Alles over de WLZ zorgbijdrage

 • 25 april 2023
 • Testament

Alles over de WLZ zorgbijdrage

Sinds 1 januari 2013 wordt de zorgbijdrage berekend over het vermogen. Voor ouderen betekent dit dat de zorgbijdrage veel hoger is geworden, wat kan leiden tot financiële problemen. De hoogte van de zorgbijdrage wordt niet alleen bepaald door het inkomen, maar ook door het vermogen. Tegenwoordig moet er 4% van het vermogen opgeteld worden bij het inkomen. Komt één van de ouders te overlijden, dan wordt de eventuele erfenis van de kinderen tot het vermogen van de langstlevende berekend. Zit het vermogen bijvoorbeeld in het huis, en is er geen contant geld aanwezig om de zorgbijdrage te kunnen betalen, dan kan dit vervelende problemen tot gevolg hebben. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om dit probleem op te lossen:

 • Je kunt ervoor kiezen om het vermogen te verlagen door (papieren) schenkingen te doen;
 • Je kunt een goed testament laten opstellen met opvullegaat en WLZ-clausule;
 • Je kunt de WOZ-waarde van de woning verlagen (je dient hiervoor bezwaar te maken);
 • Je kunt een levenstestament laten opstellen, waarbij je een volmacht geeft met de mogelijkheid tot schenken.

 

AWBZ, WLZ, WMO

 AWBZ staat voor Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. De volgende soorten zorg vallen onder de AWBZ:

 • Begeleiding bij de ADL.
 • Behandeling. Hulp bij het herstel van ziekte/handicap.
 • Verpleging (aan huis).
 • Verblijf (kortdurend) in een zorginstelling.
 • Persoonlijke verzorging. Hulp bij bijvoorbeeld douchen, aankleden.

 

De oude AWBZ regeling is vervangen door de WLZ (Wet Langdurige Zorg) en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De Wet langdurige zorg (WlZ) regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening.  De WMO regelt ondersteuning thuis.

 

Hoe voorkom je een hoge eigen bijdrage zorg?

Als je langdurige zorg nodig hebt moet je op grond van de wet (WLZ en WMO) een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van hoeveel vermogen je hebt. Het vermogen van twee jaar geleden is hiervoor het uitgangspunt. Je kunt een goed testament laten opstellen met een opvullegaat en WLZ-clausule. Hiermee kun je je eigen bijdrage zorg verlagen.

 

De WLZ clausule in een testament; wat is dit?

De WLZ clausule houdt in dat het voor de kinderen mogelijk wordt om de erfenis op te eisen wanneer de langstlevende ouder wordt opgenomen in een zorginstelling. Hiermee wordt voorkomen dat de erfenis van de kinderen op gaat aan de eigen bijdrage voor de zorgkosten. Als er geen WLZ clausule in het testament is opgenomen, dan is het voor de kinderen niet mogelijk om de erfenis op te eisen.

Een WLZ clausule heeft geen nut als er een tweetrapstestament is opgesteld. In dat geval zijn de kinderen bij het eerste overlijden onterfd. Een opvullegaat kan in dit soort situaties wel interessant zijn. Een opvullegaat zorgt ervoor dat de langstlevende kan beslissen over de grootte van de erfenis delen van de kinderen. Als de langstlevende een spoedige opname verwacht in een zorginstelling, dan kan het verstandig zijn om hier rekening mee te houden. Wil je meer informatie over de WLZ? Kijk dan op de website van het CAK.

 

Thuisnotaris.nl: Persoonlijke begeleiding en het meest uitgebreide testament

Thuisnotaris.nl is de online notaris die testamenten aanbiedt tegen een vaste lage prijs. Thuisnotaris biedt maatwerk, zodat je altijd de WLZ clausule of opvullegaat in je testament hebt opgenomen. Uiteraard afhankelijk van je persoonlijke situatie.

 

Online testament eenvoudig opstellen?

Via Thuisnotaris kunnen er, ten opzichte van andere online dienstverleners, aanmerkelijk meer bijzondere situaties goed geregeld worden (bijv. samengestelde gezinnen, kinderen met een beperking). Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op via de live chat of via de email.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest