Wat is het verschil tussen een tweetrapstestament en een opvullegaat?

  • 25 april 2023
  • Testament

Een tweetrapstestament wordt ook wel eens een Radar-testament genoemd. Het is een soort testament dat gebruikt wordt om de heffing van de erfbelasting over de erfenis uit te stellen tot beide partners overleden zijn. Zo kan voorkomen worden dat de langstlevende partner erfbelasting moet betalen. Je zou dus kunnen zeggen dat een tweetrapstestament een langstlevende testament is. Dit soort testamenten worden alleen opgesteld als er kinderen in het spel zijn.

Het opvullegaat is een variant op het tweetrapstestament. Het biedt de langstlevende partner de mogelijkheid om de erfdelen van de kinderen na het overlijden van de eerste ouder aan te passen. De erfenis van de kinderen komt dan niet uit boven de vrijstelling van de erfbelasting (in 2023 is dit € 22.918,- per kind)

Wat is het verschil?

In een tweetrapstestament neem je beslissingen over de verdeling van de erfenis tussen jouw partner en je kinderen. Neem je een opvullegaat op in je testament, dan beslist de langstlevende partner over de verdeling van de erfenis. Dit geeft extra flexibiliteit als het gaat om de toekomstige erfbelasting en de vrijstellingen.

De langstlevende partner wordt in een tweetrapstestament benoemd tot erfgenaam. De kinderen worden in dit geval onterfd (ter zake van het eerste overlijden). Dit betekent dat de kinderen op dat moment nog geen erfgenaam zijn. Dit zijn ze pas als de langstlevende sterft. Het grote voordeel van een constructie als de tweetrapsmaking en het opvullegaat is dat de grote vrijstelling voor de erfbelasting van de langstlevende partner (dit is € 723.526,- in 2023) optimaal wordt benut.

Is de waarde van de erfenis minder dan € 723.526,- dan hoeft er met zo’n soort testament geen erfbelasting worden betaald. De langstlevende kan de erfdelen aanpassen bij een testament met een opvullegaat, zodat de vrijstellingen van de kinderen ook meteen benut kunnen worden. Dit kan er in sommige situaties voor zorgen dat financiële problemen worden voorkomen. Wil je een tweetrapstestament met opvullegaat laten opstellen? Kies dan voor Thuisnotaris!

Testament opstellen bij Thuisnotaris

Een testament of een levenstestament stel je gemakkelijk op bij Thuisnotaris. Je kunt je gratis oriënteren en zelf ontdekken wat de mogelijkheden voor jou zijn. Andere partijen laten je direct betalen; wij vinden het belangrijk dat je eerst goed geïnformeerd bent voordat je besluit om een testament op te laten maken. Bij ons vind je geen kleine lettertjes en verborgen clausules.

Wil je een testament of een levenstestament laten vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een goedkoop levenstestament samenstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu onze website en stel jouw eigen testament samen! Het is heel verstandig om te kiezen voor een testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Wil je geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen de TestamentTest op je eigen website plaatsen? klik hier voor meer informatie

Doe de TestamentTest