Testament met stiefkind: Kunnen de stiefkinderen mij uit het huis zetten?

  • 13 juni 2022
  • Testament

Testament opstellen met stiefkinderen?

Ik ben getrouwd en mijn partner en ik hebben ieder eigen kinderen uit een eerdere relatie. We spreken in deze situatie over een samengesteld gezin. Het contact met zijn kinderen is helaas niet meer zo goed. Bij het overlijden van mijn partner wil ik niet uit huis gezet worden door zijn kinderen. Wat kan hieraan gedaan worden? Bestaat er bijvoorbeeld een testament met stiefkind? Of wat betekent de term “stiefkinderen gelijk stellen

Kunnen stiefkinderen mij uit huis zetten?

Een testament maken is niet verplicht, maar kan in een aantal gevallen wel heel verstandig zijn. Sinds 2003 is in de wet geregeld dat als een ouder (die gehuwd is of een geregistreerd partnerschap is aangegaan en geen testament heeft) overlijdt, de zogenaamde wettelijke verdeling geldt. Dit houdt kort gezegd in dat de echtgenoot en de eigen kinderen erven, maar dat de eigen kinderen hun erfdeel pas kunnen opeisen bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot en bij andere in de wet genoemde situaties. De echtgenoot verkrijgt hierbij het eigendom van de gehele erfenis en dus ook de woning. De kinderen van je partner kunnen je dus niet zomaar het huis uitzetten, aangezien je dat als echtgenote geheel in eigendom zal verkrijgen.

Waarom een testament met stiefkinderen laten maken?

Toch zijn er nog genoeg redenen waarom het maken van een testament met stiefkind wel aan te bevelen is. Bijvoorbeeld om je ex partner niet via de kinderen toch van je te laten erven. De volgende situatie kan zich nl voordoen: Als je overlijdt terwijl je kinderen ongehuwd zijn en/of geen kinderen hebben (en geen testament hebben), erven jouw kinderen van je. Stel dat kort daarna een van jouw kinderen overlijdt, dan heeft dat kind op grond van de wet als erfgenamen je andere kinderen en je ex (als vader van het kind). Via deze weg krijgt jouw ex dan toch nog een deel van je erfenis in handen. Om dit te voorkomen is het mogelijk om een zogenaamde tweetrapsmaking in je testament op te nemen. Hiermee kun je bepalen dat als een kind overlijdt, alles wat dat kind uit je erfenis over heeft, vererft naar de andere kinderen en dus niet naar je ex.

Een testament stiefkind laten maken bij Thuisnotaris

In het testament kun je nog veel meer regelingen opnemen. Bijvoorbeeld een regeling die ervoor zorgt dat aangetrouwde partners van je kinderen je erfenis niet in handen krijgen als je kinderen gaan scheiden. Met een goed testament kun je zelf regelen wie je erfenis krijgt en wie bevoegd is dit te beheren. Is er bij jou sprake van een samengesteld gezin, dan adviseren we altijd om dit goed te regelen via een testament en levenstestament. Ook deze ‘complexere’ situatie kun je eenvoudig zelf regelen bij Thuisnotaris.

Ben je geïnteresseerd in een testament met stiefkinderen? Je kunt het testament geheel naar eigen wens samenstellen. Wij bieden je drie pakketten aan: Een gratis ontdek pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen. Ook kun je ene persoonlijk testament verslag downloaden. Hierin staat je gehele testament uitgelegd en wat je wel en niet kunt regelen in een testament.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest