Wat kan ik regelen voor mijn kleinkinderen in een testament?

  • 13 juni 2022
  • Testament

Kan ik in een testament mijn kleinkinderen iets nalaten?

Graag zou ik ook wat willen nalaten aan mijn kleinkinderen. Welke mogelijkheden zijn hiervoor? Kan ik in een testament mijn kleinkinderen vermelden?

Een testament met kleinkinderen

De laatste jaren zien we steeds vaker dat kleinkinderen in het testament worden opgenomen. Deze ontwikkeling is al enige tijd aan de gang. Bij een erfenis wordt een kleinkind zonder testament niets nagelaten. Sinds 2010 is het echter stukken gunstiger om je kleinkind ook een bedrag na te laten. Via het kleinkindlegaat wordt dit geregeld in het testament. In de praktijk zien we nu terug dat er ook flink gebruik gemaakt wordt van deze vrijstelling voor de erfbelasting.

De bevoordeling van een testament met kleinkinderen hangt af van hetgeen de ouders van deze kleinkinderen krijgen: die kinderen krijgen daardoor dus wat minder uit de erfenis van hun ouder. Hierdoor ondervinden kinderloze kinderen geen last van de meedelende kleinkinderen van de andere kinderen.

Waarom de kleinkinderen vermelden in het testament?

Grootouders vinden het ook vaak leuk en belangrijk om wat geld na te laten aan hun kleinkinderen. Bovendien kunnen kleinkinderen het vaak beter gebruiken dan de kinderen van opa en oma. Vaak zien we dat de belangrijkste reden echter het besparen van erfbelasting is. Het is bijna altijd fiscaal gunstig om naast de kinderen ook de kleinkinderen te laten erven. Een kleinkind kan van een grootouder ruim €20.000 erven zonder dat daar belasting over moet worden betaald. In de praktijk krijgen de kleinkinderen dan een geldbedrag (legaat) in het testament toegekend. Ook is schenken aan een kleinkind een goede optie.

Het komt ook wel voor dat de kleinkinderen niet ten laste van de kinderen meedelen, maar zelfs helemaal in de plaats van de kinderen erven. De belangrijkste reden daarvoor is de slechte band met de kinderen die daardoor weleens worden onterfd. Ook financiële problemen bij de ouders zorgen ervoor dat opa’s en oma’s voor de kleinkinderen kiezen in hun testament in plaats van de kinderen. Vaak vrezen mensen die een testament maken dat hun erfenis in een bodemloze put van schulden valt. De erfwet biedt gelukkig veel oplossingen en testamenten maken we steeds vaker op maat, omdat het persoonlijke leven steeds ingewikkelder wordt.

 

Zelf een testament maken bij Thuisnotaris.nl

Bij een standaard erfenis zal een kleinkind zonder testament niets nagelaten worden. Wil jij dat jouw kleinkinderen meedelen in de erfenis? Wil je daarom een testament met kleinkinderen opstellen? Je kunt dit zelf eenvoudig regelen bij Thuisnotaris. Bij ons kun je het testament geheel naar eigen wens samenstellen en zonder extra kosten voor bijv. een extra clausule. Wij bieden je drie pakketten aan: Een ontdek-pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen. Heb je vragen over onze diensten? Neem dan contact op door te mailen naar info@thuisnotaris.nl.

 

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest