebruik.

 

Stiefmoeder verkoopt huis maar er is een wilsrecht

Wanneer de overledene geen testament heeft opgesteld en de langstlevende echtgenoot hertrouwd is, kan het zijn dat er een wilsrecht geldt. Het kind kan dan het wilsrecht inroepen en wordt daardoor mede-eigenaar van het huis. Als het kind niet wil meewerken aan de verkoop, kan de stiefmoeder naar de kantonrechter stappen.

 

Er was een modern langstlevende testament gemaakt

Wanneer er een modern testament is opgesteld is het huis voor 100% van de langstlevende echtgenoot. Als kind heb je dan meestal niets in te brengen bij een verkoop.

 

Het huis wordt goedkoop verkocht aan een ander kind

Wanneer de langstlevende echtgenoot het huis te goedkoop aan een ander kind verkoopt, kun je daar weinig tegen doen. De langstlevende echtgenoot heeft namelijk het recht om dit te doen en het staat je vrij om bezwaar te maken, maar daar zal de rechter niet altijd in meegaan.

Conclusie

Wanneer de langstlevende echtgenoot het huis wil verkopen na het overlijden van de andere echtgenoot, zijn er verschillende scenario’s mogelijk afhankelijk van het testament en erfrecht. Bij het oude erfrecht hebben de kinderen bijvoorbeeld ook recht op een deel van het huis en moeten zij een handtekening geven voor de verkoop, terwijl bij het nieuwe erfrecht het huis automatisch naar de langstlevende echtgenoot gaat en de kinderen een vordering krijgen die ze pas kunnen opeisen als de langstlevende overlijdt. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze verschillende scenario’s en om advies te vragen aan Thuisnotaris.

Voorkom gedoe, ellende en bespaar erfrechtbelasting met een goed testament!

Wil je gedoe voorkomen, regel dan een testament. Kies bijvoorbeeld voor Thuisnotaris! Bij Thuisnotaris kun je helemaal zelf een uitgebreid en passend testament opstellen. Zij bieden drie verschillende opties op de website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu de TestamentHulp en stel jouw eigen testamenten samen! Het is heel verstandig om ook te kiezen voor een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Wil je geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen de TestamentTest op je eigen website plaatsen? klik hier voor meer informatie

Doe de TestamentTest