Wettelijke termijn afhandelen erfenis

  • 23 mei 2023

In dit artikel

Inleiding

Na het overlijden van een dierbare breekt er een moeilijke tijd aan voor de nabestaanden. Een belangrijk aspect is het afhandelen van de erfenis. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste zaken die komen kijken bij de afhandeling van een erfenis.

Hoe wordt een erfenis afgehandeld?

Het afhandelen van een erfenis begint meestal met het opstellen van een verklaring van erfrecht. In deze verklaring staat wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is om de erfenis af te handelen. De notaris zal hierbij ook kijken naar eventuele testamenten die door de overledene zijn opgesteld.

Vervolgens moet er een inventarisatie worden gemaakt van de bezittingen en schulden van de overledene. Dit wordt gedaan door de executeur, als deze is aangesteld, of door de erfgenamen zelf. Na deze inventarisatie kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen. Als er meerdere erfgenamen zijn, kan dit soms tot spanningen leiden.

Als erfgenaam heb je het recht om een erfenis te aanvaarden of te verwerpen. Je kunt er ook voor kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dit betekent dat je de erfenis alleen accepteert als er meer bezittingen dan schulden zijn. Je hebt als erfgenaam drie maanden de tijd om te beslissen of je de erfenis wilt aanvaarden, verwerpen of beneficiair wilt aanvaarden.

Als alle erfgenamen het eens zijn over de verdeling van de erfenis, dan kan deze snel worden afgehandeld. Maar als er onenigheid is tussen de erfgenamen, kan het proces veel langer duren. In dit geval kan de verdeling van een erfenis enkele jaren duren.

Kan je de verdeling van een erfenis tegenhouden?

Erfgenamen hebben in principe geen mogelijkheid om de verdeling van een erfenis tegen te houden. Na het overlijden van de overledene moeten de erfgenamen gezamenlijk de erfenis afwikkelen. Dit betekent dat de bezittingen en schulden van de overledene moeten worden verdeeld en dat eventuele legaten moeten worden uitgekeerd.

Als er geschillen ontstaan tussen de erfgenamen, kan het proces van verdeling vertragen. In sommige gevallen kan dit leiden tot langdurige juridische procedures. Het is daarom belangrijk om als erfgenamen onderling goede afspraken te maken en eventueel de hulp in te schakelen van een mediator. Thuisnotaris biedt ondersteuning in het afwikkelen van de nalatenschap.

Wat gebeurt er als je niet reageert op een erfenis?

Als je niet binnen drie maanden reageert op een erfenis, wordt aangenomen dat je de erfenis stilzwijgend hebt aanvaard. Je kunt dan niet meer terugkomen op je beslissing en bent verantwoordelijk voor de afhandeling van de erfenis. Dit kan problemen opleveren als er meer schulden dan bezittingen zijn, omdat je dan persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden.

Hoe lang heb je recht op een erfenis?

Je hebt als erfgenaam 20 jaar de tijd om je deel van de erfenis op te eisen. Dit betekent dat als je op een later moment bedenkt dat je toch recht hebt op een deel van de erfenis, je dit nog 20 jaar na het overlijden van de overledene kunt opeisen

Hoe lang na overlijden naar Thuisnotaris?

Als erfgenaam is het belangrijk om zo snel mogelijk na het overlijden van de overledene naar de notaris te gaan om de afhandeling van de erfenis in gang te zetten. Dit kan helpen om de kans op problemen en geschillen tussen erfgenamen te verminderen.

In Nederland moet de afwikkeling van een erfenis binnen vier maanden na het overlijden van de overledene beginnen. Als de erfgenamen niet binnen deze termijn beginnen met de afhandeling van de erfenis, kunnen zij worden gedagvaard door de rechtbank.

Als erfgenaam kun je het beste zo snel mogelijk naar de notaris gaan om een verklaring van erfrecht aan te vragen. Deze verklaring bevestigt wie de erfgenamen zijn en welke rechten zij hebben op de erfenis. Het kan ook belangrijk zijn om een executeur aan te wijzen. Dit is iemand die verantwoordelijk is voor het afwikkelen van de erfenis en ervoor zorgt dat alle verplichtingen worden nagekomen.

Waarom kiezen voor ondersteuning van Thuisnotaris?

Ondersteuning bij het regelen van een nalatenschap. Je familielid overlijdt. Je moet van alles regelen en er komt veel op je af. Ook de nalatenschap (erfenis) moet worden geregeld. Dit is een formele en complexe aangelegenheid, waar de regels en keuzes van het erfrecht gelden. Wist je bijvoorbeeld dat je bij de aangifte erfbelasting allerlei keuzes kunt maken waarmee je kunt sturen hoeveel erfbelasting er betaald moet worden? Wij vertellen je graag wat er allemaal bij komt kijken!

 

Wat moet ik regelen?

De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap en voor de verdeling van de erfenis. Er moet aangifte erfbelasting & inkomstenbelasting worden gedaan. Totaal duurt dit traject al gauw 11 maanden en is het best complex.

 

Wie moet dit regelen?

Het regelwerk ligt meestal in handen van 1 persoon. Dit kan een executeur zijn, een van de erfgenamen of iemand anders. We zien echter vaak dat mensen het spannend vinden om de afwikkeling voor alle erfgenamen goed en volledig uit te voeren.

 

Wat zijn de kosten?

Een overlijden brengt altijd kosten met zich mee. Bijv. de kosten van de uitvaart, Verklaring van Erfrecht, erfbelasting, de notaris en/of voor een accountant of adviseur. Je wilt zo laag mogelijke kosten, maar wel dat het goed wordt uitgevoerd.

 

Met welk pakket helpt Thuisnotaris?

  1. Maken van juiste keuze in testament om de te betalen erfbelasting zo laag mogelijk te houden
  2. Ondersteuning bij aangifte erfbelasting
  3. Opzegdienst lopende abonnementen, accounts
  4. Extra controle op de WOZ waarde van de woning met mogelijk een verlaging tot gevolg
  5. Aanvragen van Verklaring van Erfrecht
  6. Controle of uw huidige testamenten nog passend zijn

 

Wacht niet langer om een gratis oriëntatie gesprek te plannen

  1. Voorkom gedoe, conflicten en geregel. 60% schakelt hulp in voor ondersteuning
  2. Voorkom hoge kosten van een afwikkeling door hulp in te schakelen
  3. Thuisnotaris scoort 4,8 van de 5 sterren

 

Samen met Thuisnotaris – volledige traject – €1495

Bespreek samen met Thuisnotaris je situatie, gebruik de opzegdienst en maak de juiste keuzes voor de erfbelasting, regel  je nalatenschap goed en volledig. Plan een gratis oriëntatiegesprek op afwikkeling nalatenschap.

Delen via

Een maatwerk testament voor iedereen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale testament er uit ziet en bepaal later of en hoe je er verder wilt.

Doe het zelf

Per testament €245

Maak zelf je testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per testament €245
+
Eenmalig €99

Maak samen met een erfrechtspecialist je testament en teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Wij werken samen met Testamenttest.nl

Wij werken samen met TestamentTest.nl

Testamenttest is een onafhankelijke test om te bepalen of jij een testament en levenstestament nodig hebt. In de afgelopen jaren hebben ruim 80.000 mensen de test ingevuld. Het is gemaakt op basis van een aantal eenvoudige vragen om snel en eenvoudig meer duidelijkheid te krijgen over je eigen situatie. TestamentTest werkt samen met Goede Doelen Nederland (branche organisatie van goede doelen) en is een samenwerking tussen deskundige notarissen en fiscalisten. De teksten en adviezen worden regelmatig gecontroleerd en staan onder redactie van Mr Bart Lever.

Wil je geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen de TestamentTest op je eigen website plaatsen? klik hier voor meer informatie

Doe de TestamentTest