Testament aanpassen

  • 30 mei 2024

In dit artikel

Soms kan een testament niet meer aansluiten bij je wensen of jouw situatie. In de loop der tijden verandert er veel in je leven.

Zo kun je goede doelen willen toevoegen. Of is er misschien sprake van een ex-partner. Het kan zijn dat je iemand wil onterven. Of er kan een andere reden zijn waarom je oude testament niet meer voldoet.

Wil jij weten wat een testament aanpassen kost? Of je je testament wijzigingen online kunt doen? Of wil je je testament wijzigen bij een andere notaris? In dit artikel geven we antwoord op veelgestelde vragen over het wijzigen van een testament.

Kan ik een bestaand testament aanpassen?

Soms kan een testament niet meer aansluiten bij je wensen of je privé situatie. Het is dan mogelijk om je eerder gemaakte testament te wijzigen. Dit kan handig zijn als je een hele kleine aanpassing wil doen. In de praktijk wordt vaak geadviseerd worden om je testament opnieuw op te stellen.

Dit is vaak sneller en voordeliger. De kosten van wijzigen van een testament lopen vaak snel op. Je oude testament wordt dan doorgehaald.

Kan ik mijn testament aanpassen zonder notaris?

Het opstellen en aanpassen van een testament loopt altijd via een notaris. Zelf een testament opstellen of een testament aanpassen zonder notaris is namelijk niet rechtsgeldig. Het testament is een officiële notariële akte

Je kunt wel zelf een codicil opstellen. – In dit document kun je noteren wie bepaalde spullen krijgt. – Het gaat om spullen zoals meubels, sieraden en kleding. – Dit gebeurt als je overlijdt.

Geld nalaten of erfgenamen aanwijzen kan niet in een codicil. Dit moet je echt vastleggen in een testament.

Kan iedere notaris mijn testament veranderen?

Iedere notaris kan je testament aanpassen. Je hoeft daarvoor niet naar de dezelfde notaris toe die ooit het originele document heeft opgesteld.

Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de kosten. Iedere notaris rekent namelijk een ander tarief. Er zitten grote verschillen tussen die tarieven. Wijzigen van een testament kost vaak veel geld.

Wat kost testament aanpassen?

Het is moeilijk om aan te geven de kosten voor een testament wijzigen zijn. Iedere notaris rekent hier andere kosten voor het aanpassen van je testament. een ander tarief voor. Het hangt ook af van de omvang van de wijzigingen.

Er wordt daarom ook vaak geadviseerd om een nieuw testament te maken. Thuisnotaris rekent hiervoor het scherpste tarief in de markt.

Kan ik in mijn testament erfgenamen wijzigen?

Je kunt in principe alles wat je in jouw testament hebt opgenomen wijzigen. Zo kun je erfgenamen wijzigen. Bijvoorbeeld kleinkinderen opnemen. Of veranderen wie de executeur wordt als je komt te overlijden.

Testament wijzigen? Kosten besparen?

Wil je besparen op kosten om je testament aan te passen? Dan is het opstellen van een nieuw testament via Thuisnotaris waarschijnlijk de beste oplossing. Wij bieden het scherpste tarief in de markt omdat je zelf te testament bij ons voorbereidt.

Bij Thuisnotaris regel je online je samenlevingscontract, testament en levenstestament tegen een vaste lage prijs. Je kunt in onze tool eenvoudig gratis zelf ontdekken hoe je testament er uit zou moeten zien. Wil je dit vervolgens rechtsgeldig maken? Dan biedt Thuisnotaris het meest uitgebreide testament tegen de scherpste prijs.

We hebben altijd een persoonlijk controle gesprek met je om de kwaliteit te waarborgen. Na afloop van het gesprek ontvangt je een gespreksverslag in duidelijke en begrijpelijke taal.

Wil je liever een uitgebreid gesprek met een van onze experts? Dat kan ook. Kies dan voor een begeleidingsgesprek

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest