Vakantiehuis in het buitenland

  • 13 juni 2022
  • Testament

Wij denken er aan om een zomerhuisje te gaan kopen in het buitenland. Heeft dit nog juridische gevolgen voor ons?

Het kopen van een huis in het buitenland heeft specifieke juridische en fiscale gevolgen. De regels in het buitenland wijken namelijk vaak af van die in Nederland.  Als je een huis koopt in het buitenland is het vooral van belang te weten wat de wet regelt voor het geval je overlijdt. Deze regels worden ‘erfrecht’ genoemd. Elk land heeft zijn eigen regels van internationaal (erf)recht. In het land van jouw nationaliteit en het land waar je vakantiehuis staat, kunnen verschillende regels gelden. Vaak kan bij het maken van een testament door middel van een zogenaamde rechtskeuze worden bepaald welk erfrecht van toepassing is op jouw erfenis. Als je al een testament in Nederland hebt, is het van belang te onderzoeken of dit testament ook in het buitenland geldig is. Daarbij kan meteen ook gekeken worden of het testament nog up to date is.

Naast het vaststellen van het geldende erfrecht moet je rekening houden met de erfbelasting. Als je bezittingen hebt in Nederland maar ook in een ander land, loop je het risico dat je erfgenamen over een gedeelte van je bezittingen tweemaal erfbelasting moeten betalen. Er is regelgeving waarmee in zo’n geval vermindering van erfbelasting kan worden bereikt, maar in sommige gevallen wordt toch een stukje dubbele erfbelasting betaald.

Bij het kopen van een huis in het buitenland moet je dus niet alleen rekening houden met het erfrecht, maar ook met de erfbelasting. Het is verstandig van tevoren te informeren wat de fiscale gevolgen zijn in geval van overlijden. Als je een huis koopt in het buitenland of al gekocht hebt is het van belang dat je de notaris daarover informeert. We zoeken dan samen met jou een juridische en fiscaal optimale oplossing voor je droomhuis in het buitenland. Het is ook een goede gelegenheid om je bestaande testament eens tegen het licht te houden.

In deze rubriek kunnen lezers (anoniem) vragen voorleggen aan notaris Mr. Bart Lever van Het Notarieel. Heb je ook een vraag? Stuur deze dan naar info@thuisnotaris.nl

 

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een Notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament nodig hebt. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie en mogelijkheden. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Vul hier je testament in