Belasting over vakantiehuis in het buitenland

  • 13 juni 2022
  • Testament

Belasting vakantiehuis buitenland; hoe zit dit?

Denken jullie er over na om een zomerhuisje te gaan kopen in het buitenland? Dan heeft dit bepaalde juridische gevolgen. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een huis in het buitenland belasting. Dit is slechts één van de juridische en fiscale gevolgen. Het is namelijk ook verstandig om het vakantiehuis in het testament te vermelden.

Huis in buitenland belasting en erfrecht

Het kopen van een huis in het buitenland heeft specifieke juridische en fiscale gevolgen. De regels in het buitenland wijken namelijk vaak af van die in Nederland. Als je een huis koopt in het buitenland is het vooral van belang te weten wat de wet regelt voor het geval je overlijdt. Deze regels worden ‘erfrecht’ genoemd. Elk land heeft zijn eigen regels van internationaal (erf)recht. In het land van jouw nationaliteit en het land waar je vakantiehuis staat, kunnen verschillende regels gelden. Vaak kan bij het maken van een testament door middel van een zogenaamde rechtskeuze worden bepaald welk erfrecht van toepassing is op jouw erfenis. Als je al een testament in Nederland hebt, is het van belang te onderzoeken of dit testament ook in het buitenland geldig is. Daarbij kan meteen ook gekeken worden of het testament nog up to date is en aansluit bij je huidige wensen. Wil je dit veranderen? Dan is het in veel gevallen goedkoper om een nieuw testament te regelen ipv een aanpassingen te doen.

Belasting vakantiehuis buitenland

Naast het vaststellen van het geldende erfrecht moet je rekening houden met de erfbelasting. Als je bezittingen hebt in Nederland, maar ook in een ander land, loop je het risico dat je erfgenamen over een gedeelte van je bezittingen tweemaal erfbelasting moeten betalen. Er is regelgeving waarmee in zo’n geval vermindering van erfbelasting kan worden bereikt, maar in sommige gevallen wordt toch een stukje dubbele erfbelasting betaald.

Bij het kopen van een huis in het buitenland moet je dus niet alleen rekening houden met het erfrecht, maar ook met de erfbelasting. Het is verstandig van tevoren te informeren wat de fiscale gevolgen zijn in geval van overlijden. Als je een huis koopt in het buitenland of al gekocht hebt, is het van belang dat je de notaris daarover informeert. We zoeken dan samen met jou een juridische en fiscaal optimale oplossing voor je droomhuis in het buitenland. Het is ook een goede gelegenheid om je bestaande testament eens tegen het licht te houden.

Doe de TestamentTest en ontvang een persoonlijk verslag

Het hangt van veel factoren af wat voor jou van belang kan zijn in een testament. Daarom kun je gratis de TestamentTest doen. Door het beantwoorden van een aantal specifieke vragen is in grote lijnen aan te geven wat voor jou persoonlijk van belang is om te regelen. Hiermee heb je snel een goed advies over jouw erfrechtelijke mogelijkheden. Doe de test en ontvang direct een gratis persoonlijk verslag via de e-mail. Wil je vervolgens in detail weten hoe je testament eruit komt te zien? Vul dan alle vragen in op Thuisnotaris.nl

Zelf een testament samenstellen bij Thuisnotaris

Gaan jullie een vakantiehuis in het buitenland kopen? Ook voor een huis in het buitenland zal belasting betaald moeten worden. Daarnaast zul je rekening moeten houden met erfrecht. Het is daarom belangrijk om je wensen vast te leggen in een testament.

Je kunt dit zelf eenvoudig regelen bij Thuisnotaris. Het testament kun je geheel naar eigen wens samenstellen. Wij bieden je drie pakketten aan: Een ontdek-pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest