Wat kan ik regelen voor mijn kleinkinderen in een testament?

  • 13 juni 2022
  • Testament

Kan ik in een testament mijn kleinkinderen iets nalaten?

Graag zou ik ook wat willen nalaten aan mijn kleinkinderen. Welke mogelijkheden zijn hiervoor? Kan ik in een testament mijn kleinkinderen vermelden?

Een testament met kleinkinderen

De laatste jaren zien we steeds vaker dat kleinkinderen in het testament worden opgenomen. Deze ontwikkeling is al enige tijd aan de gang. Bij een erfenis wordt een kleinkind zonder testament niets nagelaten. Sinds 2010 is het echter stukken gunstiger om je kleinkind ook een bedrag na te laten. In de praktijk zien we nu terug dat er ook flink gebruik gemaakt wordt van deze vrijstelling voor de erfbelasting.

De bevoordeling van een testament met kleinkinderen hangt af van hetgeen de ouders van deze kleinkinderen krijgen: die kinderen krijgen daardoor dus wat minder uit de erfenis van hun ouder. Hierdoor ondervinden kinderloze kinderen geen last van de meedelende kleinkinderen van de andere kinderen.

Waarom de kleinkinderen vermelden in het testament?

Grootouders vinden het ook vaak leuk om wat geld na te laten aan hun kleinkinderen. Bovendien kunnen kleinkinderen het vaak beter gebruiken dan de kinderen van opa en oma. De belangrijkste reden is echter het besparen van erfbelasting. Het is bijna altijd fiscaal gunstig om naast de kinderen ook de kleinkinderen te laten erven. Een kleinkind kan van een grootouder ruim €20.000 erven zonder dat daar belasting over moet worden betaald. In de praktijk krijgen de kleinkinderen dan een geldbedrag (legaat) in het testament toegekend.

Het komt ook wel voor dat de kleinkinderen niet ten laste van de kinderen meedelen, maar zelfs helemaal in de plaats van de kinderen erven. De belangrijkste reden daarvoor is de slechte band met de kinderen die daardoor weleens worden onterfd. Ook financiële problemen bij de ouders zorgen ervoor dat opa’s en oma’s voor de kleinkinderen kiezen in hun testament in plaats van de kinderen. Vaak vrezen mensen die een testament maken dat hun erfenis in een bodemloze put van schulden valt. De erfwet biedt gelukkig veel oplossingen en testamenten maken we steeds vaker op maat, omdat het persoonlijke leven steeds ingewikkelder wordt.

Zelf een testament maken bij Thuisnotaris.nl

Bij een standaard erfenis zal een kleinkind zonder testament niets nagelaten worden. Wil jij dat jouw kleinkinderen meedelen in de erfenis? Wil je daarom een testament met kleinkinderen opstellen? Je kunt dit zelf eenvoudig regelen bij Thuisnotaris. Bij ons kun je het testament geheel naar eigen wens samenstellen. Wij bieden je drie pakketten aan: Een ontdek-pakket, een doe-het-zelf testament of een testament waarbij wij je helpen. Heb je vragen over onze diensten? Neem dan contact op door te mailen naar info@thuisnotaris.nl.

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Wil je geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen de TestamentTest op je eigen website plaatsen? klik hier voor meer informatie

Doe de TestamentTest