Koude kant onterven

  • 25 april 2023
  • Testament

Inleiding

Bij overlijden gaat de erfenis naar de erfgenamen. Een erfenis bestaat niet alleen uit alle bezittingen van de overledene, maar ook uit de schulden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het vermogen van de overledene, de overwaarde van de woning of kostbare voorwerpen. De erfenis wordt verdeeld over de wettelijke erfgenamen.

Het is echter mogelijk om wettelijke erfgenamen te onterven. Er kan dan geen aanspraak worden gemaakt op de erfenis. Je kunt iemand onterven door een testament te laten opstellen, waarin je aangeeft wie jouw bezittingen erft en wie ze niet erft. Er is ook een mogelijkheid om de koude kant te onterven, ook wel uitsluiten. Maar wat houdt onterven precies in en hoe kun je de koude kant onterven? In dit blog vertellen we je er meer over.

 

Wat betekent onterven precies?

Als je iemand onterft, dan geef je in een testament aan dat een wettelijke erfgenaam niet mag erven. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het onterven van je kind. Deze persoon heeft dan nog wel recht op de legitieme portie van de erfenis, wat altijd een geldbedrag is. Het is voor de onterfde niet langer mogelijk om bijvoorbeeld de woning of andere materiële zaken op te eisen.

 

De koude kant onterven

Het is ook mogelijk om de koude kant te onterven. Op grond van de wet zijn alleen jouw eigen kinderen erfgenamen, niet hun aangetrouwde partners. Het is dus niet perse noodzakelijk om de koude kant te onterven. Toch kunnen er situaties zijn waarin uw schoondochter of schoonzoon recht heeft op een deel van de erfenis.

Dit is bijvoorbeeld het geval als jouw kind in gemeenschap van goederen getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft. Jouw erfenis valt dan in die gemeenschap van goederen, waardoor de partner van je zoon of dochter recht heeft op de helft van de erfenis.

Wil je dit liever niet, dan kun je een testament laten opmaken waar een uitsluitingsclausule in opgenomen is. Zo komt de erfenis alleen bij je kind terecht en niet bij de partner van je kind.

 

Testament opstellen bij Thuisnotaris

Een testament of een levenstestament stel je gemakkelijk op bij Thuisnotaris. Je kunt je gratis oriënteren en zelf ontdekken wat de mogelijkheden voor jou zijn. Andere partijen laten je direct betalen; wij vinden het belangrijk dat je eerst goed geïnformeerd bent voordat je besluit om een testament op te laten maken. Bij ons vind je geen kleine lettertjes en verborgen clausules.

Wil je een testament of een levenstestament laten vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een testament samenstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu onze website en stel jouw eigen testament samen! Het is heel verstandig om te kiezen voor een testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Wil je geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen de TestamentTest op je eigen website plaatsen? klik hier voor meer informatie

Doe de TestamentTest