Wat is het verschil tussen een schenking en gift?

  • 28 maart 2023
  • Testament

Wat is het verschil tussen een schenking en gift?

Er zijn verschillende manieren waarop je iemand geld kunt geven. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan geld lenen, een gift of een schenking. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een schenking en gift? De twee lijken veel op elkaar, het gaat daarnaast niet om een duidelijke afspraak, zoals een lening of erfenis. De overeenkomst is dat iemand geld geeft aan een ander persoon. Toch liggen er enkele verschillen tussen de twee. Die lees je in dit artikel.

Wat is een schenking?

In geval van een schenking gaat het altijd om een overeenkomst tussen twee partijen. De overeenkomst is dat de ontvanger van de schenking er niets voor terug hoeft te doen. Hij of zij hoeft het geld niet terug te betalen, daarnaast is er ook geen afspraak over het leveren van een dienst of product. Een schenking betekent dat de schenker armer wordt, maar er niets voor terug hoeft. Dit principe gaat al op bij lage bedragen, maar in de meeste gevallen gaan schenkingen om een hoger bedrag. In veel gevallen wordt de schenking ook schriftelijk op papier gezet.

Het verschil tussen een schenking en gift

Een schenking wordt altijd zonder tegenprestatie van de andere partij gegeven. Dat is het grote verschil met een gift. In geval van een gift kan er namelijk wel sprake zijn van een tegenprestatie. Je kunt bijvoorbeeld iemand iets verkopen dat eigenlijk €500,- waard is. Als jij het dan verkoopt voor €100,- dan doe je een gift, maar je verwacht er wel iets voor terug.
Een tegenprestatie is geen eis van een gift. Er is echter wel altijd sprake van een eenzijdig besluit en niet van een overeenkomst tussen twee partijen. De gever van een gift is nooit verplicht om iets af te staan zonder tegenprestatie.

Belasting over gift of schenking

Als je geld van iemand ontvangt, dan moet je daar belasting over betalen. Bij een gift hangt het van de tegenprestatie af hoeveel en wat voor belasting je betaalt. Een gift kan bijvoorbeeld ook arbeid zijn, in dat geval betaal je inkomstenbelasting.

Als je een schenking krijgt of geeft, dan wordt daar schenkbelasting over geheven. Er is echter vaak sprake van een vrijstelling. De hoogte hiervan is afhankelijk van de relatie tussen de gever en ontvanger. Daarnaast is het belangrijk waar het geld voor bedoeld is. Doe je als ouder een schenking aan één van je kinderen voor een studie of het kopen van een woning? Dan geldt een hogere vrijstelling.

De schenkbelasting tarieven hangen dus af van bepaalde factoren, daarom varieert het tussen 10% en 40%. De laagste tarieven gelden voor ouders en kinderen. Hoe verder de relaties uit elkaar staan, des te hoger wordt het tarief. Dat geldt echter niet voor goede doelen die ANBI erkend zijn, zij betalen geen belasting over schenkingen.

Schenktraditie zekerstellen door middel van een levenstestament

Veel mensen willen hun kinderen schenkingen doen in de vorm van geld. Het kan echter gebeuren dat je bijvoorbeeld door ziekte wilsonbekwaam wordt. Een rechter kan daardoor niet akkoord gaan met eventuele schenkingen. Het is daarom erg belangrijk om een levenstestament vast te leggen.

hier moet nog een bruggetje naar het testament komen. Want schenken en giften heeft niets mer testament te maken. Of je zegt. Dit kunt u regelen als u in leven bent. Wilt u het goed regelen wanneer u komt te overlijden, kies dan voor een passend en goed testament.

Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een het meest uitgebreide testament opstellen Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu onze website en stel jouw eigen testament samen! Het is heel verstandig om te kiezen voor een testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Wil je geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen de TestamentTest op je eigen website plaatsen? klik hier voor meer informatie

Doe de TestamentTest