Ben ik aansprakelijk voor schulden in een erfenis?

  • 13 juni 2022
  • Testament

Schulden erven na overlijden, kan dat?

Ik ben erfgenaam in een erfenis waarin veel schulden blijken te zitten. Dit hadden we niet verwacht en zijn hierdoor behoorlijk geschrokken. Wat moet ik doen? Kan ik schulden erven na overlijden?

Wie betaalt schulden ouders?

Blijkt uit de erfenis dat je ouders schulden hadden? Wie betaalt dan de schulden van je ouders? Ben je hier zelf verantwoordelijk voor? Als erfgenaam ben je niet verplicht om een erfenis met schulden te aanvaarden. Je hoeft een erfenis niet te aanvaarden als de overledene bijvoorbeeld veel schulden heeft of als je om andere redenen geen erfgenaam wilt zijn. Als erfgenaam heb je in principe drie keuzes: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden en verwerpen.

Zuiver aanvaarden erfenis

Als je een erfenis zuiver aanvaardt, ben je met je eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden uit de erfenis. Dit betekent dat, als er in de erfenis meer schulden dan bezittingen zijn, het tekort uit je eigen portemonnee moet betalen.

Beneficiair aanvaarden erfenis

Als je een erfenis beneficiair aanvaardt, hoef je als erfgenaam niet met je eigen geld de schulden uit de erfenis te betalen. Er wordt dan een optelsom gemaakt van de bezittingen en schulden. Zijn er meer schulden dan geld, dan moeten de schuldeisers samen het geld delen dat er is. Is er meer geld dan schulden, dan krijgen de erfgenamen wat overblijft na het betalen van de schulden. De erfenis moet bij beneficiaire aanvaarding volgens de formele regels uit de wet met betrokkenheid van de rechter worden afgewikkeld. Dit wordt ‘vereffening’ genoemd.

Verwerpen erfenis

Als je niets uit de erfenis wilt hebben, kun je de erfenis verwerpen. In dat geval doe je definitief afstand van al je aanspraken op de erfenis en heb je bijvoorbeeld ook geen recht meer op spullen van emotionele waarde, zoals een fotoalbum of een bepaald kledingstuk. Verder ben je ook niet aansprakelijk voor de schulden van de overledene. Houd er rekening mee dat in sommige gevallen je kinderen in jouw plaats de erfenis krijgen.

Erfenis schulden achteraf beneficiair aanvaarden

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, kun je hier in principe niet meer op terugkomen. Het is daarom belangrijk om eerst te onderzoeken of de overledene schulden heeft voordat je een erfenis aanvaardt.

De erfwet kent één ontsnapping. Je kunt als erfgenaam de rechter vragen of je de erfenis alsnog beneficiair mag aanvaarden als de overledene schulden had die niet uit zijn administratie blijken, zodat je deze schulden niet uit eigen zak hoeven te betalen. Deze schulden worden ‘onverwachte schulden’ genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een schuld bij een online account, zoals een PayPal-rekening die je niet in de administratie van de overledene kunt terugvinden.

Erfenis met schulden en hulp nodig?

Heb je een erfenis met schulden en heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder. Wij bieden ondersteuning bij het regelen van een nalatenschap. Je moet van alles regelen en er komt veel op je af als iemand overlijdt. Ook de nalatenschap (erfenis) moet worden geregeld. Dit is een formele en complexe aangelegenheid, waar de regels en keuzes van het erfrecht gelden. Wist je bijvoorbeeld dat je bij de aangifte erfbelasting allerlei keuzes kunt maken waarmee je kunt sturen hoeveel erfbelasting er betaald moet worden Wij vertellen je graag wat er allemaal bij komt kijken en helpen je graag verder. Plan hier een gratis gesprek in.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest