Blijft het latten of samenwonen?

  • 13 juni 2022
  • Testament

Samenwonen of een lat relatie? Regel je zaken goed!

Een testament opstellen of samenlevingscontract met je partner; is dat noodzakelijk als je gaat samenwonen? Sinds kort heb ik een leuke vriendin gevonden en we twijfelen of we gaan samenwonen of niet. Waar moeten we op letten? Zijn er kinderen uit een vorige relatie? Is er sprake van een eigen huis en hoe ziet jullie relatie er exact uit voor de wet?

Samenwonen of een lat-relatie; wat zijn de gevolgen?

Bij de zoektocht naar een relatie, zou je ook verder moeten kijken dan alleen je gevoelens. Het is niet erg om even nuchter naar de feiten te kijken, ook al ben je helemaal verliefd.  In een lat relatie blijven of toch besluiten samen te gaan wonen? Zo’n vraag heeft meer dan alleen romantische gevolgen. Sterker nog, die keuze heeft juridische en financiële impact. Maak hierover duidelijke afspraken, ook als het een lat relatie (lat staat voor living apart together).

Zo word je als je gaat samenwonen niet meer als alleenstaande gezien. Dit manier waarop heeft gevolgen voor je eventuele sociale voorzieningen en toeslagen. Ook vanuit het oogpunt van de erfbelasting zijn er gevolgen. Zo kun je voordeliger uit zijn als je samenwoont, als het gaat om de belasting die je betaalt over een erfenis. En zo zijn er nog veel meer zaken die je op een rijtje moet zetten, als je een weloverwogen beslissing wilt nemen.

Een samenlevingscontract is een gemakkelijke eerste stap, ook bij een lat relatie

Een samenlevingscontract is een juridisch document dat wordt opgesteld door ongehuwde partners die ervoor hebben gekozen om samen te wonen en hun leven met elkaar te delen. Hoewel veel mensen zich vaak richten op huwelijkscontracten, kan het opstellen van een samenlevingscontract een verstandige en belangrijke stap zijn voor stellen die niet willen trouwen, maar wel hun rechten en belangen willen beschermen. Het biedt een basis voor het regelen van verschillende aspecten van hun gezamenlijk leven, waaronder bezittingen, financiën, en verantwoordelijkheden. In een samenlevingsovereenkomst, ook wel samenlevingscontract genoemd, leg je vast welke spullen van jullie samen zijn en welke niet. Dit geldt ook voor schulden, zoals een studieschuld, of belangrijke bezittingen, zoals een sieraad van een dierbare. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan wanneer je uit elkaar gaat. Daarnaast kun je afspraken maken over de financiën. Wie betaalt bijvoorbeeld de energierekening of de boodschappen? Je kunt afstemmen wie wat betaalt, hoeveel en hoe dit wordt betaald, door middel van een gezamenlijke rekening, bijvoorbeeld. Wanneer je samen een huis koopt en ook allebei eigenaar bent van het huis, dan ben je meestal beiden aansprakelijk voor de hypotheekschuld. In een samenlevingscontract kun je vastleggen wie welk deel van de koopsom betaalt. Ook kun je aangeven hoe je de kosten voor de aflossing van de hypotheek verdeelt.

Gezamenlijk testament opstellen voor de lange termijn

De juridische en financiële kanten van een relatie zijn belangrijk, maar vaak zien we toch dat gevoel, romantiek of traditie, uiteindelijk de doorslag zullen geven. Maar regel het juridisch/ notarieel ook goed met elkaar.

In een testament kan je vastleggen wat er met je bezittingen gebeurt als jij er niet meer bent. Het moment dat je komt te overlijden, en dan met name wat er daarna gebeurt, is vaak iets waar je niet elke dag bij stilstaat. Toch is het belangrijk om je nalatenschap zo goed mogelijk te regelen voor je nabestaanden. Lees verder en ontdek wat jij kunt doen om het moment van jouw overlijden zo goed mogelijk te regelen voor degene die je achterlaat.

 

Vergeet het levenstestament niet

Wie maakt belangrijke beslissingen over jouw leven wanneer jij het niet meer kan? Waarom moet je een levenstestament opstellen en wat zijn de voordelen? Het is belangrijk om je te beseffen dat het leven zoals het nu is niet altijd zo zal blijven. In een levenstestament leg je belangrijke informatie en beslissingen omtrent financiën en medische en persoonlijke zaken vast. Waarom zou je kiezen voor een levenstestament, wat zijn de levenstestament kosten, wat is het verschil met een gewoon testament en hoe kun je zo’n testament over je leven opstellen? Hier vind je de uitleg op belangrijke vragen over het levenstestament.

 

Samenlevingscontract, testament of levenstestament opstellen met partner? Regel het met Thuisnotaris.nl

Wil je gaan samenwonen en een gezamenlijk een samenlevingscontract, testament of levenstestament opstellen? Dit kun je goed regelen bij Thuisnotaris. Je kunt het deze notariële akten geheel samenstellen naar eigen wens. Wij bieden je drie pakketten aan: Een ontdek-pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen. Het testament kun je vervolgens laten tekenen bij een notaris bij jou in de buurt, zodat het geheel rechtsgeldig is. Heb je vragen over onze diensten? Neem dan contact op door te mailen naar info@thuisnotaris.nl.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest