Blijft het latten of samenwonen?

  • 13 juni 2022
  • Testament

Samenwonen of aan het latten? Regel je zaken goed!

Een testament opstellen met je partner; is dat noodzakelijk als je gaat samenwonen? Sinds kort heb ik een leuke vriendin gevonden en we twijfelen of we gaan samenwonen of niet. Waar moeten we op letten?

Samenwonen of latten; wat zijn de gevolgen?

Bij de zoektocht naar een relatie, zou je ook verder moeten kijken dan alleen je gevoelens. Het is niet erg om even nuchter naar de feiten te kijken, ook al ben je helemaal verliefd. Zo krijg ik als notaris geregeld de vraag van koppels welke keuzes ze kunnen maken. Blijven latten of gaan samenwonen? Zo’n vraag heeft meer dan alleen romantische gevolgen. Sterker nog, die keuze heeft juridische en financiële impact.

Zo word je als je gaat samenwonen niet meer als alleenstaande gezien. Dit heeft gevolgen voor je eventuele sociale voorzieningen en toeslagen. Ook vanuit het oogpunt van de erfbelasting zijn er gevolgen. Zo kun je voordeliger uit zijn als je samenwoont, als het gaat om de belasting die je betaalt over een erfenis. En zo zijn er nog veel meer zaken die je op een rijtje moet zetten, als je een weloverwogen beslissing wilt nemen.

Gezamenlijk testament opstellen

Regelmatig bespreek ik met koppels hun wensen en welke vorm daar het beste bij past: een latrelatie of samenwonen. Soms komen we dan zelfs tot het advies om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dat is een officiële relatie via de gemeente, die partners de mogelijkheid biedt om apart te blijven wonen.

De juridische en financiële kanten van een relatie zijn belangrijk, maar vaak zie ik toch dat gevoel, romantiek of traditie, uiteindelijk de doorslag zullen geven. ‘Dat is mijn echtgenoot’ of ‘bij ons thuis’ klinkt nu eenmaal heel vertrouwd. Soms kiest men alleen daarom al voor een huwelijk of samenwoon-relatie. In andere gevallen wint het onafhankelijk willen blijven.

Kortom, iedereen maakt zijn eigen keuzes. En dat is maar goed ook. Maar wat een koppel ook besluit: ik ben blij dat ik als notaris een bijdrage kan leveren om het zo goed mogelijk te regelen. Want een juridisch goed geregelde relatie, daar heb je een leven lang plezier van!

Testament opstellen met partner bij Thuisnotaris

Wil je gaan samenwonen en een gezamenlijk testament opstellen? Dit kun je heel eenvoudig regelen bij Thuisnotaris. Je kunt het testament geheel samenstellen naar eigen wens. Wij bieden je drie pakketten aan: Een ontdek-pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen. Het testament kun je vervolgens laten tekenen bij een notaris bij jou in de buurt, zodat het geheel rechtsgeldig is. Heb je vragen over onze diensten? Neem dan contact op door te mailen naar info@thuisnotaris.nl.

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Wil je geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen de TestamentTest op je eigen website plaatsen? klik hier voor meer informatie

Doe de TestamentTest