Blijft het latten of samenwonen?

  • 13 juni 2022
  • Testament

Samenwonen of een lat relatie? Regel je zaken goed!

Een testament opstellen met je partner; is dat noodzakelijk als je gaat samenwonen? Sinds kort heb ik een leuke vriendin gevonden en we twijfelen of we gaan samenwonen of niet. Waar moeten we op letten?

Samenwonen of een lat-relatie; wat zijn de gevolgen?

Bij de zoektocht naar een relatie, zou je ook verder moeten kijken dan alleen je gevoelens. Het is niet erg om even nuchter naar de feiten te kijken, ook al ben je helemaal verliefd. Zo krijg ik als notaris geregeld de vraag van koppels welke keuzes ze kunnen maken. In een lat relatie blijven of gaan samenwonen? Zo’n vraag heeft meer dan alleen romantische gevolgen. Sterker nog, die keuze heeft juridische en financiële impact. Maak hierover duidelijke afspraken.

Zo word je als je gaat samenwonen niet meer als alleenstaande gezien. Dit heeft gevolgen voor je eventuele sociale voorzieningen en toeslagen. Ook vanuit het oogpunt van de erfbelasting zijn er gevolgen. Zo kun je voordeliger uit zijn als je samenwoont, als het gaat om de belasting die je betaalt over een erfenis. En zo zijn er nog veel meer zaken die je op een rijtje moet zetten, als je een weloverwogen beslissing wilt nemen.

Gezamenlijk testament opstellen voor de lange termijn

Regelmatig bespreek ik met koppels hun wensen en welke vorm daar het beste bij past: een latrelatie of samenwonen. Soms komen we dan zelfs tot het advies om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dat is een officiële relatie via de gemeente, die partners de mogelijkheid biedt om apart te blijven wonen.

De juridische en financiële kanten van een relatie zijn belangrijk, maar vaak zie ik toch dat gevoel, romantiek of traditie, uiteindelijk de doorslag zullen geven. ‘Dat is mijn echtgenoot’ of ‘bij ons thuis’ klinkt nu eenmaal heel vertrouwd. Soms kiest men alleen daarom al voor een huwelijk of samenwoon-relatie. In andere gevallen wint het onafhankelijk willen blijven. Of anders gezegd de automanie van het alleen wonen.

Kortom, iedereen maakt zijn eigen keuzes. En dat is maar goed ook. Maar wat een koppel ook besluit: ik ben blij dat ik als notaris een bijdrage kan leveren om het zo goed mogelijk te regelen. Want een juridisch goed geregelde relatie, daar heb je een leven lang plezier van!

Doe de TestamentTest en ontvang een persoonlijk verslag

Het hangt van veel factoren af wat voor jou van belang kan zijn in een testament. Daarom kun je gratis de TestamentTest doen. Door het beantwoorden van een aantal specifieke vragen is in grote lijnen aan te geven wat voor jou persoonlijk van belang is om te regelen. Hiermee heb je snel een goed advies over jouw erfrechtelijke mogelijkheden. Doe de test en ontvang direct een gratis persoonlijk verslag via de e-mail.

Vergeet je samenlevingscontract niet

Wanneer je gaat samenwonen hebben jij en je partner één woonadres en hoogstwaarschijnlijk één (gezamenlijke) bankrekening. Toch heeft de wet niets geregeld voor samenwoners. Dit kan in sommige gevallen leiden tot nare situaties. Je kunt dit voorkomen door samen afspraken te maken en deze vast te leggen in een samenlevingsovereenkomst. Leg je niets vast als je gaat samenwonen, dan gelden er geen rechten en plichten naar elkaar. Wat van jouw is, blijft van jouw en andersom. Maar wat gebeurt er met je gezamenlijke spullen wanneer je bijvoorbeeld uit elkaar gaat of als één van beiden overlijdt? Zonder samenlevingsovereenkomst ben je niet voor alle belastingen fiscale partners, waardoor je bij een overlijden meer erfbelasting betaalt. Ook wanneer je aanspraak wilt maken op een partnerpensioen, zal je pensioenfonds vragen om een officieel bewijs van uw relatie. Bezoek nu het online samenlevingscontract van Thuisnotaris en stel jullie eigen samenlevingscontract samen! Het is heel verstandig daarnaast om ook te kiezen voor een Testament en een levenstestament.

Testament opstellen met partner bij Thuisnotaris.nl

Wil je gaan samenwonen en een gezamenlijk testament opstellen? Dit kun je heel eenvoudig regelen bij Thuisnotaris. Je kunt het testament geheel samenstellen naar eigen wens. Wij bieden je drie pakketten aan: Een ontdek-pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen. Het testament kun je vervolgens laten tekenen bij een notaris bij jou in de buurt, zodat het geheel rechtsgeldig is. Heb je vragen over onze diensten? Neem dan contact op door te mailen naar info@thuisnotaris.nl.

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €245

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €245
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest