Samengesteld gezin? Regel het goed!

  • 12 juni 2022
  • Testament

Samengesteld gezin en erfenis? Regel jouw zaken goed!

Veel gezinnen bestaan uit partners met eigen kinderen uit een eerdere relatie. Als deze partners en kinderen samenwonen dan vormen zij een samengesteld gezin. Het is dan zeer belangrijk om jouw zaken goed vast te stellen. Zo is bij een samengesteld gezin de erfenis bijvoorbeeld belangrijk om vast te leggen in een testament.

Samengesteld gezin erfenis

Als je een relatie krijgt met iemand die, net zoals jij, ook kinderen heeft, dan krijg je er ineens nieuwe gezinsleden bij. Dat is best wel even wennen voor je nieuwe gezin, dat vaak ‘samengesteld gezin’ wordt genoemd. Bovendien is er veel te regelen. Er is namelijk niet alleen een nieuw gezin in je leven, maar er zijn vaak ook nieuwe ex-partners; die van jouw partner en/of die van jezelf. Het is dus belangrijk om structuur in de nieuwe verhoudingen aan te brengen. Daarnaast zul je moeten nadenken over wat er moet gebeuren als jij of je partner overlijdt.

Samenlevingscontract en testament samengesteld gezin

In een samenlevingscontract kun je goede afspraken maken over hoe de financiële zaken in je nieuwe relatie lopen. Bijvoorbeeld over wie welke kosten betaalt, wie eigenaar is van welke spullen en wat er bij een scheiding moet gebeuren. Ook kun je in een samenlevingscontract enkele zaken regelen voor als een van jullie beiden is overleden. Bijvoorbeeld de begunstiging van het partnerpensioen en het eigenaar worden van de gezamenlijke spullen.

Heb je een samengesteld gezin, dan ben je er daarmee nog niet, want er is zoveel meer. Zo zijn er kinderen van verschillende ouders die in één huis komen te wonen. Kinderen die een eigen leefschema hebben en een andere opvoeding zijn gewend. Hoe kun je dat stroomlijnen? Dit kun je samen vastleggen in een contract, ook wel gezinscontract genoemd. Hierin leg je afspraken vast voor je hele familie, zowel praktische als financiële. Bij dat alles respecteer je zo veel mogelijk de afspraken die er al waren in de twee oorspronkelijke gezinnen.

Samengesteld gezin testament vastleggen

Als je bezig bent om je familie goed te regelen, mag een goed testament voor een samengesteld gezin niet ontbreken. Hiermee regel je immers wie jouw erfenis krijgt, maar je kunt ook andere zaken regelen. Een belangrijke vraag als je kinderen nog jong zijn: Welke rol gaat je ex spelen als jij er niet meer bent?

Wil je een samengesteld gezin testament vastleggen? Je kunt dit zelf eenvoudig regelen bij Thuisnotaris. In tegenstelling tot andere online aanbieders kan het bij Thuisnotaris voor de vaste lage prijs en uitstekende dienstverlening. Het testament kun je bij ons geheel naar eigen wens samenstellen. Wij bieden je drie pakketten aan: Een gratis ontdek pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen.

Heb je vragen over onze diensten? Neem dan contact op door te mailen naar info@thuisnotaris.nl.

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest