Zeker weten erfenis naar goed doel

 • 10 oktober 2023

In dit artikel

Hoe weet ik zeker dat mijn erfenis naar een goed doel gaat?

Het nalaten van een erfenis aan een goed doel is een manier om een blijvende positieve impact achter te laten in de wereld. Het idee om een deel van je nalatenschap te bestemmen voor het ondersteunen van een goed doel dat je na aan het hart ligt, kan een diepgaand gevoel van voldoening geven. Echter, te midden van de wens om goed te doen, rijst er een belangrijke vraag: Kun je zeker weten dat je erfenis goed besteed wordt? Het is begrijpelijk dat mensen zich afvragen of hun erfenis daadwerkelijk terechtkomt bij het beoogde goede doel en of hun bijdrage echt een verschil zal maken.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze vraag en kijken naar de stappen en voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je erfenis op een verantwoorde en effectieve manier wordt gebruikt door het goede doel van je keuze. Door het nemen van doordachte beslissingen en het treffen van de juiste maatregelen, kun je een krachtige nalatenschap creëren die bijdraagt aan positieve verandering en de voortzetting van jouw waarden en idealen, lang nadat je er niet meer bent.

Stap 1: Grondig onderzoek van het goede doel

Het maken van een weloverwogen keuze bij het selecteren van een goed doel om je erfenis aan na te laten is een grote eerste stap om ervoor te zorgen dat je nalatenschap een positieve en blijvende impact zal hebben. Het doel is om een organisatie te vinden die je waarden en idealen weerspiegelt en die zich inzet voor de missie die je wilt ondersteunen.

Hier zijn enkele belangrijke overwegingen en stappen die je kunt nemen bij het grondig onderzoeken van een goed doel:

Het belang van een weloverwogen keuze voor een goed doel:

 • Jouw erfenis is een kans om een verschil te maken en een positieve verandering teweeg te brengen. Het kiezen van het juiste goede doel dat nauw aansluit bij je persoonlijke waarden en overtuigingen kan ervoor zorgen dat je nalatenschap op een zinvolle manier wordt benut.

Waar te beginnen met onderzoek naar goede doelen:

 • Een goed startpunt voor je onderzoek is het gebruik van online bronnen en databases die informatie bieden over goede doelen en non-profitorganisaties. Er zijn websites die gedetailleerde profielen van verschillende goede doelen presenteren en hun missies beschrijven.

Criteria om te overwegen bij het kiezen van een goed doel:

 • Denk na over welke doelen en waarden je belangrijk vindt. Wil je bijdragen aan milieu-initiatieven, medisch onderzoek, onderwijs of armoedebestrijding? Zorg ervoor dat het goede doel dat je kiest aansluit bij je persoonlijke passies en interesses. Er zijn officieel 8 categorieën van goede doelen:
  • Gezondheid
  • Mensenrechten
  • Natuur & Milieu
  • Welzijn
  • Kunst & Cultuur
  • Religie en levensbeschouwing
  • Dieren
  • Onderwijs
 • Let op de geloofwaardigheid en reputatie van het goede doel. Bekijk beoordelingen en getuigenissen van andere donateurs om inzicht te krijgen in de betrouwbaarheid en effectiviteit van de organisatie.
 • Controleer of het goede doel een officiële erkenning heeft als een geregistreerde liefdadigheidsinstelling of non-profitorganisatie.

Stap 2: Neem contact op met het goede doel

Nadat je een lijst hebt samengesteld van potentiële goede doelen die je interesse wekken, kan het van belang zijn om rechtstreeks contact op te nemen met deze organisaties. Direct contact stelt je in staat om een dieper inzicht te krijgen in hun werkwijze, missie en visie. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk kan zijn om direct contact op te nemen met het goede doel en welke vragen je kunt stellen:

Het belang van direct contact met het goede doel:

 • Communiceren met vertegenwoordigers van het goede doel biedt je de mogelijkheid om een persoonlijke band te ontwikkelen en vertrouwen op te bouwen. Dit is vooral belangrijk als je overweegt om je erfenis aan hen na te laten.

Welke vragen te stellen aan het goede doel:

 • Hoe wordt het geld dat aan het goede doel wordt gedoneerd, precies gebruikt? Vraag naar specifieke voorbeelden van projecten en programma’s die zijn gefinancierd door eerdere donaties.
 • Welke doelstellingen heeft het goede doel voor de komende jaren? Vraag naar hun lange termijn plannen en hoe ze van plan zijn hun impact te vergroten.
 • Hoe meten ze de effectiviteit van hun programma’s en initiatieven? Het is essentieel om te weten hoe het goede doel de resultaten van hun inspanningen evalueert en hoe ze de impact meten.

Door direct contact op te nemen met het goede doel en gerichte vragen te stellen, kun je een dieper inzicht krijgen in hun werkwijze en betrokkenheid bij de missie die je wilt ondersteunen. Het verkrijgen van essentiële informatie en het opbouwen van vertrouwen zal je helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over waar je je erfenis wilt laten naartoe gaan, met de geruststelling dat je bijdraagt aan een organisatie die je vertrouwen waard is.

Stap 3: Specifieke instructies in je testament

Het opnemen van specifieke instructies in je testament is een erg belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je erfenis wordt besteed zoals jij het hebt bedoeld. Door duidelijke en gedetailleerde bepalingen op te nemen, geef je richting aan hoe je wilt dat je nalatenschap wordt gebruikt door het goede doel van je keuze. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen bij het opstellen van specifieke instructies in je testament:

Hoe specifieke instructies op te nemen in je testament:

 • Raadpleeg een ervaren jurist of notaris om je testament op te stellen. Ze kunnen je helpen bij het formuleren van juridisch bindende taal en ervoor zorgen dat je wensen correct worden vastgelegd. Bij Thuisnotaris.nl is dit al helemaal voorgeprogrammeerd in het opstellen van een testament. Doordat Thuisnotaris.nl een samenwerking heeft met Goede Doelen Nederland weten zij wat er nodig is om een goed doel correct op te nemen in een testament. Zo ontstaan er geen fouten en onduidelijkheden.

Het beschrijven van je wensen en doelen:

 • Wees specifiek over welk goed doel of welke goede doelen je wilt begunstigen. Vermeld de volledige naam, het adres en het registratienummer van de organisatie(s) om verwarring te voorkomen.

Het verzekeren van de juiste uitvoering van je intenties:

 • Benoem een executeur-testamentair die ervoor zal zorgen dat je wensen worden gerespecteerd en uitgevoerd zoals je het hebt bedoeld.
 • Communiceer je intenties met je naaste familie en vertrouwde vrienden, zodat ze op de hoogte zijn van je beslissingen en er geen onduidelijkheid ontstaat na je overlijden.

Neem de tijd om zorgvuldig te overwegen hoe je je wensen het beste kunt formuleren, en raadpleeg een professional om ervoor te zorgen dat je testament in overeenstemming is met je bedoelingen.

Conclusie; neem een goed doel op via Thuisnotaris.nl

Het nalaten van een erfenis aan goede doelen is een nobele daad die een blijvende impact kan hebben op de wereld. Veel mensen weten niet goed op welke wijzen dit mogelijk is. Ook wordt het onderwerp veelal niet besproken als een testament wordt gemaakt bij de notaris. Zorgvuldige planning is essentieel om ervoor te zorgen dat je erfenis goed wordt besteed. Door grondig onderzoek te doen naar goede doelen, direct contact op te nemen met organisaties, en specifieke instructies in je testament op te nemen, kun je je wensen duidelijk vastleggen.

Veel marktpartijen vragen daarom aanzienlijke bedragen om een testament op te stellen: Denk aan zo’n €300-€500. Bij Thuisnotaris kan je eenvoudig zelf je testament maken voor €275. De kosten voor de notaris die het testament ondertekent zitten daarbij in. De testamenten van Thuisnotaris zijn uitgebreide keuze testamenten (flex testamenten). Partners hoeven dus geen gelijkluidend testament te maken en maken eigen individuele keuzes. Hierdoor biedt Thuisnotaris altijd maatwerk. Je beantwoordt de vragen in de tool, wij controleren je input, spreken het nog een keer met je door en we begeleiden je naar de notaris. Een testament online zelf samenstellen: Eenvoudiger, beter en goedkoper kan niet.

Twijfel je nog aan het nut & noodzaak van een testament en nalaten aan een goed doel? Ga dan naar TestamentTest.nl De TestamentTest laat de mogelijkheden zien om goede doelen te steunen na je overlijden. De test is helemaal gratis en in 2-3 minuten geregeld.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest