Samengesteld gezin? Regel het goed!

  • 12 juni 2022
  • Testament

Samengesteld gezin en erfenis? Regel jouw zaken goed!

Veel gezinnen bestaan uit partners met eigen kinderen uit een eerdere relatie. Als deze partners en kinderen samenwonen dan vormen zij een samengesteld gezin. Het is dan zeer belangrijk om jouw zaken goed vast te stellen. Zo is bij een samengesteld gezin de erfenis bijvoorbeeld belangrijk om vast te leggen in een testament.

Samengesteld gezin erfenis

Als je een relatie krijgt met iemand die, net zoals jij, ook kinderen heeft, dan krijg je er ineens nieuwe gezinsleden bij. Dat is best wel even wennen voor je nieuwe gezin, dat vaak ‘samengesteld gezin’ wordt genoemd. Bovendien is er veel te regelen. Er is namelijk niet alleen een nieuw gezin in je leven, maar er zijn vaak ook nieuwe ex-partners; die van jouw partner en/of die van jezelf. Het is dus belangrijk om structuur in de nieuwe verhoudingen aan te brengen. Daarnaast zul je moeten nadenken over wat er moet gebeuren als jij of je partner overlijdt.

Samenlevingscontract samengesteld gezin

In een samenlevingscontract kun je goede afspraken maken over hoe de financiële zaken in je nieuwe relatie lopen. Bijvoorbeeld over wie welke kosten betaalt, wie eigenaar is van welke spullen en wat er bij een scheiding moet gebeuren. Ook kun je in een samenlevingscontract enkele zaken regelen voor als een van jullie beiden is overleden. Bijvoorbeeld de begunstiging van het partnerpensioen en het eigenaar worden van de gezamenlijke spullen.

 

Samengesteld gezin testament vastleggen

Als je bezig bent om het voor je familie goed te regelen, mag een goed testament voor een samengesteld gezin niet ontbreken. Hiermee regel je immers wie jouw erfenis krijgt, maar je kunt ook andere zaken regelen. Een belangrijke vraag als je kinderen nog jong zijn: Welke rol gaat je ex spelen als jij er niet meer bent? Lees hier alles over waarom het voor jou in een samengesteld gezin extra belangrijk is om een testament op te stellen.

 

Waarom als samengesteld gezin ook een levenstestament vastleggen?

Het is niet het leukste onderwerp om over na te denken, maar het is verstandig om een levenstestament te maken op basis van je wensen die je hebt in jouw levensfase. Bijvoorbeeld als er sprake is van een samengesteld gezin, kan het heel handig zijn om te bepalen wie voor jou keuzes mag maken, als je dat zelf niet meer kan. Leg je het te laat vast, bijv. door een ernstig ongeluk, dan kunnen de afspraken nietig worden verklaard of je kan je partner geen grote beslissingen nemen zonder langs de kantonrechter te gaan. Een levenstestament is dus voor iedereen geschikt om te maken. Het is een belangrijke manier om je wensen kenbaar te maken over jouw voorkeuren. Regel het daarom in goede gezondheid en in goede afstemming, dit voorkomt overhaaste beslissingen en paniek.

 

Thuisnotaris ook voor samengestelde gezinnen

Thuisnotaris is de enige online notaris waar je ook met je samengestelde gezin terecht kunt voor een testament. Zoals je hebt gelezen kan een testament voor een samengesteld gezin best complex worden. Het is belangrijk dat de juiste keuzes worden gemaakt die pasen bij  jouw situatie. Daarom kan je alleen een testament bij ons maken door middel van een begeleidingsgesprek. De adviseur loopt dan samen met jou door je situatie heen en zorgt voor een maatwerk oplossing. De kosten van deze begeleiding bedragen eenmalig €99. Plan hier direct je gesprek.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest