Tweedegraads familie

 • 23 mei 2023

In dit artikel

Inleiding

Familie is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van het leven. We hebben allemaal familieleden, of het nu directe familieleden zijn of verre verwanten. Maar wat betekenen die verschillende termen als “eerste graad familie” en “tweede graad familie” eigenlijk precies? En waarom is het belangrijk om te weten wie onder welke graad van familie valt?

Het opstellen van een testament kan voor velen een lastige en ongemakkelijke taak zijn. Er zijn echter bepaalde termen en begrippen die van groot belang zijn bij het opstellen van een testament, waaronder “tweedegraadsfamilie”. In dit artikel zullen we deze term nader bekijken en de betekenis ervan uitleggen. Door het begrijpen van deze term kun je als je een testament wilt opstellen, beter geïnformeerde beslissingen nemen.

Wat is eerste-, tweede- en derdegraads familie?

Bij het opstellen van een testament is het belangrijk om de termen “eerstegraads”, “tweedegraads” en “derdegraads” familie te begrijpen. Dit zijn termen die worden gebruikt om de familierelaties tussen personen aan te geven en deze relaties hebben invloed op hoe de erfenis wordt verdeeld. In onze maatschappij hebben we te maken met verschillende graden van familie, die elk hun eigen betekenis hebben. Hieronder vind je een korte uitleg over de verschillende graden van familie:

 • Eerste graad familie: Onder eerste graad familie verstaan we de directe bloedverwanten van een persoon. Dit zijn ouders, kinderen en partners.
 • Tweede graad familie: Onder tweede graad familie vallen de grootouders, kleinkinderen, broers, zussen, neven, nichten, ooms en tantes van een persoon.
 • Derde graad familie: Onder derde graad familie verstaan we de overgrootouders, achterkleinkinderen, achterneven, achternichten en achterooms en achtertantes van een persoon.
 • Vierde graad familie: Onder vierde graad familie vallen de voorouders van de overgrootouders, de achter-achterkleinkinderen, de achter-achterneven en achternichten, en de achter-achterooms en achtertantes van een persoon.

Een veelvoorkomende term die valt binnen de tweede graad familie is “tweede graad bloedverwant”. Dit is een persoon waarmee je een gemeenschappelijke bloedverwant hebt die in de eerste graad familie valt. Bijvoorbeeld: de zus van je moeder is je tante en valt in de eerste graad familie, haar kinderen – jouw neven en nichten – vallen dan onder de tweede graad familie en zijn tevens je tweede graad bloedverwanten.

Het is belangrijk om te weten wie er onder welke graad van familie vallen, omdat dit bijvoorbeeld kan bepalen wie er erven wanneer er geen testament is opgesteld. Ook kan het handig zijn om te weten wie je tweede graad familieleden zijn als je besluit een testament op te stellen, zoals we later in dit artikel zullen bespreken. Door het bepalen van wie tot welke graad familie behoort, kan de nalatenschap op de juiste wijze worden verdeeld volgens de wensen van de overledene. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn als er sprake is van een erfenisconflict tussen familieleden.

Wat is tweede graad familie?

Bij het bespreken van de verschillende graden van familie is het belangrijk om te weten wie er precies onder de tweede graad familie valt.

Tweede graad familie zijn de bloedverwanten van de eerste graad (ouders, kinderen) van je eigen ouders. In andere woorden, dit zijn de broers en zussen van je ouders en hun kinderen. Een andere term die vaak gebruikt wordt voor tweede graad familie is “ooms en tantes” en “neven en nichten”.

Voorbeelden van tweede graad familieleden zijn:

 • Oom/Tante: De broer of zus van één van je ouders
 • Neef/Nicht: De zoon of dochter van de broer of zus van één van je ouders
 • Grootouder: De ouder van één van je ouders
 • Kleinkind: Het kind van één van je kinderen

Hoe kan kennis over tweede graad familie helpen bij het opstellen van een testament?

Een testament is een juridisch document waarin iemand vastlegt wat er met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren na het overlijden. Hierbij is het van belang om erfgenamen aan te wijzen en duidelijkheid te scheppen over de verdeling van de nalatenschap. Bij het opstellen van een testament kan kennis over tweede graad familie van belang zijn.

Erfgenamen aanwijzen uit de tweede graad familie

Een belangrijk aspect van een testament is het aanwijzen van erfgenamen. In sommige situaties kan het wenselijk zijn om specifieke erfgenamen uit de tweede graad familie aan te wijzen, bijvoorbeeld wanneer er geen kinderen zijn. In dat geval kan het bijvoorbeeld relevant zijn om broers en zussen, neven of nichten aan te wijzen als erfgenamen.

Verdeling van de nalatenschap

Ook bij de verdeling van de nalatenschap kan kennis over tweede graad familie van belang zijn. Als er geen testament is opgesteld, geldt de wettelijke verdeling van de nalatenschap. Bij deze verdeling spelen ook de graden van verwantschap een rol. Door in een testament specifieke erfgenamen uit de tweede graad familie aan te wijzen en afspraken te maken over de verdeling van de nalatenschap, kan de erflater voorkomen dat de nalatenschap verdeeld wordt volgens de wettelijke verdeling.

Voogdij

Tot slot kan kennis over tweede graad familie ook van belang zijn bij het aanwijzen van een voogd voor minderjarige kinderen. Als er geen andere geschikte familieleden zijn, kan een broer of zus uit de tweede graad familie bijvoorbeeld aangewezen worden als voogd.

Conclusie

Het is belangrijk om te begrijpen wie er onder tweede graad familie vallen en waarom dit van belang kan zijn. Door te weten wie er tot deze groep behoren, kun je specifieke erfgenamen aanwijzen en ervoor zorgen dat jouw nalatenschap op de juiste manier wordt verdeeld. Door het opstellen van een testament kunt je er bovendien voor zorgen dat je wensen worden nageleefd en je erfgenamen beschermd worden.

Als je geïnteresseerd bent in het opstellen van een testament, dan staan wij bij Thuisnotaris.nl voor je klaar om je te helpen. Wij bieden de meest uitgebreide testamenten aan tegen de scherpste tarieven in de markt. Bovendien ontvang je bij ons altijd een persoonlijk controle gesprek en een duidelijk gespreksverslag. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Wie is Thuisnotaris?

Thuisnotaris is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opstellen van juridische documenten zoals testamenten en levenstestamenten. Het bedrijf biedt klanten de mogelijkheid om zelfstandig een testament op te stellen of hulp te krijgen van een erfrechtspecialist. Thuisnotaris onderscheidt zich van andere aanbieders door de meest uitgebreide testamenten aan te bieden tegen scherpe tarieven. Het bedrijf zorgt er ook altijd voor dat er een persoonlijk controlegesprek met de klant plaatsvindt om de kwaliteit te waarborgen. Daarnaast ontvangt de klant altijd een duidelijk gespreksverslag en kan er altijd gratis een korte vraag gesteld worden.

Thuisnotaris heeft inmiddels meer dan 30.000 klanten geholpen met het opstellen van een goed testament en biedt altijd maatwerk aan de klant. Het bedrijf werkt samen met het grootste notariskantoor van Nederland en heeft belangrijke samenwerkingen met Goede Doelen Nederland, verschillende goede doelen en TestamentTest.nl. Het is voor Thuisnotaris belangrijk dat de klant goed geïnformeerd is voordat deze besluit een testament op te laten maken. Er zijn dan ook geen kleine lettertjes of additionele kosten voor bijvoorbeeld extra clausules of vanaf prijzen.

Tarieven en service

Daarnaast biedt Thuisnotaris de gratis korte vraag-service aan. Hierbij kan de klant altijd een korte vraag stellen zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Thuisnotaris vindt het belangrijk dat de klant goed geïnformeerd is voordat deze besluit een testament op te laten maken.

Een goed geïnformeerde klant is immers een tevreden klant. Door de klant volledig te informeren en te voorzien van alle nodige informatie, kan deze een weloverwogen beslissing maken over het opstellen van een testament. Thuisnotaris zorgt er dan ook altijd voor dat de klant volledig geïnformeerd is en dat deze de nodige informatie heeft om de beste keuze te maken voor zijn of haar persoonlijke situatie. Bij Thuisnotaris kun je kiezen uit drie verschillende pakketten voor het opstellen van een testament. De prijs per akte is altijd € 275,-.

 1. Het ontdek pakket: In dit pakket wordt uitgelegd hoe een testament werkt en wat er allemaal bij komt kijken.
 2. Het doe-het-zelf pakket: Met dit pakket kun je helemaal zelf een testament samenstellen. Er is wel de mogelijkheid om tussentijds hulp te vragen van een ervaren notaris.
 3. Het laat-je-helpen pakket: In dit pakket word je geholpen door een ervaren notaris bij het opstellen van je testament. Je kunt al je vragen stellen en krijgt persoonlijk advies.
Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest