Verklaring van erfrecht

Vraag snel en eenvoudig aan

Offerte aanvragen binnen één werkdag reactie
Gratis stappenplan Handleiding voor
afwikkeling nalatenschap
  • Binnen één werkdag reactie
  • Vanaf €375 per verklaring van erfecht
  • Door heel Nederland

Snel verder met de afwikkeling

Waarom een verklaring van erfrecht regelen?

Handel bankzaken af

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen vragen vaak om een verklaring van erfrecht. Hiermee bewijs je dat je bevoegd bent om namens de overleden persoon te handelen.

Treed op als eigenaar van huis, boot of grond

Je mag kunt alleen een huis, boot of grond verkopen als je in het kadaster bent ingeschreven als eigenaar. Hier is een verklaring van erfrecht voor nodig.

Duidelijkheid voor erfgenamen

In een verklaring van erfrecht staat onder andere wie de erfgenamen zijn en wie de executeur is. Dit geeft duidelijkheid voor iedereen die bij de nalatenschap is betrokken

Jouw verklaring van erfrecht

Eenvoudig online aanvragen Thuisnotaris

Een verklaring van erfrecht is een document van de notaris waarin staat:

  • wie de erfgenamen zijn;
  • wie er als executeur is aangewezen;
  • en wie bevoegd is om betalingen en andere handelen voor de afhandeling van de erfenis te doen.

Vaak heb je dit nodig om bankzaken te regelen namens een overleden persoon. Of om bijvoorbeeld een woning te verkopen.

Bij Thuisnotaris vraag je snel een verklaring van erfrecht aan. Vul het formulier in en ontvang snel een scherpe offerte!

Veel gestelde vragen over verklaring van erfrecht

De voordelen van Thuisnotaris

  • Snel een scherpe offerte voor je verklaring van erfrecht
  • Eenvoudig: vanuit je luie stoel
  • De scherpste prijzen voor notarisdiensten
  • Notarissen in heel Nederland

Eenvoudig vanuit huis

Zo gaat het in zijn werk

Stap 1

Vul je gegevens in en verstuur de aanvraag

Wij nemen de aanvraag direct in behandeling en bellen je binnen één werkdag op om de aanvraag nog even door te spreken en een prijs af te geven.

Stap 2

Notaris doet onderzoek

De notaris moet vervolgens onderzoek doen in verschillende registers. Doel is vaststellen wie de erfgenamen zijn en wat de overleden persoon in het testament heeft vastgelegd.

Stap 3

Erfgenamen aanvaarden of verwerpen erfenis

De notaris benadert alle erfgenamen met de vraag of zij de erfenis aanvaarden of verwerpen. Zijn er veel erfgenamen, zijn deze moeilijk te vinden, of reageren ze niet? Dan kan het lang duren voordat de notaris de verklaring van erfrecht af kan geven.

Bespaar fors ten opzichte van een lokale notaris

Regel jouw verklaring van erfrecht snel en voordelig.

Offerte aanvragen Binnen één werkdag een reactie

Dit zeggen onze klanten

Ervaringen met Thuisnotaris

Duidelijk, fijn om iemand even te spreken

Het beantwoorden van de vragen is goed te doen. Ik vond het telefonische gesprek heel fijn om te hebben. hierin werd alles rustig doorgesproken en konden ze mijn vragen beantwoorden.

Sybrand – Amsterdam

Uitstekend

Het digitale proces leidt je uitstekend door de testament problemen. Ook het telefonisch contact was adequaat en deskundig. In de afsluitende ronde kwamen de testamenten digitaal met een bijlage waarin zeer duidelijke uitleg van alle belangrijke punten werd gegeven. Ook de afronding was prima. Tot slot hebben wij de testamenten ondertekend bij notariskantoor Sterel in Amsterdam. Wij werden daar vriendelijk ontvangen en werden uitvoerig geïnformeerd door de heer Boerboom. Wij zijn zeer tevreden, het betrof 2 levens- en 2 gewone testamenten

Rier – Zaandam

Goed

Duidelijk, goed begeleidt en ter plekke ook nogmaals goed nagekeken, en gewijzigd zodat het testament precies zo is zoals wij het wilden. Notaris heeft het goed nagekeken en uitgelegd voor ons om fouten te voorkomen.

Cees – Bilthoven

vriendelijk, behulpzaam en vakkundig geholpen door Thuisnotaris

het hele proces van invullen vragen, gesprek met specialist, en opstellen akten liep uitstekend. Het gesprek werd door middel van een verslag teruggekoppeld, een opdrachtbevestiging gaf precies aan hoe wij de akten wilden hebben, en bij de documenten zit een duidelijke toelichting. De specialist was vriendelijk, behulpzaam en deskundig. Wij wilden achteraf nog wat veranderen, dat was geen probleem.

Steven – Lelystad

Strakke voorbereiding door goede uitleg en informatie

Online worden de begrippen goed uitgelegd. De ondersteuning telefonisch verloopt vlot. Documenten zijn online samengesteld en met 1 bezoek aan de notaris vastgelegd. Een zeer prettige manier van werken.

Bart – Veenendaal

Netjes,duidelijk en zorgvuldig

Uitgebreide uitleg telefonisch en online. Geduld met uitleggen van vragen. Helemaal goed, voor een goede prijs

KE Meulman – Voorburg

Vriendelijk en duidelijk

Na een beetje lastige start bij de Thuisnotaris, werd ik tijdens een eerste korte gesprek op het goede spoor gezet van testamenttool.nl. In de tool konnik makelijk mijn keuzes invullen. Na het invullen kreeg ik kon ik een telefonische controle afspraak regelen om de puntjes op de i te zetten. Dat was een duidelijk en prettig gesprek.

Wat verbeterd kan worden is het aantal onduidelijke mailtjes dat wordt verstuurd als je iets niet helemaal goed invult. Wees duidelijker dat je naar testamenttool.nl moet gaan om daar alles verder on te vullen.

Tanja – Alphen a/d Rijn

Goede akten voor een schappelijke prijs

Mijn echtgenote en ik hebben bij Thuisnotaris testamenten en levenstestamenten laten opstellen. Hiervoor ontvingen we vooraf uitgebreide informatie, waardoor het opstellen van die akten met telefonische hulp efficiënt verliep en tot goede resultaten leidde. De prijs/kwaliteitverhouding beoordelen we als zeer gunstig.

Flip – Pumerend

Zeer tevreden!

Samen met mijn ouders het testament via de website in elkaar “geklikt”. Duidelijke eenvoudige vragen met de juiste uitleg om ingewikkelde materie simpel te maken. Alles nog een keer doorgenomen met een adviseur om daarna te tekenen bij de notaris. Wij zijn zeer tevreden!

Erik – Amsterdam

Tevreden, vriendelijk, duidelijk

Zeer tevreden over het gehele proces om een testament te maken, bij vragen vriendelijk en duidelijk geholpen , en tegen een redelijk en in mijn ogen een nette prijs, helemaal top

Th van Kampen

Helder en duidelijke communicatie

In één woord GEWELDIG. Geen poespas. Helder en duidelijke communcatie. Alles wordt goed uitgelegd. Echt een aanrader!

Freddy – Emmen

Ik ben heel blij met de Thuisnotaris en het persoonlijke contact aan het eind!

Het was pittig om zelf mijn/ons testament en levenstestament op te stellen. Maar door stap voor stap de aanwijzingen op de site van de Thuisnotaris op te volgen kwam de zaak tot stand. Het invullen van de persoonsgegevens van alle betrokkenen zou m.i. gemakkelijker kunnen, nu moesten dezelfde gegevens meerdere keren worden ingevuld. Het was heel fijn om samen met een expert alles nog een keer door te spreken, zodat alle puntjes op de juiste i komen. Dit geeft rust.

Henny – Houten

Blij met de hulp

Super goede ervaring met Thuisnotaris. We twijfelden over wat we precies wilden en hebben toen een begeleidingsgesprek gehad. Hielp enorm!! Verrast over dat het allemaal zo soepel ging.

 

Marcel – Maassluis

Meer over samenlevingscontract

Veelgestelde vragen

Lees hier de antwoorden op veel gestelde vragen over verklaring van erfrecht.

Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan ook hier of ga naar onze kennisbank.

  • Waarom een verklaring van erfrecht?

    Als erfgenaam om executeur moet je na het overlijden zaken stopzetten, opzeggen of financiële handelingen uitvoeren. Vaak vragen partijen bewijs dat jij degene bent met wie zij zaken mogen doen.

    Bij eenvoudige administratieve handelingen is vaak een kopie van de overlijdensakte voldoende. Maar als het gaat om zaken met een groter financieel belang kan er om een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele gevraagd. De banken hebben in een richtlijn opgeschreven of en wanneer zij een verklaring vragen.

    Let op: dit is een richtlijn en banken kunnen hiervan afwijken. De bank heeft een verklaring van erfrecht nodig om zeker te weten aan wie zij moet betalen.

    Een verklaring van erfrecht is wel altijd nodig als er sprake is van een eigen woning. Het Kadaster vraagt om deze verklaring om de registratie van het eigendom te wijzigen. Een juiste vermelding van de eigendom is noodzakelijk om het onroerend goed te kunnen verkopen.

    Lees ook ons artikel over verklaring van erfecht

  • Wat is een verklaring van erfrecht?

    Een verklaring van erfrecht is een document van de notaris waarin staat wie de erfgenamen zijn. Als er een executeur is aangewezen wordt deze ook in de verklaring van erfrecht opgenomen. In de verklaring van erfrecht staat wie bevoegd is om betalingen en andere handelen voor de afhandeling van de erfenis te doen.

    Op basis van de verklaring kan bijvoorbeeld de bank de rekening van de overledene vrijgeven aan de erfgenamen. Ook voor overlijdenspensioenen is vaak zo’n verklaring nodig.

    Lees ook ons artikel over verklaring van erfecht

     

  • Wat kost een verklaring van erfrecht?

    De kosten van een bewijs van erfrecht variëren per notaris en zijn afhankelijk van de complexiteit van de nalatenschap.

    Over het algemeen kan je rekening houden met een bedrag tussen de 325 en 700 euro voor het opstellen van een verklaring van erfrecht. Dit lijkt misschien veel, maar het is belangrijk om te beseffen dat het opstellen van een verklaring van erfrecht een ingewikkeld proces kan zijn waarbij veel juridische en fiscale aspecten komen kijken.

    Daarnaast moet de notaris contact zoeken met alle erfgenamen. Hoe meer erfgenamen er zijn des te duurder het vaak wordt.

    Lees ook ons artikel over verklaring van erfecht

     

  • Hoe lang duurt het krijgen van de verklaring van erfrecht?

    Gemiddeld duurt het ongeveer twee tot zes weken voordat je de akte van erfrecht ontvangt. Dit kan langer duren als er bijvoorbeeld veel erfgenamen zijn. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het aanvragen van een akte van erfrecht.

    Het opstellen van de verklaring van erfrecht kan even duren omdat de notaris onderzoek moet doen. De notaris moet verschillende stappen uitvoeren:

    • Onderzoeken of er een testament is en wat de laatste versie is.
    • Inhoudelijk beoordelen van het testament.
    • Onderzoeken in de openbare registers of de overledene kinderen had en/of een partner.
    • Zijn er geen kinderen en/of partner, of is er al een kind eerder overleden? De notaris gaat nu op onderzoek naar andere erfgenamen.
    • Contact opnemen met de executeur om te vernemen of de executeur de benoeming wil aanvaarden.
    • Contact opnemen met de erfgenamen om te vernemen of zij hun erfenis aanvaarden.
    • Opstellen verklaring van erfrecht, controleren van alle gegevens en passeren van de akte.
    • Indien nodig schrijft de notaris de akte in bij het Kadaster.

    Lees ook ons artikel over verklaring van erfecht

     

     

Afwikkeling nalatenschappen

Regel alles voor de afwikkeling van een nalatenschap

Wij helpen je graag met al het geregel dat op je afkomt bij het afwikkelen van een nalatenschap.