Samenlevingscontract ongehuwde stellen eerder huwelijk

 • 10 oktober 2023

In dit artikel

Inleiding

Samenwonen zonder huwelijk is tegenwoordig een steeds vaker voorkomende keuze voor stellen die een duurzame relatie aangaan. Hoewel het ontbreken van een formele juridische verbintenis voordelen kan hebben, brengt het ook bepaalde risico’s met zich mee. Om deze risico’s te minimaliseren en rechten en verplichtingen vast te leggen, kan een samenlevingscontract een essentieel document zijn voor ongehuwde stellen.

Een samenlevingscontract is een juridisch document dat wordt opgesteld door ongehuwde stellen die besluiten om samen te wonen. Het biedt een officiële regeling voor hun gezamenlijke leven en stelt hen in staat om hun rechten en verantwoordelijkheden ten opzichte van elkaar vast te leggen. Dit contract fungeert als een leidraad die de afspraken en voorwaarden tussen beide partners in een relatie duidelijk omschrijft.

Ongehuwde stellen

Als ongehuwd stel dat samenwoont, kan het opstellen van een samenlevingscontract van groot belang zijn. Hoewel het ontbreken van een formele huwelijksverbintenis veel vrijheid en flexibiliteit biedt, kan het ook leiden tot onzekerheden en juridische kwetsbaarheden. Een samenlevingscontract biedt specifieke voordelen en juridische zekerheid voor deze stellen.

 • Een samenlevingscontract biedt duidelijkheid over de rechten en verantwoordelijkheden van elk individu binnen de relatie. Het kan aspecten regelen zoals de verdeling van eigendommen, financiële verplichtingen en wat er moet gebeuren bij een scheiding.
 • In het geval van een scheiding kan het ontbreken van een huwelijk een complexe situatie creëren, met name met betrekking tot gezamenlijke bezittingen. Een samenlevingscontract kan voorzien in een eerlijke verdeling van eigendommen en kan voorkomen dat een van beide partners financieel benadeeld wordt.
 • Voor stellen die samen bezittingen aanschaffen, zoals een huis of een auto, kan een samenlevingscontract bepalen wat er met deze bezittingen gebeurt als de relatie eindigt.
 • Het contract kan financiële verplichtingen vastleggen, zoals de verdeling van huur, hypotheek en rekeningen, om mogelijke conflicten in de toekomst te voorkomen.

Een samenlevingscontract biedt ongehuwde stellen gemoedsrust en zekerheid. Het stelt hen in staat om hun persoonlijke en financiële belangen te beschermen en om met vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan. Het opstellen van een dergelijk document bevordert open communicatie en helpt om potentiële conflicten te verminderen, waardoor de relatie op een solide basis kan worden gebouwd. Bovendien kan een samenlevingscontract ook deuren openen naar bepaalde rechten en voordelen die anders voorbehouden zijn aan gehuwde stellen. Het kan bijvoorbeeld gunstig zijn bij het aanvragen van gezamenlijke leningen, het verkrijgen van bepaalde belastingvoordelen of het regelen van pensioenzaken.

Ongehuwde partners met kinderen

Voor ongehuwde partners met kinderen is het van essentieel belang om de toekomst van hun kinderen te waarborgen. Een samenlevingscontract biedt de mogelijkheid om op een vreedzame en zorgvuldige manier afspraken te maken die de kinderen beschermen en hun belangen centraal stellen. Het stelt beide ouders in staat om samen te werken aan de opvoeding en zorg voor de kinderen, waardoor ze een stabiele en liefdevolle omgeving kunnen bieden voor een gezonde groei en ontwikkeling. Het opstellen van een samenlevingscontract biedt niet alleen gemoedsrust voor de ouders, maar creëert ook een solide juridische basis voor het welzijn van hun gezin.

Gescheiden partners

Voor stellen die na een eerdere scheiding opnieuw de stap zetten om samen te gaan wonen, kan het opstellen van een samenlevingscontract van cruciaal belang zijn. Gezien hun eerdere ervaringen begrijpen ze als geen ander het belang van duidelijkheid en juridische bescherming bij het samenwonen zonder huwelijk.

 • Een samenlevingscontract biedt gescheiden partners transparantie en bescherming bij het aangaan van een nieuwe samenleving. Het legt duidelijke afspraken vast over eigendomsrechten, financiële verantwoordelijkheden en andere belangrijke aspecten van hun relatie.
 • Door eerdere ervaringen kunnen gescheiden partners geleerd hebben dat onduidelijkheden over eigendommen en financiële zaken tot geschillen kunnen leiden. Een samenlevingscontract voorkomt dat soortgelijke situaties zich herhalen.
 • Een samenlevingscontract biedt stellen de mogelijkheid om gezamenlijke doelen op te stellen en te regelen hoe ze deze willen bereiken. Het bevordert open communicatie en vertrouwen in hun nieuwe relatie.
 • Het contract kan regelingen bevatten voor de verdeling van gezamenlijke eigendommen in geval van een scheiding, waarbij beide partners eerlijk worden behandeld.
 • Het legt vast wie verantwoordelijk is voor welke financiële verplichtingen, zoals huur, hypotheek, rekeningen en gezamenlijke uitgaven.
 • Het contract kan bepalingen bevatten over pensioenrechten en verzekeringspolissen, wat vooral belangrijk is bij partners met eerdere huwelijkservaringen.

Conclusie

Een samenlevingscontract biedt waardevolle voordelen voor diverse groepen mensen die zonder huwelijk samenwonen:

 • Ongehuwde stellen: duidelijke afspraken en bescherming van bezittingen en financiën.
 • Ongehuwde partners met kinderen: zorg voor de kinderen en voorkomen van geschillen.
 • Gescheiden partners: voorkomen van herhaling en bescherming van zaken

Het contract legt een solide basis voor een stabiele en beschermde relatie, waardoor stellen met vertrouwen hun toekomst tegemoet kunnen gaan. Thuisnotaris biedt samenlevingscontracten tegen een vaste lage prijs, waardoor het opstellen van het contract eenvoudig en betaalbaar wordt.

Wij hanteren een vaste prijs per samenlevingscontract en werken niet met een vanaf prijs of lokkertjes met lage instap kosten. Je betaalt als klant een vast bedrag van 275,- per samenlevingscontract ongeacht het aantal clausules. Er komen dus geen toeslagen bij wanneer jullie een extra regeling of legaat willen opnemen.

Wil je een samenlevingscontract vastleggen? Kies dan voor Thuisnotaris! Bij ons kun je helemaal zelf een uitgebreid en passend samenlevingscontract opstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.

Bezoek nu de online samenlevingscontract van Thuisnotaris en stel jullie eigen samenlevingscontract samen! Het is heel verstandig daarnaast om ook te kiezen voor een Testament en een levenstestament. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest