Samenlevingscontract social media

  • 10 oktober 2023

In dit artikel

Inleiding

In de moderne samenleving kiezen steeds meer stellen ervoor om samen te wonen zonder in het huwelijksbootje te stappen. Hierdoor wint het samenlevingscontract aan populariteit als een juridisch document dat de rechten en verplichtingen van beide partners regelt. Het biedt een solide basis voor hun gezamenlijke toekomst en beschermt hen op financieel en persoonlijk gebied. Echter, met de opkomst van sociale media, brengt het digitale tijdperk nieuwe uitdagingen met zich mee voor relaties.

Steeds vaker duiken in samenlevingscontracten tegenwoordig sociale media-clausules op. Deze clausules hebben tot doel om het sociale media gedrag van beide partners te reguleren en mogelijke conflicten of privacy kwesties te voorkomen. Het is een ontwikkeling die voortkomt uit de behoefte om rekening te houden met de impact van sociale media op moderne relaties. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de opkomst van de sociale media-clausule in samenlevingscontracten, de belangrijkste elementen van deze clausule, en waarom deze clausule voor veel stellen van toenemend belang is.

Wat is een sociale media-clausule en wat is het doel ervan?

De sociale media-clausule is een contractuele overeenkomst tussen beide partners waarin ze afspraken maken over hun gedrag op sociale mediaplatforms, het delen van persoonlijke informatie, het tonen van hun relatie op sociale media en andere aspecten die verband houden met hun online aanwezigheid.

Het opnemen van een sociale media-clausule in een samenlevingscontract heeft verschillende belangrijke doelen en voordelen:

  • Door richtlijnen te stellen over het delen van privé-informatie op sociale media, kunnen beide partners ervoor zorgen dat hun persoonlijke gegevens niet onbedoeld openbaar worden gemaakt. Dit helpt om hun privacy te waarborgen en mogelijke privacy-inbreuken te voorkomen.
  • De clausule kan een gedragscode bevatten die het gebruik van kwetsende taal, beledigingen en bedreigingen op sociale mediaplatforms verbiedt. Hierdoor wordt respectvolle communicatie bevorderd, zowel online als offline.
  • Door overeen te komen hoe ze hun relatie op sociale media willen tonen, kunnen beide partners vertrouwen en transparantie opbouwen. Het bespreken van het veranderen van de relatiestatus of het plaatsen van foto’s als stel helpt om duidelijkheid te scheppen en onzekerheden te verminderen.
  • Een goed doordachte sociale media-clausule kan bijdragen aan het beschermen van de reputatie van beide partners. Het kan voorkomen dat impulsieve of ongepaste berichten schade aanrichten aan hun persoonlijke of professionele leven.

Belangrijke elementen van de sociale media-clausule

Een goed opgestelde sociale media-clausule in een samenlevingscontract bevat verschillende belangrijke elementen die helpen om het gebruik van sociale media binnen de relatie te reguleren en mogelijke conflicten te voorkomen. Hier zijn enkele van deze essentiële elementen:

  • Privacy en vertrouwelijkheid: De clausule kan bepalen welke soorten privé-informatie als gevoelig worden beschouwd en niet openbaar gedeeld mogen worden, zoals financiële gegevens, adresgegevens en persoonlijke gesprekken. Beide partners moeten elkaars grenzen en privacy respecteren en geen informatie delen die de ander ongemakkelijk zou kunnen maken.
  • Gedragscode online: De clausule kan benadrukken dat beide partners zich online respectvol en beleefd moeten gedragen, zelfs als ze het oneens zijn over iets. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat het gebruik van beledigingen, kwetsende taal of bedreigingen op sociale media niet wordt getolereerd.
  • Relatiestatus en foto’s: De clausule kan bepalen wanneer en hoe beide partners hun relatiestatus op sociale media kunnen bijwerken, bijvoorbeeld na een bepaalde periode of na wederzijdse overeenstemming. Het is belangrijk om af te spreken welke foto’s van hen als stel ze wel of niet willen delen op sociale media, vooral als een van de partners meer privacy wil behouden.
  • Ex-partners en flirten: De clausule kan bepalen of contact met ex-partners op sociale media is toegestaan en zo ja, welke mate van contact acceptabel is. Het is van belang dat beide partners weten waar de grenzen liggen met betrekking tot het flirten met anderen online, om mogelijke jaloezie en onzekerheid te verminderen.
  • Geschillen online oplossen: Beide partners moeten begrijpen dat het uitvechten van geschillen op sociale media negatieve gevolgen kan hebben voor hun reputatie en de relatie. De clausule kan benadrukken dat eventuele meningsverschillen in privégesprekken moeten worden besproken in plaats van openlijk op sociale media.

Conclusie

De sociale media-clausule in een samenlevingscontract kan dus van grote waarde zijn in het moderne digitale tijdperk. Het reguleert het gebruik van sociale media binnen de relatie en voorkomt mogelijke conflicten en privacy kwesties. Door duidelijke richtlijnen over respectvolle communicatie, het delen van privé-informatie en het vermijden van publieke ruzies op sociale media, creëert de clausule een gezonde en respectvolle online aanwezigheid voor beide partners.

Thuisnotaris biedt samenlevingscontracten tegen een vaste lage prijs, waardoor het opstellen van het contract eenvoudig en betaalbaar wordt. Wij hanteren een vaste prijs per samenlevingscontract en werken niet met een vanaf prijs of lokkertjes met lage instap kosten. Je betaalt als klant een vast bedrag van 275,- per samenlevingscontract ongeacht het aantal clausules. Er komen dus geen toeslagen bij wanneer jullie een extra regeling of legaat willen opnemen.

Wil je een samenlevingscontract vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een uitgebreid en passend samenlevingscontract opstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu de online samenlevingscontract van Thuisnotaris en stel jullie eigen samenlevingscontract samen!

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest