Notariële volmacht

  • 18 augustus 2023

In dit artikel

Inleiding

Een notariële volmacht is een belangrijk juridisch concept dat individuen in staat stelt om hun financiële zaken te regelen en anderen te machtigen om namens hen op te treden in geval van wilsonbekwaamheid.

In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van een notariële volmacht verkennen en de antwoorden geven op enkele belangrijke vragen. We zullen bespreken waarom een notariële volmacht van groot belang is bij het plannen van je toekomstige zorg en financiën, en hoe je een dergelijke volmacht kunt opstellen.

Waarom een notariële volmacht?

Wanneer het gaat om het plannen van je toekomstige zorg en financiën, is een notariële volmacht een instrument dat je kan helpen om de nodige bescherming te bieden bij wilsonbekwaamheid. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom een notariële volmacht van essentieel belang is:

  • Het belang van een gemachtigde hebben om namens jou op te treden: Een notariële volmacht stelt je in staat om een gemachtigde aan te wijzen die namens jou kan handelen wanneer je zelf niet in staat bent om beslissingen te nemen. Deze gemachtigde kan optreden op financieel, juridisch en/of medisch gebied, afhankelijk van de specifieke bevoegdheden die je in de volmacht hebt opgenomen. Door een vertrouwde persoon aan te stellen, kun je ervoor zorgen dat je belangen behartigd worden en dat belangrijke beslissingen in lijn zijn met jouw wensen.
  • Voorkomen van juridische problemen en inmenging via de rechter: Het hebben van een notariële volmacht kan juridische problemen helpen voorkomen in geval van onbekwaamheid. Als je geen volmacht hebt opgesteld en je onbekwaamheid wordt vastgesteld, kan het noodzakelijk zijn om via de rechter de benodigde bevoegdheden te verkrijgen om namens jou te handelen. Dit proces kan kostbaar, tijdrovend en emotioneel belastend zijn voor jou en je naasten. Met een notariële volmacht kun je dit vermijden en ervoor zorgen dat je belangen snel en effectief behartigd worden.

Wat kan je allemaal regelen in een notariële volmacht?

Een notariële volmacht biedt een breed scala aan mogelijkheden om zowel financiële als persoonlijke zaken te regelen. Hieronder worden enkele belangrijke aspecten genoemd die je kunt opnemen in een notariële volmacht:

  • Beheer van bankrekeningen en financiële transacties: Je kunt een gemachtigde aanwijzen om namens jou bankrekeningen te beheren, betalingen te doen, financiële transacties uit te voeren en rekeningen te betalen. Dit omvat onder andere het beheren van je inkomsten en uitgaven, het regelen van betalingen voor nutsvoorzieningen, hypotheek of huur, en het beheren van investeringen.
  • Onroerend goed transacties en contracten: Een notariële volmacht kan je gemachtigde bevoegdheden geven om onroerend goed transacties namens jou uit te voeren, zoals het kopen, verkopen of verhuren van eigendommen. Ook kan het omvatten het ondertekenen van juridische documenten en contracten met betrekking tot onroerend goed.
  • Ook kan je via een notariële volmacht regelen wie uit jouw vermogen schenkingen mag doen, en aan wie er geschonken mag worden.

Notariële volmacht opstellen via een levenstestament

Een levenstestament biedt een uitstekende manier om een notariële volmacht op te stellen, waarbij je specifieke wensen en instructies kunt vastleggen met betrekking tot medische, financiële en persoonlijke aangelegenheden.

  • Een levenstestament is een document dat naast financiële beslissingen ook andere zaken regelt, zoals medische en persoonlijke aangelegenheden. Het omvat doorgaans een notariële volmacht als onderdeel van het document.
  • Bij het opstellen van een levenstestament kun je ervoor kiezen om een notariële volmacht op te nemen als een van de bevoegdheden die aan de gemachtigde worden toegekend.
  • Het levenstestament is een document opgemaakt door een notaris. De akte wordt ingeschreven in het Centraal Levenstestamentenregister en kan op deze manier nooit kwijtraken.

Tijdens de afspraak met Thuisnotaris kun je je wensen en instructies met betrekking tot medische behandelingen, financiële zaken en persoonlijke aangelegenheden bespreken. Denk na over welke bevoegdheden je aan de gemachtigde wilt verlenen en welke specifieke instructies je wilt opnemen in de volmacht.

Gebaseerd op je besprekingen en instructies zal de notaris het levenstestament en de notariële volmacht opstellen. Het levenstestament zal de bredere wensen en instructies bevatten, terwijl de notariële volmacht specifieke bevoegdheden en autoriteit aan de gemachtigde zal verlenen.

Stel goedkoop een levenstestament op met Thuisnotaris

Door een notariële volmacht op te stellen via een levenstestament, zorg je ervoor dat je specifieke wensen en instructies op het gebied van medische, financiële en persoonlijke zaken worden vastgelegd.

Kies voor Thuisnotaris bij het opstellen van jouw volmacht in een levenstestament en geniet van gemoedsrust en zekerheid voor jouw toekomstige zorg. Bezoek onze website en ontdek onze pakketten: het Ontdek pakket, het Doe-het-zelf pakket en het Laat je helpen pakket. In de online tooling van Thuisnotaris beantwoordt u de vragen en stelt hiermee het levenstestament op. Ga naar www.thuisnotaris.nl en maak je levenstestament eenvoudig zelf.

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest