Samenlevingscontract

Samenlevingscontract gezamenlijke woning

Inleiding

In een wereld waarin relaties steeds meer divers worden en traditionele huwelijksnormen evolueren, hebben veel stellen ervoor gekozen om samen te wonen zonder het formele instituut van het huwelijk. Dit brengt een reeks uitdagingen met zich mee, vooral als het gaat om het delen van een gezamenlijke woning. Wat gebeurt er als jullie als ongehuwd stel besluiten om samen een huis te kopen? Hoe kunnen jullie ervoor zorgen dat zowel rechten als verantwoordelijkheden duidelijk zijn vastgelegd?

Wat te regelen in een samenlevingscontract met betrekking tot een woning?

Bij het opstellen van een samenlevingscontract met betrekking tot een gedeelde woning, is het van belang om alle relevante aspecten helder en gedetailleerd vast te leggen. Dit contract fungeert als een blauwdruk voor jullie woonregeling en zorgt ervoor dat beide partners op dezelfde pagina staan. Hier zijn de belangrijkste aspecten die moeten worden opgenomen in het samenlevingscontract:

  • De eerste stap is het vastleggen van hoe de eigendom van de woning wordt verdeeld. Als jullie samen een woning kopen, moet duidelijk worden gemaakt wie welk deel van het onroerend goed bezit. Dit omvat ook hoe de eigendomsverdeling wordt behandeld bij een mogelijke verkoop in de toekomst.
  • Het samenwonen en delen van een woning brengt financiële verantwoordelijkheden met zich mee. Leg vast hoe jullie de kosten van de woning delen, inclusief hypotheekaflossingen, huur, nutsvoorzieningen en onderhoudskosten. Dit voorkomt mogelijke conflicten over financiële verplichtingen.
  • Bepaal wie welk deel van de woning gebruikt en onder welke voorwaarden. Dit is met name belangrijk als een van jullie de woning wil behouden als de relatie eindigt. Door het gebruik van specifieke clausules kunnen misverstanden worden voorkomen.
  • Het leven kan onvoorspelbaar zijn, en daarom is het verstandig om regelingen te treffen voor het geval de relatie eindigt. In het contract moet worden opgenomen wat er met de woning gebeurt bij een verkoop of als een van jullie besluit te vertrekken.
  • Niemand wil nadenken over het overlijden van een partner, maar het is belangrijk om dit scenario te bespreken. Bij overlijden heeft een ongehuwde partner doorgaans geen automatische erfrechten zoals bij getrouwde stellen. Een testament kan dit wel.

Door deze aspecten duidelijk in het samenlevingscontract op te nemen, verminderen jullie het risico op misverstanden en geschillen in de toekomst.

Erfenisregeling bij een samenlevingscontract

Bij het opstellen van een samenlevingscontract is het niet alleen van belang om te kijken naar het heden, maar ook naar de toekomst. Het regelen van de erfenis van een woning is een essentieel aspect om ervoor te zorgen dat de belangen van beide partners worden gerespecteerd, zelfs in situaties die we liever vermijden.  Dit kun je alleen in een testament goed vastleggen. Hier kijken we naar hoe de erfenis van een woning wordt geregeld in een samenlevingscontract:

  • Een samenlevingscontract speelt een cruciale rol bij het regelen van erfeniskwesties. In tegenstelling tot getrouwde stellen hebben ongehuwde partners vaak geen automatische erfrechten. Het samenlevingscontract geeft geen duidelijkheid over wie erft en welke acties moeten worden ondernomen in geval van overlijden.
  • De erfenisregeling kan afhangen van specifieke bepalingen in het samenlevingscontract. Dit omvat bepalingen die betrekking hebben op eigendom, deelname aan kosten en bijdragen, en het gebruik van de woning.

Conclusie

Het opstellen van een samenlevingscontract is van groot belang voor ongehuwde stellen die een woning delen. In een wereld waar relaties evolueren en traditionele huwelijksnormen veranderen, is een samenlevingscontract essentieel voor het regelen van eigendomsrechten, kosten, gebruiksrechten, verkoop en erfrecht met betrekking tot de gedeelde woning. Een samenlevingscontract biedt rechtszekerheid en voorkomt mogelijke conflicten tussen partners en beschermt financiële belangen.

Thuisnotaris biedt samenlevingscontracten tegen een vaste lage prijs, waardoor het opstellen van het contract eenvoudig en betaalbaar wordt. Wij hanteren een vaste prijs per samenlevingscontract en werken niet met een vanaf prijs of lokkertjes met lage instap kosten. Je betaalt als klant een vast bedrag van 275,- per samenlevingscontract ongeacht het aantal clausules. Er komen dus geen toeslagen bij wanneer jullie een extra regeling of legaat willen opnemen.

Bij Thuisnotaris regel je online je samenlevingscontract, testament en levenstestament tegen een vaste lage prijs. Je kunt in onze online tool eenvoudig gratis zelf ontdekken hoe je samenlevingscontract er uit zou moeten zien. Wil je dit vervolgens rechtsgeldig maken? Dan biedt Thuisnotaris het meest uitgebreide samenlevingscontract tegen de scherpste prijs.

We hebben altijd een persoonlijk controle gesprek met je om de kwaliteit te waarborgen. Na afloop van het gesprek ontvangt je een gespreksverslag in duidelijke en begrijpelijke taal.

Wil je liever een uitgebreid gesprek met een van onze experts? Dat kan ook. Kies dan voor een begeleidingsgesprek

Begin direct

Regel jouw samenlevingscontract eenvoudig

Waarom nog langer wachten? Bij Thuisnotaris kan je je testament in kleine stapjes gratis verkennen. Eenvoudig vanuit je luie stoel.

Samenlevingscontract maken Verken gratis, rond af
voor €275

Met een testament zorg je nog beter voor elkaar

In een samenlevingscontract regel je wat basale zaken voor als een van jullie overlijdt. Met een testament zorg je echt goed voor elkaar als één van jullie overlijdt

  • Maak je partner je erfgenaam! Zonder testament erft je partner niets.
  • Zorg dat je partner profiteren minder erfbelasting betaalt.
  • Regel het goed voor kinderen en stiefkinderen.
  • Houdt ouders, broers, zussen en schoonfamilie buiten de deur.