Medische volmacht

  • 1 juli 2023

In dit artikel

Medische volmacht

Een medische volmacht is een juridisch document dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar van onschatbare waarde kan zijn in onvoorziene omstandigheden. Het is een document dat iemand de bevoegdheid geeft om medische beslissingen te nemen namens jou, wanneer je zelf niet in staat bent om dit te doen. Of het nu gaat om een plotselinge ziekte, een ernstig ongeval of het verlies van geestelijke vermogens, een medische volmacht zorgt ervoor dat jouw wensen en belangen worden vertegenwoordigd.

Wat is een medische volmacht?

Een medische volmacht, ook wel bekend als een medische machtiging of medische wilsverklaring, is een juridisch document waarmee je een gevolmachtigde aanwijst om namens jou medische beslissingen te nemen wanneer je zelf niet in staat bent om dit te doen. Het is bedoeld om je autonomie en zeggenschap over je eigen gezondheidszorg te behouden, zelfs in situaties waarin je niet in staat bent om zelfstandig keuzes te maken.

Met een medische volmacht kun je specifieke instructies geven aan je gevolmachtigde over welke medische behandelingen je wel of niet wenst te ontvangen. Dit kan variëren van het weigeren van bepaalde behandelingen of procedures tot het aangeven van je voorkeuren met betrekking tot pijnbestrijding, levenseindebeslissingen en orgaandonatie.

Het belang van een medische volmacht kan niet genoeg worden benadrukt. In onverwachte situaties, zoals ernstige ziekte, een ongeval of geestelijke achteruitgang, kan het hebben van een medische volmacht ervoor zorgen dat je wensen en waarden worden gerespecteerd en dat de juiste beslissingen worden genomen op basis van wat jij belangrijk vindt.

Het opstellen van een medische volmacht biedt gemoedsrust, niet alleen voor jou, maar ook voor je naasten. Het verlicht hen van de lastige taak om te moeten beslissen over jouw medische zorg en stelt hen in staat om jouw voorkeuren te volgen zonder twijfel of onzekerheid.

Medische volmacht, stel een levenstestament op

Het opstellen van een medische volmacht kan met een levenstestament plaatsvinden:

  • Een levenstestament is een document dat naast medische beslissingen ook andere zaken regelt, zoals financiële en persoonlijke aangelegenheden. Het omvat doorgaans een medische volmacht als onderdeel van het document.
  • Bij het opstellen van een levenstestament kun je ervoor kiezen om een medische volmacht op te nemen als een van de bevoegdheden die aan de gemachtigde worden toegekend.
  • Het levenstestament is een document opgemaakt door een notaris. De akte wordt ingeschreven in het Centraal Levenstestamentenregister en kan op deze manier nooit kwijtraken. Zie bijgaand een voorbeeld levenstestament

Stel goedkoop een levenstestament op met Thuisnotaris

Kies voor Thuisnotaris bij het opstellen van jouw volmacht in een levenstestament en geniet van gemoedsrust en zekerheid voor jouw toekomstige zorg. Bezoek onze website en ontdek onze pakketten: het Ontdek pakket, het Doe-het-zelf pakket en het Laat je helpen pakket. In de online tooling van Thuisnotaris beantwoord u de vragen en stelt hiermee het levenstestament op. Ga naar www.thuisnotaris.nl en maak je levenstestament eenvoudig zelf.

Delen via

Online gemakkelijk en snel regelen!

Ontdek

Gratis

Ontdek hoe je ideale samenlevingscontract of testament er uit ziet en bepaal later of je verder wilt.

Doe het zelf

Per akte €275

Maak zelf je samenlevingscontract of testament, laat ons het controleren, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Laat je helpen

Per akte €275
+
Eenmalig €99

Bespreek met een erfrechtspecialist je wensen en maak samen je testament, teken bij een notaris bij jou in de buurt.

Check je situatie met de TestamentTest

De TestamentTest geeft jou inzicht of je testament en/of levenstestament goed geregeld is. Op basis van een aantal vragen krijg je snel en eenvoudig meer duidelijkheid over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt na het invullende van de test ook een persoonlijk verslag. Ruim 80.000 mensen hebben de test ingevuld!

Doe de TestamentTest