Welke soorten testamenten bestaan er allemaal?

 • 25 april 2023
 • Testament

Welke soorten testamenten bestaan er allemaal?

Wil je een testament laten opstellen? Dan zul je al snel merken dat er verschillende soorten testamenten bestaan. Een testament laten opstellen is heel persoonlijk en de inhoud is afhankelijk van de jouw situatie en jouw wensen. In dit blog bespreken we de meest voorkomende testament soorten.

 

Verschillende soorten testamenten

Hieronder zetten we verschillende type testament voor je onder elkaar. Een testament maak je altijd rechtsgeldig bij een notaris, door het ondertekenen van de akte. Het aanvragen en opstellen van een testament gebeurt tegenwoordig veelal online.

 

 • Langstlevende testament

  Wil je jouw partner goed verzorgd achterlaten na jouw overlijden? Wil je dat de kinderen geen aanspraak kunnen maken op de erfenis totdat ook jouw partner is overleden? Kies dan voor een langstlevende testament. Het is voor de kinderen dan niet mogelijk om hun erfdeel op te eisen zolang jouw partner nog in leven is.

   

 • Tweetrapstestament of opvullegaat

  Met een tweetrapstestament of opvullegaat wordt een testament bedoeld waarmee de heffing van de erfbelasting wordt uitgesteld (geheel of gedeeltelijk) tot na het overlijden van de langstlevende. Wanneer de eerst stervende partner overlijdt hoeft er veelal geen erfbelasting betaald te worden.

   

 • Echtscheidingstestament

  In een echtscheidingstestament worden specifieke regels opgenomen om ervoor te zorgen dat de ex partner op geen enkele manier aanspraak kan maken op de erfenis. De kinderen worden in dit testament tot de enige erfgenamen benoemd. Het is voor de ex partner dan ook niet mogelijk om een deel van de erfenis via de kinderen op te eisen. Als je dit niet laat vastleggen in een testament, dan kan het mogelijk zijn dat je ex partner in sommige situaties een deel van de erfenis in handen krijgt of hier zeggenschap over krijgt.

   

 • Flexibel/ keuze testament

  Een keuzetestament is een testament waarin nog keuzes gemaakt mogen worden na overlijden. Een keuzetestament wordt meestal gemaakt over en weer. De testamenten van Thuisnotaris zijn de meest uitgebreide testamenten die er zijn. Ook geschikt voor complexe situaties. Partners hoeven bijvoorbeeld geen gelijkluidende testamenten te maken.

   

Dit zegt De Consumentenbond over online notarissen

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

“Zelf aan de slag met je testament. In het rijtje van digitale diensten is het opstellen van een testament niet meer weg te denken”.  Dit schreef de Consumentenbond over Thuisnotaris. Thuisnotaris.nl heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor- en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige online partij met een 30 minuten controle gesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden (ook voor bijzondere klantsituaties). Met Thuisnotaris ben je het goedkoopste uit voor het opstellen van een testament.

Voor- en nadelen op een rij Thuisnotaris.nl

+ Overzichtelijke website met 30 minuten gesprek en chatfunctie
+ Geschikt voor bijzondere situaties, zoals samengesteld gezin of kind met beperking
+ Mogelijkheid om iemand te onterven
+ Veel mogelijkheden voor legaten, executeur en bewindvoering
+ Veel standaardclausules, zoals echtscheidingsclausule en rampenclausule
+ Maatwerk zonder meerprijs mogelijk
+ Nadelen: geen

Testament opstellen bij Thuisnotaris

Thuisnotaris werkt op een innovatieve en efficiënte manier. Wij bieden de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met jouw testament. Zo ben jij grotendeels de samensteller van het document. Nadat jij de stappen hebt doorlopen staat er een testament dat voldoet aan jouw wensen. Je kunt vervolgens je persoonlijk testament verslag downloaden. Regel het direct, door je aanvraag in te sturen. Wij controleren vervolgens de rechtsgeldigheid van jouw keuzes en kunnen (indien nodig) advies geven. Wanneer wij beide tevreden zijn over het testament, sturen we het naar een notaris bij jou in de buurt. Daar teken je het testament. Efficiënter en voordeliger kan niet.

Een testament of een levenstestament stel je dus gemakkelijk op bij Thuisnotaris. Je kunt je gratis oriënteren en zelf ontdekken wat de mogelijkheden voor jou zijn. Andere partijen laten je direct betalen; wij vinden het belangrijk dat je eerst goed geïnformeerd bent voordat je besluit om een testament op te laten maken. Bij ons vind je geen kleine lettertjes en verborgen clausules. En je persoonlijk testament verslag is ook helemaal gratis! Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op via de live chat of via de email.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest